Saf şiirin temsilcisi Cahit Sıtkı Tarancı
"Yaş Otuz Beş" ve "Memleket İsterim" eserleriyle Türk şiirinin unutulmazları arasına giren şair ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı, Türk edebiyatında "saf şiir" anlayışının önemli temsilcilerinden biri olarak görüldü.
"1910"
Saf şiirin temsilcisi,"Yaş Otuz Beş" ve "Memleket İsterim" eserleriyle Türk şiirinin unutulmazları arasına giren şair ve yazar Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim'de Diyarbakır'da doğdu.
"1931"
Galatasaray Lisesi'nden mezun olan usta şair Tarancı'nın ilk eserleri dönemin "Servet-i Fünun" dergisinde yayımlandı.
"1933"
Dergide yayımlanan şiirleriyle adını duyurmaya başlayan saf şiirin temsilcisi Cahit Sıtkı Mülkiye Mektebi'nden atıldı ve Ankara Yüksek Ticaret Okulu'na devam etti.
"1933"
Bu sırada ise ilk şiir kitabı olan "Ömrümde Sükût"u yayımladı.
Tarancı okul hayatından mezun olduktan sonra Sümerbank'ta çalışmaya başladı. Ardından ise iş yaşamını dönemin Cumhuriyet Gazetesi'nde sürdürdü.
"1938"
İyi bir diksiyona sahip olan şair Paris Radyosu'nda Türkçe yayınlar spikerliği yaptı.
Cahit Sıtkı Tarancı eğitim hayatına Sciences Politiques'te yüksek lisans yaparak devam etti.
"1941"
Şair Tarancı ayrıca Anadolu Ajansı ve Çalışma Bakanlığı'nda da görev yapmıştır. Ardından ise ona şiir birinciliği getirecek ve yıllarca dillerden dillere dolaşacak "Otuz Beş Yaş" şiirini kaleme aldı.
"1951-1956"
Cahit Sıtkı Tarancı geçirdiği kriz neticesinde hayatının bir bölümünü felç kalarak geçirdi. Tedavi için gittiği Viyana'da ise 12 Ekim 1956 yılında hayata gözlerini yumdu.