Dünya'nın En Ünlü Kuleleri Hangileri? İşte Dünya'nın En Ünlü Kuleleri ve Bulunduğu Ülke!
Bir şehrin güzelliği en başta tarihinden gelmektedir. Görkemli binaları, bahçeleri ve uzunca kuleleri bir şehri simgeleyen en önemli unsurlardır. Seyahatseverler de rotalarını bu çerçevede çizmektedir. Her köşesinde farklı bir güzelliği barındıran dünyamızın en ünlü kulelerini sizler için derledik.
BİG BEN SAAT KULESİ
6 Haziran 2012 tarihinde kraliçenin tahta çıkışının 60. yılı onuruna parlamentonun aldığı kararla ismi "Elizabeth Kulesi" olarak değiştirilen "Big Ben Saat Kulesi", Londra'da Westminster Sarayı'nın yanında yer almaktadır.
Dünyanın en büyük ikinci dört yüzlü saati özelliğini taşıyan kule, 96 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun saat kulelerinden birisi olarak da kabul edilmektedir. Yaklaşık 13 tonluk devasa bir çana ev sahipliği yapan kule, 1859 yılında Agustus Pugin tarafından Neo-Gothic tarzda inşa edilmiştir.
Yüzyılı aşkın süredir varlığını sürdüren 'Big Ben Saat Kulesi'nin sesi yaklaşık 14 kilometre kadar uzaklıktan duyulmaktadır. Ayrıca saat kadranının hemen altında Latince olarak "Ey Tanrım, Kraliçe Birinci Victoria’mızı güvende tut" anlamına gelen "DOMINE SALVAM FAC REGINAM NOSTRAM VICTORIAM PRIMAM" ifadeleri yer almaktır.
EYFEL KULESİ
Dünyanın en ünlü kulesi denildiğinde belki de çoğu kişinin aklına ilk olarak Eyfel Kulesi geliyor. Uzun yıllardır hem Fransa'nın hem de Paris'in en önemli kültürel sembolü olan Eyfel Kulesi, 1889 yılından beri seyahatseverlerin ilk durağı haline geliyor. 1889 yılında inşası tamamlanan kule, Fransız Devrimi’nin yüzüncü yıl kutlamalarının anısına Dünya Fuarı için tasarlanmıştır.
Yaklaşık 10 bin ton ağırlığında olduğu tahmin edilen kule için tam 7.300 ton çelik kullanılmıştır. Ayrıca kulenin paslanmasını engellemek için her 7 yılda bir, 25 boya ustası 60 ton boya kullanıyor. Bugüne dek 250 milyondan fazla insanın ziyaret ettiği düşünülen kule, her yıl ortalama 7 milyon turiste kapılarını aralıyor.
GALATA KULESİ
Benzersiz mimarisi ve inanılmaz hikayesiyle görenleri kendine hayran bırakan Galata Kulesi, İstanbul'un en güzel semtlerinden biri olan Beyoğlu ilçesinde ziyaretlerine kucak açmaktadır. Milattan sonra 528 yılında Bizans İmparatoru Anastasius tarafından yaptırılan ilk olarak fener kulesi olarak kullanılmıştır. Haçlı Seferleri sırasında ağır hasarlar alan kule, 1348 yılında onarılarak aynı zamanda İstanbul'da dönemin en yüksek binası olma unvanına kavuşmuştur.
Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir yapı olan kule, Ceneviz ve Osmanlı mimarisinin harmanlanmasıyla eşsiz bir tasarıma sahiptir. İstanbul'un en özel manzarasına ev sahipliği yapan kule, her yıl milyonlarca turistin İstanbul'a gelişinin sebeplerinden biri oluyor.
PETRONAS İKİZ KULELERİ
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da bulunan Petronas İkiz Kuleleri, Cesar Pelli tarafından tasarlanmıştır ve inşaatı 1998 yılında tamamlanmıştır. İslam mimarisinden, modernizm akımından ve Malezya'nın geçmişinden izler taşıyan kuleler, 2018 yılı itibariyle dünyanın en yüksek ikiz kuleleri unvanını taşımaktadır.
452 metre yüksekliğindeki devasa kuleler, toplam 32,000 adet pencereye sahiptir ve kulelerin her birinde toplam 76 asansör yer almaktadır. Bu kuleleri özel kılan en önemli detay ise 41 ve 42. katlar arasında bulunan ve iki kuleyi birbirine bağlayan 58 metre uzunluğundaki çelik köprüdür. "Skybridge" ismiyle anılan bu köprü, 2000 yılında kullanıma açılmış olan bu köprü 750 ton ağırlığındadır ve acil durumlarda bir yangın çıkışı olarak kullanılması planlanmıştır.
SVANETİ KULELERİ
Gürcistan’ın kuzey batısında, Orta Kafkas dağları üzerinde, yüksek zirveler ve çok derin vadilerden oluşan zor bir coğrafyada yer alan Svaneti Kuleleri, 9 ile 12. yüzyıllar arasında savunma konutları olarak inşa edilmiştir.
1996 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan bu göz kamaştıran yapıların uzunluğu ortalama olarak 20 ila 25 metre arasında değişmektedir ve genellikle dört veya beş katlıdır. Kuleler aynı zamanda 2011'de Uluslararası Taş Mimarisi Ödüllerinin yöre mimarisi dalında ödül almaya hak kazanmıştır.