Yurt dışında Osmanlı mimarisinden izler taşıyan 5 şehir
Türkiye’nin farklı şehirlerinde ve yurt dışında Osmanlı mimari yapıları ile karşılaşmak mümkün. Üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin farklı ülkelerde günümüze ulaşmış mimari eserleri bulunuyor. İşte yurt dışında Osmanlı mimarisinden izler taşıyan 5 şehir...
1. SOFYA, BULGARİSTAN
Günümüzde Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya, Osmanlı döneminde de oldukça önemli bir yerleşim merkeziydi. 16. yüzyılda inşa edilen Mimar Sinan eseri Banyabaşı Camii, Avrupa’nın da en eski camilerinden biri olarak biliniyor. Ayrıca günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan Sofya Büyük Camii de Sofya’daki Osmanlı eserlerinden.
2. SARAYBOSNA VE MOSTAR, BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’nın merkezi olarak kabul edilen Başçarşı ve civarı, Osmanlı döneminden kalma camiler, çeşmeler ve bedestenlerin bulunduğu turistik bir bölge. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Mostar Köprüsü’nün orijinali ise Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiş.
3. SELANİK, YUNANİSTAN
Osmanlı döneminin önemli yerleşim yerlerinden bir diğeri de Selanik’ti. Bu nedenle şehirde günümüze kadar ulaşmış pek çok yapı, Avrupa’daki Osmanlı eserleri arasında yer alıyor. 15. yüzyılda inşa edilen Hamza Bey Camii, şehrin sembolü Beyaz Kule ve Alaatini Köşkü’nün yanı sıra şehirde hamamlar da bulunmakta.
4. KAHİRE, MISIR
Osmanlı’nın dünyadaki eserleri sadece Balkanlarla sınırlı değil; Afrika’da da Osmanlı mimarisinin izlerini görmek mümkün. Kahire, Osmanlı döneminden kalma ve hâlâ ibadete açık olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa Camii’ne de ev sahipliği yapıyor.
5. KONSTANTİN, CEZAYİR
19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Hacı Ahmed Bey Sarayı, Kuzey Afrika’da yer alan bir ülke olan Cezayir’in Konstantin şehrinde bulunuyor. Ayrıca ülkenin başkenti Cezayir şehrinde bulunan Keçiova Camii de Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş eserlerden.