Dünya listelerindeki en popüler 10 Asya kahvaltısı: Türkiye'den o kahvaltı ilk sırada!
Dünya'nın en iyi aşcılarının dolaşarak oluşturdukları listelerden Asya Mutfağının en popüler on kahvaltı öğünü sizinle: Listenin başında Türk Mutfağı yer alıyor gelin hep birlikte bakalım listeye...
10• NASİ GORENG - ENDONEZYA
Nasi goreng genellikle kızarmış pilavın Endonezya versiyonu olarak adlandırılır. Endonezya'nın ulusal yemeği olarak kabul edilmekle birlikte Malezya ve Singapur'da da yaygın olarak yenmektedir. Endonezya'da pirinç kızartma geleneğinin, iki ülke arasındaki ticaret gelişmeye başladığında Çin kültüründen geldiğine inanılmaktadır.
9• GÖZLEME - TÜRKİYE
Başlangıçta kahvaltıda veya hafif bir öğleden sonra atıştırmalığı olarak servis edilen gözleme, bugün ülkenin restoranlarında, yemek arabalarında ve kafelerinde bulunabilen popüler bir fast food statüsüne sahiptir.
8• İDLİ- HİNDİSTAN
Bu tuzlu kekler genellikle sıcak servis edilir ve tek başına tüketilir, sambar veya Hint turşusuna batırılır veya çok sayıda baharatla tatlandırılır. Hindistan'daki büyük popülaritesiyle idli'nin, hamurunda pirinç yerine irmik kullanılan rava idli ya da köri yaprakları ve kişnişle kızartılan idli olan malli idli gibi birçok farklı versiyonu da vardır.
7• TAMAGAYAKİ - JAPONYA
Yemeğin adı kelimenin tam anlamıyla kuru ateşte pişirilmiş yumurta olarak çevrilebilir. Basit tamagoyaki ilk olarak 1950'lerde, hükümetin ebeveynleri çocuklarına daha fazla protein vermeye teşvik etmeye başlaması ve çiftçilerin daha fazla tavuk beslemeye başlamasıyla popüler hale gelmiştir.
6• HİMON0 - JAPONYA
Japonca himono terimi çeşitli kurutulmuş balık ürünlerini kapsar. Genellikle uskumru veya sardalya gibi daha küçük balık çeşitleri ile hazırlanır, bunlar tipik olarak yağlanır, temizlenir, bazen marine edilir ve daha sonra güneşte kurutulur veya soğutulur.
5• JİANBİNG - ÇİN
Çin'de sabahın erken saatlerinde çok sayıda sokak yemeği satıcısı tarafından satılan favori bir kahvaltı ürünü olan jianbing veya kızarmış krep, hamurun sıcak, dökme demir bir levha üzerine tahta bir kürekle yayılmasıyla yapılan ince ve tuzlu krep benzeri bir kreptir.
4• PARATJA - HİNDİSTAN
Altın-kahverengi renkte, lapa lapa ve kat kat olan paratha, genellikle kahvaltıda tüketilen bir Hint ekmeği türüdür. İsmi parat ve atta (un) kelimelerinin birleşiminden gelir ve pişmiş, katmanlı hamuru ifade eder. Ghee'de (Hint sadeyağı) pişirilen tam buğday unundan oluşur ve yuvarlak, üçgen, kare veya yedigen şekillerde gelir.
3• YOUTİAO - ÇİN
Çin'in en popüler kahvaltılıklarından biri olan Youtiao, çiftler halinde kızartılan ve ortalarından birleştirilen Çin ekmeklerinden oluşur. Sonuç, dışı çıtır çıtır ve içi yumuşak olan kabarık bir atıştırmalıktır. Youtiao, lider Qin Gui'nin karısının etkisiyle halk tarafından sevilen Yue Fei adlı bir generali idam ettiği Song Hanedanlığı dönemine kadar uzanmaktadır.
2• MİSO ÇORBASI - JAPONYA
Miso çorbası, dashi adı verilen bir stok, miso ezmesi ve deniz yosunu veya tofu gibi çeşitli ek malzemelerden yapılan geleneksel bir Japon soya bazlı çorbadır. Günün her saatinde yaygın olarak bulunmasına rağmen, Japonların %70'inden fazlasının bu çorbayı kahvaltıda tükettiği tahmin edilmektedir.
1• BÖREK - TÜRKİYE
Birçok ülkenin bu doyurucu yemeğin kendi versiyonları olmasına rağmen, muhtemelen Osmanlı İmparatorluğu döneminde, günümüzde Türkiye'ye ait bir bölge olan Anadolu Eyaletlerinde icat edilmiştir.
Kaynak: https://www.tasteatlas.com/most-popular-breakfasts-in-asia