Milas'ta 13. Karya Sempozyumu
Pes etmek yok. Şimdiye dek düzineyi tamamlayan Karya sempozyumları iki yıllık aradan sonra yeniden düzenleniyor. Gazeteci Olcay Akdeniz'in düzenlediği 13. Karya, Karyalılar ve Mylasa Sempozyumu 2 / 3 Eylül günleri Karyalıların ilk başkenti Milas'ta yapılacak. Bu kez ana tema: KARİA'DA ANTİK ÇAĞLARIN EKONOMİ VE TİCARETİ.
Çoğu kişi bilmez Karya medeniyetini ama "mozole" sözcüğünü bilir. İşte o mozoleyi Karya Kralı Mausolos için eşi Artemisia Halikarnasos'ta yani bugünkü Bodrum'da yaptırmıştır. Karyanın ilk başkenti Milasos ikincisi Halikarnasos olmuştur. Karya ülkesi Muğla, Aydın ve Denizli illerini kapsıyordu. Karya tarihi üzerinde durmayacağız. Kitaplarda, internette bilgi var. İşte yapılmakta olan sempozyumlarda çok fazla bilinmeyen Karya'nın çok değişik yönleri hakkında bildiriler sunuluyor ve bölge tarihi aydınlığa çıkıyor.
ZENGİN PROGRAM
Covid-19 salgını nedeniyle iki yıldır ertelenen Karya, Karyalılar ve Mylasa Sempozyumu 2 - 3 Eylül 2022 tarihlerinde, dünyada sualtı arkeolojisinin kurucusu ve Türkiye'de sualtı arkeolojisine çok önemli katkıları olan ve geçen yıl yaşamını yitiren ABD'li Prof. George Bass'ın anısına ve onun yakın çalışma arkadaşlarından Dr. Cemal Pulak'ın onuruna yapılacak.
Sempozyum Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası Milas Temsilciliği, Muğla Ticaret Borsası, İzmir Milaslılar ve Milas'ı Sevenler Derneği ve İMİ Eğitim Kurumları A.Ş.'nin yanısıra bazı kişisel destek ve katkılarla yapılacak. Sempozyumu düzenleyen Milaslı değerli Gazeteci Olcay Akdeniz'den aldığımız bilgiye göre, sempozyumun ana teması "Karya'da ekonomi ve ticaret" olacak.
Sempozyumda Türkiye'nin yanısıra İtalya, Fransa, Almanya, Avusturya, ABD ve Mısır'dan otuz iki katılımcı bildiriler sunacaklar. Bildirilerde Karya'nın ekonomisi ve ticareti anlatılırken bazı bildirilerde de Karya bölgesinde sürmekte olan arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında sunumlar yapılacak.
13. Karya, Karyalılar ve Mylasa Sempozyumu'nda, "Uluburun batığı ve Doğu Akdeniz ticareti", "Karya'da eskiçağda kırsal nüfus ve zeytinyağı üretiminin geleneksel geçim kaynağı olarak değeri", "Batı ve Küçük Asya'da geç tunç çağı ekonomisi", "Karya tapınaklarının ekonomisi ve Karya'nın eskiçağ ticaret hayatına katkıları, "Knidos Helenistik dönem ve Roma ince seramik üretimi ve ihracatı", "Karya'dan Roma'ya mermer ticareti", "M. Ö. 5. ve 4. Yüzyıllarda İasos ve Atina arasında Attika çanak, çömlek ticareti", "Mezar buluntuları ışığında Stratonikeia'nın Mısır ile ticari ilişkileri" gibi konular ele alınacak.
13. Karya, Karyalılar ve Mylasa Sempozyumu 2 Eylül Cuma günü, Milas'ta Milashan Otel'de saat 10.00'da başlayacak ve 3 Eylül Cumartesi günü saat 18.00'de yapılacak plaket töreni ile sona erecek.
ATEŞ PARÇASI (ELDSJÄL)
İsveçliler, bulunduğu çevrede bir hareket başlatan, ortamı canlandıran başarılı, girişken, atak kişilere "eldsjäl" der. Kelime anlamı "Ateş Ruh". Bizdeki "Ateş parçası" gibi... Sempozyumları düzenleyen Olcay Akdeniz de bizim ateş ruhlu aydınlarımızdan. İlkini 2008 yılında düzenlediği bu sempozyumları kararlılıkla bugüne kadar getirdi.
Olcay Akdeniz 1981 yılından bu yana Milas'ta gazetecilik, fotoğrafçılık yapıyor. Boşuna Akdeniz soyadını taşımıyor. Akdeniz'i, Ege'yi, hele Muğla'yı ve hele hele Milas'ı öğrendikçe öğreniyor, daha da öğrenmek ve öğretmek için arkeologlarla, uzmanlarla tanışıyor, haberler yazıyor, röportajlar yapıyor.
Olcay Akdeniz, bölge hakkında farkındalık yaratabilmek için Karya diye anılan Güneybatı Anadolu’da kazı yapmakta olan arkeologları tam on iki kez bir araya getirdi. Bu insanlar kazılarda edindikleri bilgileri, bulguları, görüşleri, düşünceleri paylaştılar. Tartıştılar. Halkı aydınlattılar.
Ne yazık ki bilinçsizlik gene de sürüyor. insanlarımız değerlerinin farkında değil. Tarihin talanı artan bir gaddarlıkla sürüp gidiyor. Karya ülkesi, tarihi eserleri, doğası, değerleri yok edilmeye devam ediliyor. Bu sempozyumlar bütün bunların düzelmesi için bir umut. Olcay Akdeniz Dünya'nın her yerinden davet etti Karya uzmanlarını. Baltık'tan Kuzey Deniz'inden de gemisine aldı bu uzmanları getirdi Karya'ya... İsveçli ortak dostlarımız Labranda'da kazı yapan Pontus Helström, Thomas Thime, Lars Karlsson ve daha niceleri geldi Milas'a, bildiklerini anlattılar, bildiriler sundular sempozyumlarda.
COVID'E RAĞMEN
Tam bir düzineyi tamamlamıştı ki, COVİD 19 denen musibet çıktı başımıza. İki yıl düzenleyemedi sempozyumları. Gemi rıhtımda hep hazırdı. İki yıl sonra bakımını yaptı ve tekrar Akdeniz'e açıldı. Limanlardan otuz iki uzmanı topladı ve onları Milas'a doğru yola çıkardı.
Ve şimdi dünyanın en değerli otuz iki Karya uzmanı Milas'a yaklaşıyor. 2-3 Eylül 2022 tarihlerinde Milas'ta Karyalıları bir kez daha anacağız.
Ben Karyalıların başkenti Milas, Karyalıların kutsal mekanı Labranda ve Karya liman kenti, Selene ile Endimiyon'nun buluşma yeri, Latmos Dağları (Bugünkü Beşparmak Dağları) eteklerindeki Hareklea üzerine epeyce radyo ve televizyon programı yaptım. Bu programlardan birini hazırlarken yazılarını severek okuduğum sevgili Olcay Akdeniz ile tanıştım, söyleştim, bilgilerinden yararlandım. Şimdilerde daha uzun zaman Milas /Bafa'da kaldığım için zaman zaman görüşme fırsatları doğuyor. İlk kez katılacağım Karya sempozyumunu sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım daha düzinelerce sempozyumlarda görüşürüz.
Olcay'ın gemisini Akdeniz'de daha çok dolaştıracağına, çok değerli nice arkeologları, bilim adamlarını Milas'ımıza getirip Milas'ın dünya haritasında yerini almasına katkıda bulunacağını biliyorum. Kendisini yürekten kutluyorum, destekliyorum ve başarılar diliyorum..