Halkın, başını omzuna koyup ağladığı adam
Türkiye Gençlik Birliği’nin Anadolu’nun her yanına yayılmaya başladığı günlerdi. Doğu Anadolu’daki ilk şubemizi Kars’ta kuracaktık. TGB Genel Merkezi bu görev için beni görevlendirdi.
Hiç unutmuyorum, Vatan Partisi Genel Başkanı Sayın Doğu Perinçek, “Diyarbakır’da miting yapılmazsa Cumhuriyet Mitingleri eksik kalır. Diyarbakır’sız Türkiye olmaz!” dedi. Vatan Partisi yönetimi Diyarbakır’da “Birlik ve Kardeşlik Mitingi” yapma kararı aldı.
Takvim 9 Haziran 2007 tarihini gösteriyordu. Muharrem Yerli ile ilk defa Diyarbakır’da o mitingde kucaklaştık.
Mitingin ardından TGB Kars’ın kurucu başkanlığı görevini üstlenecek olan Naci Eriş arkadaşımızla Kars ve Ardahan’dan mitinge gelenlerin minibüsüne bindik. Hemen hareket edildi. Hava kararmadan Bingöl geçilmeliydi. Teröristler yolu kesebilirlerdi, ama mola vermeden de olmazdı. Bingöl’ün Karlıova ilçesinde mola verildi. Hayatımda en lezzetli eti ve musakkayı o molada yemiştim.
Muharrem Yerli’nin desteği ve yol göstericiliğiyle iki günlük bir çalışmanın sonunda onlarca gencin katılımıyla, Sarıkamış’ta şehitlerimizin huzurunda TGB Kars şubesinin kurulduğunu ilan ettik.
O dönem TGB’nin kuruluş toplantıları için gittiğim şehirlerde otobüsten iner inmez ilk yaptığım iş, yerel gazeteleri almak olurdu. ‘Şehrin gündeminde ne var acaba?’ sorusunun yanıtına sağlam dayanaklar oluşturmak için yerel gazetelerdeki haberleri ve köşe yazılarını didik didik ederdim. Toplantılarda, yerel gazetelerden edindiğim o bilgilerden fazlasıyla yararlanırdım.
Uzun bir yolculuktan sonra Kars’a gece yarısı ulaştık. Ertesi sabah gazete satan bir bakkal görünce içeriye yöneldim. Tek rafta tam dokuz yerel gazete vardı. Hepsini aldım. Kars gibi küçük bir ilimizde neden bu kadar çok yerel gazete vardı; bu durum oldukça dikkatimi çekmişti!
Muharrem Yerli Ağabey de o günlerde Bora isminde bir gazete çıkarıyordu.
O tarihte Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Basın ve Yayın Bölümü’nde öğrenciydim. Yerel Basın dersi için ertesi hafta bir ödev teslim etmem gerekiyordu. “İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş.” Ödev konusu ve röportaj kişisi gökten önüme düşmüştü. Ben sordum, Muharrem Yerli yanıtladı.
GAZETE HALKIN KAPISINI TEKME İLE AÇTIĞI KAPIDIR..
Muharrem Yerli kimdir?
1966'da Kars’ın Arpaçay ilçesinde doğdum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. 25 yıldır gazetecilik yapıyorum. Üç kitabım var. Ulusal Kanal’da program yapımcısıyım.
Gazete çıkarmaya ne zaman başladınız?
7 Şubat 2004 tarihinde Kars’ta, kentin 8. gazetesi olarak yayına başladık. Seçkin okur diyebileceğimiz 250 abonemizin yanı sıra, devlet kurum ve kuruluşlarına dağıtılan günlük 400 baskımız var. Pazar hariç, haftanın altı günü yayınlıyoruz gazetemizi.
Muharrem Ağabey, Kars’ta 9 gazete var. Bunun sebebi ne?
Basın ilan kurumundan dağıtılan ilanlar…
Size göre gazete nedir?
Yerel Hastane.. Dert bedende ise dermanı da yakındadır. Ulaşabileceği en yakın megafon.. Halkın kapısını tekme ile açtığı kapı.. O bölgenin Köy Enstitüleri, Köy Okulları.. Taziye evleri.. Düğün yerleri..
GAZETECİ SOKAKTA GÜVENLE DİK YÜRÜR
Peki ya gazeteci kimdir?
Yakasından tutacak, silkeleyecek adam.. Halkın başını omzuna koyup ağladığı, bar başında eline mendil verilen adam!.. Bölge Profesörü.. Bağımsız, başı dik, karnı tok, sırtı pek, kalemi korkusuz, sokakta güvenle dik yürüyen..
Yerel basının en acil ihtiyacı…
Basın ilan kurumunun dayattığı şartlardan kurtulmak..
Neden? Yerel gazetelerin yaşadığı en önemli sorun nedir?
İlin Valisi’nin tahakkümü altında kalıyorsunuz. Eleştiri mekanizması dişlisinin yağı, cıvatası, anahtarı, ayarı Valiliğin elinde oluyor.
Başka?
Ekonomik şartlardan kaynaklı muhabir ağı, ajanslardan yararlanamama..
Ekonomik güç olmayınca, şikayet edilen güçten korkularak haber yapılmayacağı kanısı ve sitemi..
ZOR GÜNLERE HAZIRLIKLI OLMAK
Gazetenin ve gazetecinin görevi nedir?
Boyalı basından sızan nükleer sızıntıya maske olmak.. Halkı korumak, uyarmak, uyanık tutmak.
Yerel basın camiası adına sizi ne mutlu ediyor?
Her türlü baskıya karşı yerel basının onurunu kuşanacağı günlerin yakın olduğunu bilmek..
Yerel basın ne yapmalı?
Zor günlerin kapıda olduğunu bilerek, hazırlıklı durmalı..
SERHAT İLLERİNDEKİ VATAN NÖBETÇİSİ
İşte yukarıda yer alan kısacık röportaj, tanımayanlar için Muharrem Yerli’nin kişiliğine dair önemli ipuçları da veriyor. Ömrünü bu ülkenin suyuna, rüzgarına, dağına taşına, insanına adadı. Hazırlayıp sunduğu Köyden Köye programıyla gurbetle (ayrılık) sıla (kavuşmak) arasındaki köprümüz oldu. Kars’ın her köyüne -hem de en az iki kere- gitti. Sadece Kars’ta değil Nevşehir, Niğde, Artvin ve hatta Gürcistan’da da programlar çekti. Kendi yarattığı imkanlarla yaşattı Köyden Köye’yi. Kamerasını ve ekipmanını kredi çekerek aldı. Çektiği programların montajını ücretini ödeyerek yaptırdı. Fakir Baykurt romanlarında köy yaşamını anlatır. Muharrem Yerli de Köyden Köye’de köydeki yaşantıyı aktardı Ulusal Kanal izleyicilerine.
Doğunun serhat illerinde ödünsüz vatan nöbetçisiydi. Sevdalısı olduğu Kars’ta toprağa verdik.
Not: İki noktalar (..) Muharrem Yerli’den kalma. İlyas Gümrükçü sebebini 10 Mayıs 2022 tarihli Aydınlık’ta açıklıyor.