Renklerin isimleri nasıl ortaya çıktı?
Türkçe çok zengin bir olmasına rağmen bazen başka kültürlerden etkilenip dilimize asimile olan kelimeler vardır. Peki renklerin isimlerinin nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? Gelin hep birlikte bakalım...
TURKUAZ
Turkuaz kelimesi dilimize Fransızca'dan geçmiştir. Ülkemizden Fransa'ya ithal edilen mavi renkli bir süs taşının Fransızlar tarafından Türk taşı anlamına gelen "turquoise" olarak isimlendirmiştir. Bu isim dilimizi turkuaz olarak geçmiştir.
KAHVERENGİ
Kahverengi renginin kelimesi dilimize Farsça'dan geçmiştir. Farsça'da kahverengi "gahvei reng" olarak ifadeedilir. Daha öncede kahverengi için yine Farsça bir kelime olan "fındıki" kelimesi kullanılmıştır.
KIRMIZI
Kırmızı renginin kelimesi dilimize Arapça'dan geçmiştir. Bu kelime ismini, "kırmız" olarak isimlendirilen bir böcekten elde edilen kırmızı renkten alır.
BEYAZ
Beyaz renginin kelimesi dilimize Arapça'dan geçmiştir. Arapça "byd" kökünden türeyen ve beyaz olma anlamına gelen "bayad" dilimize beyaz olarak geçmiştir.
PAMUK
Pamuk bitkisi açık kırmızı renkte pamuk çiceğine sahiptir. Bu çiceğe Farsça'da "penbe" denir. Bu kelime dilimize renk ifade etmek için pembe olarak geçmiştir.
MAVİ
Mavi renginin ismi Arapça!da su anlamına gelen "Ma" sözünden gelir. "Mai" ise suya ait anlamına gelir. Zamanla renk anlamına gelen mavi kelimesine dönüşmüştür.
SARI
Sarı kelimesi öz Türkçe'de sarı boya anlamına gelen "sarığ" kelimesinden gelmektedir. Orhun yazıtlarında altın madenini belirtmek için "sarığ" kelimesi sıfat olarak kullanılmıştır.
SİYAH
Siyah kelimesinin dilimize nerden geldiği ile ilgili iki farklı teori vardır. İlk teoriye göre Sanskritçe siyah rengi ifade eden "syama" kelimesinden, ikinci teori ise Farsça siyah rengi anlatan "siyâ" kelimesinden dilimize geçmiştir.
YEŞİL
Yeşil isminin kökeni öz Türkçe'dir. Bitkilerde tazeliği ve iriliği ifade eden yaş kelimesinden, bitkilerde canlılığı anlatan "yaşıl" kelimesi türemiştir. Anlam genişlemesi ile yeşil renk ismine dönüşmüştür.
Kaynak: bilimup.com