Nazilere 900 gün direnen şehir: Leningrad
2. Dünya Savaşı'nın en ateşli çatışmaları şüphesiz Leningrad'da gerçekleşmiştir. 1941 sonbaharında başlayan Nazi kuşatması tam 900 gün sürmüştü. Tarihe "900 Gün" olarak geçen bu süreçte 3 milyonluk şehrin 1 milyondan fazlası bombardımandan, açılan ateşlerden, hastalıktan veya açlıktan ölmüştü.
1- Halk şehirdeki anıtların bombardımandan etkilenmemesi için tüm önlemleri almaya çalışıyordu. Bu resimde halkın Dekabristler Meydanındaki I. Petro anıtını koruma altına almaya çalıştığını görüyoruz.
2- 3 Yıl boyunca süren bombardımanlarda halk bir şekilde yaşamını sürdürmek durumundaydı. Bu nedenle şehir merkezinde bir bostan oluşturulmuştu ve burada lahana yetiştiriliyordu.3- Halk ölüme o kadar alışmış ki, resimde ölen yakınını sarıp kızaklarla taşıyan bir aile bireylerini görüyorsunuz.
3- Halk ölüme o kadar alışmış ki, resimde ölen yakınını sarıp kızaklarla taşıyan bir aile bireylerini görüyorsunuz.
3- Halk ölüme o kadar alışmış ki, resimde ölen yakınını sarıp kızaklarla taşıyan bir aile bireylerini görüyorsunuz.
4- 18 Ocak 1943'e geldindiğinde Sovyetler Leningrad'a giden dar bir kara yolu açmayı başarmışlardır. Resimde Leningrad ve Bolhovsk cephelerinde savaşan Sovyet askerlerinin buluşmasını görüyorsunuz.
5- Kuşatma altındaki Leningrad'da yer alan Ermitaj Müzesinin boş salonları.
6- Bombardımandan korunmak amacıyla Leningrad sokaklarına aerostatlar yerleştiriliyordu.
7- Leningrad kuşatma latındayken, birçok hastane askeri hastaneye dönüştürülmüştü, askerler tedavi ediliyordu. Resimde Moskova Konservatuvarı kemancısı Galina Barinova'yı askerlere hastanede konser verirken görüyorsunuz.
8- Sovyet Ordusunun Hava Savunma Birliklerinde görev alan bir grup kadın asker Leningrad'da bir evin çatısında nöbet tutuyorlar.
9- Kuşatma altındaki Leningrad'da yılbaşı böyle kutlanır. 'Bir çocuk hastanesinde yılbaşı gecesi'
10- Halk kovalarla su doldurup evlerine götürmek için sırada bekliyor.
11- Leningrad kuşatması süresince 3 bin 200 konut, 9 binden fazla ahşap yapı (yangınlardan) ve 840 fabrika ve işletme yerle bir oldu. İnsanlar bulundukları yerlerden zorla göç etmek durumunda kaldılar.