Muzların çok hızlı kahverengileşmesi nasıl engellenir?
Muzlarınızın doğru zamanda olgunlaşmasını sağlamanın sırrı, anlamak ve kontrol etmektir ve size muzlarınız kabuğundayken veya kabuğundan çıkarılırken bunu nasıl yapacağınızı göstereceğiz. Ve eğer o değerli, mükemmel olgunlaşma zamanını kaçırırsanız, endişelenmeyin
BİLMENİZ GEREKENLER
· Olgunlaşma sürecini yavaşlatmak için muzları oda sıcaklığında ve diğer meyvelerden uzakta saklayın.
· Saplarını streç filmle sarın ve hava akışını iyileştirmek için bir kancaya ya da ipe asın.
· Muzlarınız olgunlaştığında, daha uzun süre olgun kalmaları için buzdolabına veya dondurucuya koyun.
· Soyulmuş muzlarınızı limon veya misket limonu suyu, sirke veya C vitamini ile kaplayarak kahverengileşmeyi önlemeye yardımcı olan bir bariyer oluşturun.
MUZLARI KABUĞUNDA MUHAFAZA ETMEK
Uçları yeşil ve ortası sarı olan muzları satın alın. Bu, biraz az olgunlaşmış oldukları ve süpermarkete taşınırken uygun koşullarda saklandıkları anlamına gelir. Muzlarda kahverengi lekeler veya lekeler olmadığından emin olun. Çürükler ve delikler muzu havaya maruz bırakır, bu da olgunlaşma sürecini hızlandırır. Zaten katı sarı olan muzlardan kaçının. Bunlar zaten olgunlaşmaya başlamıştır ve kısmen yeşil bir muzdan çok daha kısa sürede kahverengileşecektir. Ayrıca, o salkımı en kısa sürede plastik poşetten çıkarın. Plastik, etilen gazını hapsederek olgunlaşma sürecini hızlandırır.
Muz saplarının ilk 2-3 inçlik (5,1-7,6 cm) kısmını plastiğe sarın. Süpermarkette sık sık sapları streç filme sarılmış muzlar görürsünüz. Bu kullanışlı bir endüstri numarasıdır. Sapları plastikle sarmak etilenin muza doğru ilerlemesini ve olgunlaşma sürecini hızlandırmasını önler.
Muzlarınızı bir muz askısına asın. Muzlarınızı bir askıya veya ipe asmak, bol miktarda hava sirkülasyonu olmasını sağlar. Bu, onları olgunlaştıran etilen gazının uzaklaşması anlamına gelir ve muzların çok çabuk kızarmasını önler. Ayrıca çürümeyi ve diğer fiziksel hasarları da önler.
Muzlarınızı diğer meyve ve sebzelerden 2-3 ft (0,61-0,91 m) uzakta tutun. Avokado ve elma gibi diğer meyve ve sebzeler, muzların olgunlaşmasına neden olan aynı etilen gazını yayar. Ve farklı hızlarda olgunlaştıkları için, bu durum nefis sarı salkımınız için sorun yaratabilir. Kendi hızlarında olgunlaşmalarını sağlamak için muzlarınızı diğer ürünlerden uzak bir yere koyun.
Muzları olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklayın. Olgunlaşan muzlar biraz kararsızdır; çok soğuk olursa hiç olgunlaşmayabilir. Çok sıcakta ise bir anda olgunlaşabilirler.[6] Tezgahta mı? Tam kıvamında. Olgunlaşmamış bir muzu buzdolabına koymak olgunlaşma enzimlerini engellerken, diğer enzimlerin daha da hızlı çalışmasını teşvik eder. Bu diğer enzimler hücre hasarına neden olarak muzun kabuğunu karartır.
Muzları olgunlaştıklarında buzdolabına koyun. Artık olgunlaşma süreci başladığına göre, zarar görme endişesi olmadan soğuk sıcaklıklarla güvenli bir şekilde geciktirebilirsiniz. Zaten olgunlaşmış olduklarından, kahverengileşmeye neden olan kimyasallar çok fazla sorun yaratmaz. Muzlarınızı buzdolabında tutarak 3-4 gün boyunca mükemmel sarı renk tonunu koruyabilirsiniz. Muz kabuğunuz tamamen siyaha dönerse telaşlanmayın. Bu, kabuğun pigmentinin siyaha dönmesinden kaynaklanır ve muzun gerçek tazeliği veya lezzetiyle hiçbir ilgisi yoktur.
SOYULMUŞ MUZLARI MUHAFAZA
Muzları hava geçirmez plastik bir kapta dondurun. Dondurucu sıcaklıklar etilen gazı salınımını yavaşlatarak muzun olgunlaşma hızını önemli ölçüde düşürür. Bir muzu 2-3 ay saklamak için, kabuğunu soyun, ardından plastik bir gıda saklama kutusu veya sandviç poşeti gibi hava geçirmez bir kaba koyun, ardından dondurucuya koyun. Dondurulmuş bir muzu çözmek için, kabı oda sıcaklığındaki bir tezgahın üzerinde 5-6 saat bekletin veya mikrodalgada orta güçte 1 dakika bekletin.
Muzu limon ya da misket limonu suyuna bulayın. Soyulmuş muzu limon veya misket limonu suyu gibi doğal bir asitle kaplamak için bir mutfak fırçası veya sprey şişesi kullanın. Turunçgillerdeki asit koruyucu bir kaplama görevi görerek oksidasyonu durdurur ve muzun daha uzun süre sarı kalmasını sağlar. Az miktarda limon suyu kullanın-daha fazla limon suyu daha iyi koruma anlamına gelmez. Daha tatlı alternatifler için limon suyu yerine ananas, portakal veya elma suyu kullanın. Limon suyu tek başına soyulmuş muzlarınızın kahverengileşmesini engellemeyeceği, sadece süreci bir süre geciktireceği için bu yöntemi dondurma ile eşleştirin.
Soyulmuş muzları sirkeli su çözeltisine batırın. Tıpkı narenciye suyunda olduğu gibi, sirkedeki asit olgunlaşma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur ve diğer meyve suları tadı çok fazla bozuyorsa güzel bir alternatiftir. Basitçe 1 ölçü sirke ve 4 ölçü suyu karıştırın. Dilimlenmiş veya bütün muzu yaklaşık 3 dakika boyunca suya batırın. Muzu 3 dakikadan fazla suya batırmak çok yumuşak olmasına ve çok güçlü bir sirke tadı vermesine neden olabilir. Daha sonra muzu hava geçirmez bir kapta dondurucuda saklayın.
Diğer meyvelere veya sirkeye erişiminiz yoksa, C vitamini suda çözüldüğünde de benzer bir etki yaratabilir. Tek bir C vitamini tabletini bir kaşıkla ezin ve bir bardak suya serpin. Çözeltiyi bir kaşıkla karıştırın ve muzlarınızı birkaç saniye suya batırın. Efervesan C vitamini tabletleri bunun için özellikle işe yarar. Bir bardak suya bir tablet koyun. Köpüklenme durduğunda, karıştırmayı bırakın ve muzlarınızı hemen birkaç saniye suya batırın.
Kahverengi veya olgunlaşmış muzlarla muzlu ekmek pişirin. Tüm muzları olgunlaşmaktan kurtaramamış olmanız, onları lezzetli ikramlarda kullanamayacağınız anlamına gelmez. Muzlu ekmek, olgunlaşmış muzlarla yapıldığında en tatlı ve en lezzetli halini alır. "Ümitsiz vaka" olarak görülen muzlar için muzlu ekmek genellikle bir çözümdür. 3 adet ezilmiş, olgunlaşmış muzu 1 su bardağı (120 g) şeker, 0,5 su bardağı (113 g) yumuşatılmış tereyağı, 1,5 su bardağı (213 g) un, 2 yumurta, 4 yemek kaşığı (59 mL) süt ve 1 çay kaşığı (4,9 mL) vanilya özütü ile karıştırın.
Karışımı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırın, ardından 350 °F (177 °C) fırında 1 saat, batırılan bir kürdan temiz çıkana kadar pişirin.
Sağlıklı bir muzlu elmalı smoothie hazırlayın. Lezzetli bir muzlu smoothie oluşturmak için olgunlaşmış muzlarınızı diğer birkaç malzemeyle birlikte blendera atın. Bir blenderda, olgunlaşmış bir muz, yarım elma, bir tutam tarçın, 0,5 çay kaşığı (2,5 mL) vanilya özü, 1 c (240 mL) süt ve bir avuç buz küpünü karıştırın.
Karışımı tercih ettiğiniz kıvama gelene kadar iyice karıştırın. Daha pürüzsüz hale getirmek için daha fazla süt ekleyin ve daha yoğun hale getirmek için buz ekleyin. Daha fazla doku için, bir avuç yulafı smoothie ile karıştırın. Bu, smoothie'nize zenginliği dengelemek için gevrek bir kıvam verecektir.
Eritilmiş muzları dondurarak muzlu buzlu şekerlerine dönüştürün. Muzlar kremsi bir dondurulmuş ikram için mükemmel bir dokuya sahiptir.[15] İlk olarak, 2 olgunlaşmış muz, 2 yemek kaşığı (29,6 ml) esmer şeker, 1 yemek kaşığı (14,8 ml) tereyağı ve ½ çay kaşığı tarçını küçük bir kaseye ekleyin ve muzlar yumuşayana kadar 30 saniye aralıklarla mikrodalgada ısıtın. Karıştırın ve muzların soğumasını bekleyin, ardından karışımı 0,5 c (120 mL) sade Yunan yoğurdu, 0,5 c (120 mL) süt, 1 çay kaşığı (4,9 mL) vanilya özü ve 1 çay kaşığı (4,9 mL) rom özü ile birlikte bir blendera ekleyin. Hepsini birlikte karıştırın. Karıştırdığınız karışımı buzlu şeker kalıplarına dökün ve tamamen donana kadar birkaç saat dondurucuda bekletin. Servise hazır olduğunuzda popsicle kalıplarından çıkarın.
Kaynak: eatingwell.com. allrecipes.com, wikihow.com, foodnetwork.com, usfoods.com