Çepni Dernekleri 14 Nisan 2023 Cuma günü iftarda bir araya geliyor
İzmir Çepni Boyu Derneği ve İzmir'de yer alan Trabzon Şalpazarılılar Derneği'nin ortak düzenlediği iftar buluşması 14 Nisan 2023 Cuma günü İzmir Bayraklı'da iftarda bir araya geliyor. Çepni Boyu kimdir, yemek kültürleri nelerdir, nerede yaşarlar hep birlikte tanıyalım…
Oğuz Türk’lerinin 24 boyundan biri olan, Divanı Lügatı Türk’e bakıldığında Oğuz’ların yirmibirincisi olarak bilinmektedir. Çepni kelimesinin anlamı olarak düşmanla savaşan, asi, yiğit ve cesur anlamı kullanılmaktadır.
Çepniler, Türkiye’nin birçok yerinde yaşarlar. Bu yüzden oldukça kültür zenginliğine sahiptirler. Çepni deyince aklımıza ilk gelen yer Karadeniz Bölgesi’dir. Karadeniz hariç Anadolu’da birçok yörede ve İran’ın Güney Azerbaycan olarak bilinen bölgesinde de Çepni boyu Türklerine rastlayabiliriz.
Osmanlı zamanında, Karadeniz’in fethinde önemli rol oynayan Çepnilerin kahramanlığından dolayı Batı Karadeniz bölgesine Fatih Sultan Mehmet Han tarafından, Vilayet-i Çepni ismi verilmiş ve Fatih Sultan Mehmet Han tarafından birçok ayrıcalık tanınmıştır.
Çepnilerin Doğu Anadolu’da ki yerleşmesinin birçok nedeni bulunur. Bunlardan birisi de Osmanlı padişahlarının ülkenin güvenliği için Anadolu’nun sınır bölgelerine güvendiği Türk aşiretlerini yerleştirmesidir.
Çepniler, birçok yörede yaşadıkları için yemek kültürü açısından zengin bir kültüre sahiptirler. Vilayet-i Çepni’den bahsetmişken, sizinle Osmanlı zamanında Vilayet-i Çepni olarak bilinen şimdi ise Giresun ve Van’da yaşayan Çepniler’in ortak yemekleri olarak ‘Keledoş Çorbası’ bahsetmek isterim. ‘Keledoş’ çorbasının tarifini merak edenlerimiz için tarifini bırakıyorum.
Gerekli malzemele
Kavurma eti
Yarım su bardağı nohut
1 su bardağı den(Buğday-Döğme)
yarım su bardağı yeşil mercimek
İki avuç beyaz pancar
3 yemek kaşığı tere yağı
Tarifi
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine beyaz pancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konulur bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.
Çepnilerin Kültürünü merak etmiş olabiliriz. Çepnilerin Kültürünü görmek ve nefis yemeklerinin tadına bakmak isteyenler için baharın gelmesiyle başta Trabzon, Giresun, İzmir ve İstanbul’da düzenlenen Çepni festivallerini gitmeniz olacaktır. Bu yıl düzenlenecek olan festival tarihlerini takip etmeyi unutmayın.