Diyarbakır'da Ne Yenir? Diyarbakır'ın Yöresel Lezzetleri
Diyarbakır'da ne yenir diye düşündüğümüzde o yöreyi bilmesek de aklımıza çok zengin bir mutfak olduğu düşüncesi gelmiyor değil. Diyarbakır mutfağı, Diyarbakır tarihi kadar zengin olmakla birlikte karşımıza çıkıyor. Diyarbakır'ın yöresel lezzetlerini sizin için araştırdık ve derledik.
1. Ayvalı Kavurma
Özen ile seçilmiş ayvalar yıkanıp kabuğu soyulduktan sonra haşlanır. Haşlanan ayvaların suyu süzüldükten sonra kuşbaşı et, soğan, içerisine atılacak sebzeler ve içerisine atmak istenilen baharatlar ile güzelce pişirilir. Diyarbakır'ın kesinlikle denenmesi gereken yöresel lezzetidir.
2. Mumbar Dolması
Bağırsaklar güzelce temizlenip dezenfekte edildikten sonra kapta limonlu ve tuzlu suda bekletilir. Kapta bekletilen bağırsaklar yine temizleme işlemine girerek pişirilme aşamasına getirilir.
Rendelenmiş domates, soğan, içine katmak istediğiniz karışımlar ile birlikte kıyma ile karıştırılıp temizlenmiş bağırsakların içine katılacak malzeme hazırlanır ve parmak ucu ile doldurarak mumbar dolması pişmeye hazırlanır.
Mumbar dolmasını pişme süresi bağırsakların yapısına göre değişir. Tencerede pişmeye yakın mumbar dolmaları isteğe göre tencereden alınarak fırında da üstü kızarıncaya kadar bekletilebilir. Kesinlikle Diyarbakır'a yolununuz düşerse denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
3. Cartlak Kebabı
Cartlak kebabı özellikle kuzu ciğeri ile yapılmaya özen gösterilir. Cartlak kebabı için ciğerler şişe dizilecek şekilde doğranır ve doğranır ciğerler bir süzeğin üzerinde yıkanır.
Yıkanan ciğerler bir kaba alınarak nane, kuru sarımsak, pul biber ve zeytin yağı ile birlikte marina edilip mangal ateşinde pişirilir. Ciğer seviyorsanız kesinlikle Diyarbakır'a özgü pişirme tekniği ile hazırlanan bu ciğer kebabını denemeniz gerekiyor.
4. Patlıcan Dizme
Diyarbakır yöresine özgü bu lezzet, Diyarbakır'a yolunuz düşerse kesinlikle denemek isteyeceğiniz bir lezzettir.
Patlıcan dizme için patlıcanlar alacalı belli bir kalınlıkta dilimlenir. Doğradığınız soğanlar ve maydanoz ile birlikte kıyma iyice yoğrulur.
Hazırlanan malzemeler bir tepsi içerisine bir patlıcan bir köfte şekline getirilmiş kıyma olacak şekilde dizilerek üstüne zeytinyağı gezdirerek pişmeye bırakılır.
5. Duvaklı Pilav
Tavaya eklenen soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma eklenerek kavrulur. Kıyma suyunu çekene kadar kavrulur. Soğan ile birlikte kavrulan kıymanın içine bademleri, tuzu, karabiberi ve yenibaharı da ekledikten sonra biraz daha kavrulur.
Hazırlanan malzeme bir kaba alınarak üzerine hazırlanan pilav konularak ters çevrilerek servise hazırlanır. Diyarbakır'da denemeniz gerek lezzetlerin kesinlikle başında yer alıyor bu lezzet.
6. Sıkma
Kahvaltı için muhteşem olan bir lezzet olan sıkma, Diyarbakır yöresinde kendine özgü bir şekilde hamur hazırlanarak içine konulacak malzemeler ile birlikte pişirilir.
Farklı yöreler gözleme olarak adlandırılan lezzete görünüm olarak benzese de Diyarbakır'a gidip sıkmanın tadına baktığınızda arada ki farkı göreceksiniz.
7. İçli Köfte
İçli köftenin lezzeti gibi tarihi de çok uzundur. Diyarbakır'da kendine özgü bir lezzet ile hazırlanır. İçli köfteyi ilk kez deneyecekseniz sizde bağımlılık yapabilecek bir lezzet karşınıza çıkabilir. Bu konuda hazırlıklı olmanız gerekiyor.
8. Bostana
Diyarbakır'da bu kadar lezzetli yemeklerin yanında tabi ki salatasız olmaz. Bostana salatası Diyarbakır'a özgü bir salatadır ve herkes tarafından çok sevilerek yenir.
Domates, soğan, maydanoz, salatalık ve yeşil biber hazırlanarak bir kaba alınır. İsot ile birlikte üzerine konulacak baharatlar ile karıştırarak servis edilir. Diyarbakır'da gelirseniz yemeğin yanında bu salatayı istemeyi kesinlikle unutmayın.
9. Köfteli Lebeniye
Yemeğe ilk önce çorba ile başlamayı seviyorsanız Diyarbakır'da kesinlikle denemeniz gereken bir lezzettir. Köfteli lebeniye çorbası yoğurt, pirinç ile hazırlanan bir çorbadır.
10. Burma Kadayıf
Diyarbakır'da bu kadar lezzetli yemekleri yedikten sonra kesinlikle üstüne tatlı olarak denemeniz gereken bir lezzet olan burma kadayıf, Diyarbakır yöresinde kendine özgü bir lezzet ile yapılır.
11. Ekşili Tavuk
Aranız kırmızı et ile yoksa Diyarbakır'a özgü lezzet olan ekşili tavuk yemeğini kesinlikle denemeniz gerekiyor. Bütün tavuk tencerede haşlandıktan sonra tekrar ocak üzerinde erik ekşisi ve içine konulacak malzemelere eklenerek bir süre daha pişirilerek servis edilir.
12. Hıllorik
Diyarbakır'a özgü başka bir lezzet olan hıllorik aşı için, bulgurlar kıyma ile harmanlarak küçük misket halinde köftelere dönüştürülür. Oluşturulan köfteler tencerede sulu yemek olacak şekilde pişirilerek servis edilir. Kesinlikle Diyarbakır'da denemeniz gereken lezzetlerden biridir.
13. Nardanaşı
Diyarbakır'a özgü bir lezzet olan nardanaşı lezzetini muhakkak Diyarbakır'a gittiğinizde denemeniz gerekiyor. Nardanaşı yemeğini yerken gerek köftelerini yerken gerekse ekşimsi narlarını yerken aşırı keyif alacağınız yöresel bir lezzettir.
14. Elma Düzmesi
Elma düzmesi, Diyarbakır'a özgü bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Özel günlerinizde veya Diyarbakır'a yolunuz düşerse kesinlikle denemeniz gereken bir tatlıdır.
Elma düzmesi ne kadar Diyarbakır'a özgü bir lezzet olsa da Osmanlı İmparatorluğu zamanında lezzeti saray mutfağına kadar uzanmıştır.
15. Serbizer
Diyarbakır'a özgü bir çorba olan serbizer, yemekten önce deneyebileceğiniz muhteşem bir lezzettir.
Serbizer çorbası, bulgurun mercimek ile karışımı ile hazırlanır ve yörede bulgurlu mercimek çorbası olarak bilinir.
16. Hıncık
Diyarbakır'a özgü bir lezzet olan hıncık yemeği için bulgurun haşlanıp şekillendirilip üzerine sosunun dökülmesi ile servis edilir. Diyarbakır'a geldiğinizde denemek isteyebileceğiniz bir lezzettir ve kesinlikte kendi çapınızda bir gurmeyseniz listenize girecektir.
17. Habenisk
Akşamdan nohutu suda bekleterek hazırlanan habenisk yemeği için bekletilen nohut ve buğday bir tenceye alınarak çorba haline getirilir.
Çorba içmeyi seviyorsanız Diyarbakır'da kesinlikle denemek isteyeceğiniz Diyarbakır'ın yöresel lezzetlerinden biridir.
18. Tirşik
Tirşik yemeği ne kadar o coğrafyaya ait bir lezzet olsa da Diyarbakırlılar bu yemeği kendilerine özgü bir lezzet haline dönüştürüyor.
Patlıcan ve içerisinde et bulunan bu yemeği Diyarbakır'a giderseniz mutlaka denemeniz gerekiyor.