Emrah Safa Gürkan'ın "mutlaka okuyun" dediği kitaplar
Türk tarihçi, yazar, akademisyen ve içerik üreticisi Emrah Safa Gürkan, okurlar tarafından oldukça takip edilen bir isim. Gürkan'ın tavsiye ettiği kitapları sizler için hazırladık. İşte o kitaplar...
Türk tarihçi, yazar, akademisyen ve içerik üreticisi Emrah Safa Gürkan kitaplarıyla olduğu kadar, verdiği tavsiyelerle de gündeme geliyor. FluTV isimli YouTube kanalında yayınlar da yapan Gürkan'ın tavsiye ettiği kitapları sizler için hazırladık. İşte Emrah Safa Gürkan'ın tavsiye ettiği kitaplar:
YAVUZ SULTAN SELİM (FERİDUN M. EMECEN)
Bunca bilgi kirliliği içinde, Yavuz Sultan Selim’i tanımaya nereden başlamalıyız? Feridun M. Emecen’in özenli çalışması, tam olarak bu sorunun cevabını veriyor. Doğrudan arşiv belgelerine ve çağdaş kaynaklara yaslanan Yavuz Sultan Selim, ilk Osmanlı halifesinin siyasi hayatını biyografik bir bağlamda titizlikle inceliyor. Emecen, bu incelemeyi yaparken saf bir nakilcilikten uzak duruyor. Olayları “kişi, muhit, çevre” üçgeninde inceliyor, hayranlık yerine ampirik verileri esas alıyor ve analitik çözümlemelere başvuruyor. Bilimsellikten taviz vermezken, aynı zamanda Yavuz Sultan Selim’in hayat hikâyesini edebî bir üslupla aktarmayı başarıyor.
4. MURAD ŞARKIN SULTANI - PROF. DR. ABDÜLKADİR ÖZCAN
17 yıllık saltanatının ilk 9 senesi annesi Kösem Sultan'ın vesayeti altında geçen fakat daha sonra idareyi tamamen eline alan IV. Murad önce kendi adamlarıyla Dersaadet’te ve taşrada büyük bir temizlik harekâtı yaptı. Koyduğu amansız yasaklarla asi önderlerin ve iç isyanların hakkından gelen sultan daha sonra doğuya iki büyük sefer düzenleyerek günümüz Türkiye-İran sınırını çizdi. IV. Murad devrinin iç ve dış olaylarını ele alan, orijinal kaynaklar ve araştırmalarla yepyeni bir sentez olarak ortaya çıkan bu özgün çalışma alanında büyük bir boşluğu dolduruyor.
DERVİŞLER VE SUFİ ÇEVRELER - PROF. DR. HAŞİM ŞAHİN
Kitabın ilk bölümünde sufilerin hayatlarından bahseden menakıpnameler ve Alevi-Bektaşi geleneğinde önemli bir yeri olan vilayetnameler incelenmekte, “Dervişler ve Sufi Çevreler” başlıklı ikinci bölümde ise Vefai tarikatına dair bir monografi ile çoğu 1300-1600 yılları arasında yaşamış bazı sufilerin hayatlarına dair yazılar yer almaktadır. Seyyid Ali Sultan, Emir Sikkînî, Yazıcızâde Kardeşler, Otman Baba, Merzifonlu Piri Baba, Koyun Baba, Seyyid Velâyet, Baba Haydar en-Nakşbendî, Beşiktaşlı Yahya Efendi ve Lâ’lîzâde Abdülbâki Efendi kitapta biyografilerine yer verilen mutasavvıflardır. Bu şahsiyetlerin hayatları okunduğunda bazen iktidarın en üst noktalarına nüfuz edebilen bir süt kardeşin hayatını, bazen kırda koyun çobanlığı yaparak ömrünü geçiren bir taşra mutasavvıfının kendine has dünyasını, bazen sahip olduğu fikirleri yayabilmek amacıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya uzanan fedakâr mutasavvıfların düşünce yapısını, bazen de ciltler dolusu kitap yazan bir Osmanlı entelektüelinin dünyasını tanımak mümkün olabilecektir.
BİR MAHALLENİN DOĞUMU VE ÖLÜMÜ (1494-2008)OSMANLI İSTANBUL'UNDA KASAP İLYAS MAHALLESİ
Bu kitapta sözü edilen Kasap İlyas mahallesi bugün artık yok. Suriçi İstanbulu’nun Marmara Denizi kıyısındaki bu küçük mahallesi yasal varlığını kaybetti. Önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabul ettiği 17 Mart 2008 tarih ve 5747 sayılı yasa ile suriçi İstanbulu’nun iki ilçesinden biri olan Eminönü ilçesi ortadan kaldırıldı ve Fatih ilçesi sınırları içine alındı. Bunun hemen ardından da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 16 Temmuz 2008 tarihinde kabul edilen bir kararla bu yeni ve genişletilmiş Fatih ilçesinde yüzyıllardır var olan eski mahalleler birleştirilerek yeni mahalleler oluşturuldu. Bu mahallelerin sadece sayıları değil, yüzyıllardır var olan adları da değiştirildi
YEDİKULELİ MANSUR - MEHMET BERK YALTIRIK
Kitap hakkında şu bilgilere yer veriliyor:
Galata Kulesi’nin akbabayı andıran gölgesi. Bıçak parıltıları, şarap kokuları, sarhoşların koynunda yattığı eğri büğrü sokaklar, bükülen kaytan bıyıklar, kadı neferlerinin ayak patırtıları, külhani topuk vurmalar, başlayan ve biten efsaneler, zorbaların kanunu, kanunun falakası…
SOLAN AKDENİZ, 1550-1870 TARİHSEL COĞRAFYA AÇISINDAN BİR YAKLAŞIM
Faruk Tabak Akdeniz’in tarihini, Braudel’in peşinden, ezberleri bozarak yeniden yazıyor: Ovalar, tahıllar, iklim değişiklikleri ve şehirler ekolojik tarihin bu öncü eserinde dile geliyor. Bugünkü şekliyle Akdeniz’in ortaya çıkışını, uzun erimli tarihsel eğilimler ekseninde, sabırla tasvir ediyor. Modern çağın eşiğinde, kapitalist dünya sisteminin teşekkülü sürecinde Akdeniz’in soluşunu ticaretin, doğanın, tarımın, devletlerin çoklu ritmi eşliğinde resmediyor. Çağlar Keyder’in önsözü, Immanuel Wallerstein’ın sonsözüyle
PARDAYANLAR 1 / PARDAYANLAR - MİCHEL ZEVACO
Dışarıdaki savaşlardan çok, içerideki entrikalarla boğuşan Fransa diken üstündedir. Üstelik Protestanlarla Katolikler arasındaki mezhep savaşı cephelerden taşmış Paris sokaklarına dek ulaşmıştır. Bu hengamede, aşklarını yaşayamadan ayrı düşen François de Montmorency ile Jeanne de Piennes’in başına gelen korkunç bir olay, bundan 16 yıl sonra bambaşka nefretleri, bambaşka sevgileri ve bambaşka maceraları beraberinde getirir.
Bu maceranın merkezinde ise baba-oğul Pardaillanlar vardır. Pardaillanlar kahramanlıklarıyla nam salan, kazandıkları parayı sürekli dağıttıklarından ötürü eski püskü kıyafetlerle gezinen, yazın susuzluğa, kışın açlığa talim eden iki gezgin şövalyedir. Ancak yeri geldiğinde yemeğin en iyisini yemeği, kızların en güzeline sevdalanmayı da bilen bu iki şövalye, aşk ve dostluk için canlarını tehlikeye atmaktan çekinmezler.
Michel Zévaco’nun 1900’de tefrika şeklinde yayınlamaya başladığı, Sartre’ın keşfi ve teşvikiyle bir efsaneye dönüşen Pardayanlar serisi, gözden geçirilmiş eksiksiz çevirisiyle yeniden okurlarının karşısında.
EMRAH SAFA GÜRKAN KİMDİR?
Emrah Safa Gürkan (d. 16 Ocak 1981; Değirmendere), Türk tarihçi, yazar, akademisyen ve içerik üreticisi.
2003'te Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2006'da aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı doktora sonrası 2012'de doktor unvanını aldı. 2018'de kendisine TÜBA tarafından Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü verildi. 2021'de profesör oldu.Gürkan'ın bugüne kadar başta Akdeniz tarihi üzerine olmak üzere çeşitli Yeni Çağ dönemi Osmanlı ve Avrupa tarihi alanında eserleri yayımlanmıştır.
EMRAH SAFAF GÜRKAN'IN HAYATI VE KARİYERİ
981 yılında Değirmendere'de doğdu. 2003'te Bilkent Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun oldu. 2006'da aynı üniversitede Halil İnalcık'ın danışmanlığında yazdığı Ottoman Corsairs in the Western Mediterranean and Their Place in the Ottoman-Habsburg Rivalry, 1505-1535 adlı tez ile yüksek lisans diplomasını aldı. Ardından Georgetown Üniversitesi'nde Gábor Ágoston ile yazdığı Espionage in the 16th Century Mediterranean: Secret Diplomacy, Mediterranean Go-Betweens and the Ottoman-Habsburg Rivalry başlıklı tez ile de 2012'de doktor unvanını, 2021'de de profesör unvanını aldı.
2017'de çıkan ilk kitabı Sultanın Casusları: 16. Yüzyılda İstihbarat, Sabotaj ve Rüşvet Ağları 2018'de TÜBA tarafından Bilimsel Telif Eser Ödülü'ne layık görüldü.[3]2018'de 14. Kadir Has Ödülleri'nde Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü ile TÜBA'ca verilen Üstün Başarılı Genç Bilim Adamı Ödülü'nü kazandı.
EMRAH SAFA GÜRKAN HANGİ ALANLARDA ÇALISIYOR?
Osmanlı İmparatorluğu ve 16. yy.ın ilk yarısında Akdeniz’de Haber Dolaşımı adlı TÜBİTAK projesinin yanı sıra İspanya Kültür Bakanlığı tarafından fonlanan La otra Europa: Individuos y grupos de la Europa oriental y del imperio safaví en España y la América española de la edad moderna ve Avrupa Birliği Bilim ve Teknoloji'de İşbirliği denetimindeki Islamic Legacy: Narratives East, West, South, North of the Mediterranean (1350-1750) adlı projelerde araştırmacılık yapmaktadır.
Medeniyetler arası diplomasi, saray hizipleri, Osmanlı stratejisi ve karar alma mekanizması, serhat çalışmaları, korsanlık, kölelik ve ihtida konuları üzerinde çalışmıştır.
Kaynak:
https://www.idefix.com/yazarlarimiz-oneriyor
https://tr.wikipedia.org/wiki/Emrah_Safa_G%C3%BCrkan
Not: Kitaplara ilişkin bilgiler kitapyurdu.com sitesinden alınmıştır.