Türkiye'nin görülmesi gereken saklı antik kentleri
Yurdun dört bir yanında yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen birçok cennet köşesi bulunuyor.
Perge Antik Kenti- Antalya'nın Aksu ilçesinde yer alan ve Roma döneminin izlerini taşıyan Perge Antik Kenti, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Patara Antik Kenti- Antik Likya Birliği'nin oy hakkına sahip 16 şehrinden biri olan Patara, Büyük İskender'in kuşattığı kentler arasında yer alıyor.
Aspendos Antik Kenti- Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan ve antik tiyatrosuyla meşhur olan antik kent, tarihi yapıları dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi alanlar arasında yer alıyor.
Muğla'nın 'Gladyatörler şehri' Stratonikeia- Her yıl gün yüzüne çıkarılan yeni eser ve yapılarla ziyaretçilerini büyüleyen antik kent, ziyaretçilerin gezi rotalarında yerini koruyor.
Uzuncaburç Antik Kenti
Efes Antik Kenti- UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Efes Antik Kenti, antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olmasıyla birlikte liman kenti, kültürel ve ticari merkez olma özelliği taşıyor.
Myra Antik Kenti- Antalya'nın Demre Çayı batısındaki ulaşıma elverişli kanal ile şehrin denizle bağlantısı sağlanırken, kanalın diğer yanında yer alan Andriake Limanı'ndan da deniz ulaşımı ve ticareti yürütüldü.
Andriake Antik Kenti- Antalya'nın Demre ilçesinde Çayağzı mevkisinde yer alan antik kent, Myra'nın Limanı ve civarındaki yerleşim olarak biliniyor.
Xanthos Antik Kenti- Likya Birliği'nin idari merkezi olarak bilinen Xanthos, Likya uygarlığının kazılarda elde edilen buluntuların önemi dolayısıyla UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne dahil edildi.
Phaselis Antik Kenti- Birçok medeniyete ev sahipliği yapan antik kent, kent yapıları ve nekropolis alanıyla dikkati çekiyor.
Ege ve Akdenizi birleştiren Knidos Antik Kenti- Geçmişte birçok ünlü bilim insanına ev sahipliği yapmasıyla ünlenen 2 bin 600 yıllık antik kent, çeşitli çalışmalarla ayağa kaldırılıyor.
Sagalassos ve Kibyra- Burdur'un Ağlasun ilçesinde "Aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen geçmişi Milattan Önce 3000 yılına dayanan ve 2009'da UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Sagalassos antik kenti, ziyaretçilerini sokaklarında tarihi yolculuğa çıkarıyor.
Anavarza Antik Kenti- Tarihte "Yenilmezler Şehri" adıyla tanınan Anavarza Antik Kenti'nde, yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla dikkati çekiyor. Adana'daki antik kent, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor.
Smyrna Agorası- Kadifekale ile deniz arasında Körfez manzarası eşliğinde kurulan ve yüzyıllar boyu farklı kültürlerden sakinlerini ağırlayan antik kent, 2 bin yıllık su kanalıyla tarihten kesitler sunuyor.
Pergamon Antik Kenti- UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne 2014 yılında giren Bergama, tarihi boyunca işgallere ve yıkımlara maruz kalmasına rağmen stratejik bir noktada olarak medeniyetlere ev sahipliği yaptı.
Afrodisyan Antik Kenti- Antik çağda "aşkın ve güzelliğin tanrıçası" olarak bilinen Afrodit'e adanmış kentler arasında en bilineni olan antik kent, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alıyor.
Priene Antik Kenti- Aydın'ın Söke ilçesinde, iyi korunmuş yapısı ve özgün şehir planı dolayısıyla arkeoloji dünyasında "Anadolu'nun Pompeisi" olarak adlandırılan antik kent, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer aldı.
Sardes Antik Kenti- Tarihte ilk madeni parayı basan Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti, fotoğrafçılar tarafından sık sık ziyaret ediliyor. Kent Manisa'da yer alıyor.
Laodikya Antik Kenti- Denizli'deki antik kent, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunuyor. Kentteki restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Hierapolis Antik Kenti- UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, her yıl eşsiz güzellikteki travertenleri görmek ve şifa bulmak için gelenle ev sahipliği yapıyor.
Assos Antik Kenti- Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kent, bir liman şehri olmasının yanı sıra dönemin bir öğretim merkezi olarak da ön planı çıkıyor.
Hattuşaş Antik Kenti- Çorum'un Boğazkale ilçesindeki antik kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası ve Dünya Belleği listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye'nin göz bebeği turizm mekanları arasında yer alıyor.
Aizanoi Antik Kenti- Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan antik kent Zeus Tapınağı, stadyum-tiyatro kompleksi ve dünyanın ilk borsalarından biri olan macellumu ile Roma döneminin en önemli kentlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.