Yabancı turistlerin gözdesi Türk içecekleri
Her yıl Türkiye'ye milyonlarca yabancı turist gelmekte ve her sene sayıları artmaktadır. Peki yabancı turistleri, ülkemize çeken milli lezzetlerimiz ne hiç merak ettiniz mi? İşte yabancı turistlere göre en popüler Türk içecekleri...
10- KEFİR
Doğal antibiyotik olarak bilinen kefir, sağlık için faydalı probiyotikler içerir. Bağışıklık ve sindirim sistemleri için faydaları herkesçe bilinen kefir, aynı zamanda kemikler üzerindeki pozitif etkileri sebebiyle yaşlılara ve çocuklara da tavsiye edilir.
Eğer severseniz her gün tüketebileceğiniz kefir, ülkemize gelen turistlere de ilginç gelen bir içecek. Sade sevmeyenler için meyveli seçenekler de mevcuttur.
9- LOHUSA ŞERBETİ
Lohusa şerbeti, Türkiye'den gelen alkolsüz bir içecek türüdür. Lohusa şekeri, toz şeker, su, karanfil ve tarçının kaynatılmasıyla yapılır. Lohusa şekeri, bloklar halinde satılan belirli bir şeker türüdür. Kendine özgü pembe-kırmızı bir renge sahiptir ve içeceğin kendine özgü kırmızı tonunu kazanmasına yardımcı olur.
Adı doğum sonrası şerbeti olarak tercüme edilir ve anlaşıldığı üzere genellikle doğumdan sonra kadınlar için hazırlanır. Geleneksel olarak aynı dönemde ziyarete gelen misafirlere de ikram edilir.
8- TURŞU SUYU
Tursu Suyu, pancar, havuç, lahana, salatalık, soğan, biber, sarımsak ve salamura gibi sebzelerin salamura edilmesinden yapılan, Türkiye'ye özgü serinletici bir içecektir. Rengi parlak pembe iken, sonunda güçlü bir keskin tekme ile tadı tuzludur.
Tursu Suyu, balık ekmek satıcıları tarafından satılır ve genellikle balıklı sandviçler veya diğer sokak yiyecekleri ile eşleştirilir.
7- TÜRK ŞARAPLARI
Anadolu özgü, farklı türlerde ki birçok meyveden harmanlanan Türk şarapları, yabancı turistlerin gözdesi halinde.
Kendine özgü tadı ve kıvamı olan Türk şarapları, dünyada markalaşmış gibi gözüküyor.
6- ŞALGAM
Şalgam , Türkiye'nin Akdeniz bölgesinden, en çok Adana, Mersin ve Osmaniye şehirlerinde popüler olan, sebze ağırlıklı bir caddedir. Mor havuç , öğütülmüş bulgur, tuz, maya ve sudan yapılmasına rağmen Türkçe'de salgam kelimesi şalgam anlamına gelir .
Sadece fermente aromatik şalgam ( çelem ) ile tatlandırılır . İçecek geleneksel olarak soğuk olarak büyük bardaklarda uzun dilimler halinde kesilmiş havuç turşusu ( tane ) ile servis edilir ve bazen servis yapmadan hemen önce içeceğe bir kaşık kırmızı acı biber ilave edilir. Şalgam en çok baharatlı bir Adana kebabı ile eşleştirilir veya ünlü Türk anason içeceği olan rakının yanında servis edilir.
Sağlığa birçok faydası olduğuna inanılıyor - sindirimi kolaylaştırıyor, şişliği azaltıyor ve iştahı artırıyor.
5- BOZA
Boza , genellikle buğday, darı, arpa, yulaf veya bulgurdan yapılan eski bir fermente içecektir. İçeceğin 8000 yıldan daha uzun bir süre önce Türkiye'de ortaya çıktığına inanılıyor, ancak çeşitleri Orta Asya ve Balkanlar'da bulunuyor.
Orijinal olarak düşük alkol içeriğine sahip olduğu için boza, Sultan IV. Mehmed'in tüm alkollü içecekleri yasakladığı 17. yüzyılda yasaklandı. Modern versiyon, 19. yüzyılda bir ara alkolsüz bir biçimde ortaya çıktı. Eskiden seyyar satıcılarda satılan boza, bu kış klasiği şimdilerde süpermarketler de dahil olmak üzere çeşitli işyerlerinde yerini alıyor.
Bu yoğun, rahatlatıcı içecek tipik olarak soğuk olarak servis edilir, üzerine tarçın serpilir ve üzerine çıtır çıtır kavrulmuş nohut eklenir.
4- RAKI
Günümüz rakı çeşitlerinin çoğu, ezilmiş, daha sonra fermente edilmiş ve bakır kolonlarda damıtılmış fermente edilmiş üzüm, kuru üzüm veya kuru incir kullanımına dayanmaktadır. İçecek daha sonra sulandırılarak anason veya isteğe bağlı olarak rezene tohumu ile karıştırılarak daha sonra damıtılarak rakıya dönüştürülür.
3- SALEP
Salep , genellikle kış mevsiminde tüketilen bir içecektir. Salebin temeli, nişastalı bir toz elde etmek için kaynatılan, kurutulan ve öğütülen yabani orkidenin sapı veya yumrusudur. Daha sonra dünyevi bir tada sahip rahatlatıcı bir içecek oluşturmak için sıcak süt ve ara sıra zencefil ve tarçınla karıştırılır.
Salep, bileşenlerinden biri olan glukomannan bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını hafiflettiği için tıbbi olarak yararlı bir içecek olduğuna inanılmaktadır. Alkollü içecekleri rahatlatıcı ve sağlıklı bir içecekle değiştirme ihtiyacından icat edildi.
12. yüzyıldan beri padişahlar tarafından kullanılırdı ve Osmanlı denizcileri barutu uzun ve yorucu yolculuklarda yanlarında götürürlerdi. İçecek geleneksel olarak bol miktarda öğütülmüş tarçın ve kıyılmış antep fıstığı tozu ile bardak veya fincanlarda servis edilir.
2- AYRAN
Yoğurt, soğuk (veya buzlu) su ve tuz karıştırılarak yapılır. Genellikle nane veya biber gibi çeşitli bitki ve baharatlarla birleştirilir, ancak bazen meyve veya sebzeler de eklenebilir. Bazen gazlı içecek olarak da yapılır.
Çok benzer olmalarına rağmen, Türk ayranı daha yoğun ve kremsi bir kıvama sahip olacak ve genellikle sade olarak servis edilirken, İran hamuru daha seyreltilmiş gibi görünüyor ve genellikle otlar veya baharatlar içeriyor. Bu serinletici susuzluk giderici evde hızla hazırlanır, ancak ticari olarak üretilen versiyonları çok yaygındır.
Ayran ve doogh genellikle geleneksel yemekler ve sokak yemekleri ile servis edilir.
1- TÜRK KAHVESİ
Hafif kavrulmuş veya orta kavrulmuş Arabica çekirdekleri en çok Türk kahvesi yapımında kullanılır; yine de kahve herhangi bir kahve çekirdeği ile yapılabilir ve Türkiye'de çok sayıda yöresel çeşidi vardır. Türkiye dışında dünyanın pek çok ülkesinde (özellikle Balkanlar'da) günlük olarak tüketilen Türk kahvesi, kendine has hazırlanışı ve geleneği ile 2013 yılından bu yana UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer almaktadır. ülkenin sosyal ve kültürel yaşamına verdiği önemdir.