Asya'nın en popüler 20 tavuklu yemeği: Türkiye kaçıncı sırada?
Asya mutfağı deyince aklımıza bir çok yemek kültürü gelmektedir. Asya mutfağında en iyi tavuklu yemekleri deyince mutlaka olmazsa olmaz dediğimiz o Türk mutfağından tavuklu yemeği listede yerini alıyor. Listeyi sizin için araştırdık...
20- GALİNHA A AFRİCANA - ÇİN
Afrika ve Portekiz mutfağından etkilenen galinha à Africana veya frango assado, geleneksel olarak Makao ile ilişkilendirilen bir yemektir.
Genellikle yer fıstığı, hindistan cevizi sütü, kırmızı biber, rendelenmiş hindistan cevizi ve arpacıktan oluşan baharatlı bir sosla kaplanmış mangalda tavukla yapılır.
Makao eski bir Portekiz kolonisidir ve hikaye, yemeğin Afrika'daki Portekiz kolonilerinde bulduğu malzemeleri kullanarak bir araya getiren bir şef olan Americo Angelo tarafından icat edildiğini söylüyor. Ancak başka bir teori, yemeğin başlangıçta Macau'da bulunan Portekizli aileler tarafından yapıldığını söylüyor.
Bugün bu leziz yemek, Makao'da genellikle evde hazırlanan ve geleneksel restoranların menülerinde bulunan temel bir yemektir. Yanında taze patates cipsi ile servis edilmesi oldukça popülerdir.
19- DİLENCİ TAVUĞU - ÇİN
Dilenci tavuğu bir Çin inceliğidir ve Hangzhou şehrinin en ünlü yemeğidir ve tek bir malzemeden oluşur. İşin sırrı hazırlanışında: Dolma tavuk, lotus yapraklarına sımsıkı sarılır, kile paketlenir ve özel bir fırında veya açık ateşte pişirilir, böylece yumuşak, nemli ve aromatik et elde edilir. görsel olarak var olan en ilginç yemekler.
Çanak servis edildikten sonra, sert dış kabuk genellikle bir çekiçle kırılarak açılır. Efsaneye göre aç bir dilencinin elinde bir tavuk vardı ama onu hazırlayacak imkanı yoktu, bu yüzden dahice bir şekilde tavuğu çamurla kapladı ve açık ateşte pişirdi.
Bir Qing hanedanı İmparatoru tesadüfen yanından geçti ve aromadan etkilendi, bu yüzden durdu ve onu dilenciyle birlikte tüketti. O kadar beğendi ki sarayda ikram edilecek yemekler listesine ekledi. Bugün, yemek ya restoranlarda ya da bir sokak yemeği olarak, etin kemikten dökülmesiyle ve nilüfer yapraklarının ona imza kokusunu vermesiyle yeniliyor.
18- TAVUK KARAHİ - PAKİSTAN
Tavuk karahi, Pakistan ve Kuzey Hindistan'da popüler olan bir kümes hayvanı yemeğidir. Adındaki karahi kelimesi, içinde yemeğin hazırlandığı wok benzeri kalın ve derin bir tencereyi ifade eder. Yemek tavuk dışında kırmızı biber tozu, kimyon, garam masala, zencefil, yenibahar, kakule, domates ve sarımsakla yapılır.
Koyun eti ile hazırlandığında yemek gosht karahi olarak bilinir. Geleneksel olarak pirinç, roti veya naan ile servis edilir.
17- BONJİRİ YAKİORİ - JAPONYA
Bonjiri bir tür yakitori , daha büyük kushiyaki grubuna ait Japon şiş tavuk yemekleri kategorisidir ve et içersin ya da içermesin ızgara ve şişte herhangi bir yiyecek türüdür. Bu yakitori çeşidi, tuzla tatlandırılmış tavuk kuyrukları veya soya sosu, mirin, sake ve şekerle yapılan dara adı verilen özel bir yakitori sosuyla hazırlanır.
Kuyruklar daha sonra tepogushi adı verilen bambu çubuklara saplanır. Diğer yakitori türleri gibi, bonjiri de etin yapışmasını önlemek ve çevirip teyellemeyi kolaylaştırmak için özel bir ızgara olmayan ocakta pişirilir.
Genellikle pişirme, çok yüksek sıcaklıklarda yanan bir tür kömür olan Binchōtan'da yapılır. İlginç bir şekilde, Japon restoranları istenen dokuyu elde etmek için bonjiri için belirli tavuk türleri kullanır.
16- SAMGYETANG - GÜNEY KORE
Samgyetang, ginseng, sarımsak ve pirinçle pişirilmiş bütün bir genç tavuktan oluşan Güney Kore'den lezzetli bir çorbadır. Kore'de ginseng, kan şekerini düşürdüğü ve vücudun bağışıklık sistemini ve dayanıklılığını artırdığı için tıbbi özellikleri nedeniyle saygı görüyor, bu da samgyetang'ı insanların aşırı terleme ve iştahsızlık nedeniyle beslenme eksikliğine düştüğü sıcak yaz günleri için ideal bir çorba haline getiriyor.
Çorbanın tatları, diğer Kore ve Çin bitkisel şifalı çorbalarından biraz daha hafiftir ve yaz aylarındaki popülaritesinin anahtarı, genellikle oldukça ucuz olduğu için fiyatında da olabilir. Bir restoranda tüketilirse, fiziksel ve cinsel dayanıklılığı artırdığına inanılan küçük bir şişe insangju ginseng alkolü yan tarafta servis edilir.
15- MORGH E SHEKAM POR - İRAN
Morgh e shekam por, geleneksel bir İran dolması tavuğudur. Çanak genellikle, yağ, meyve suyu (genellikle elma, limon veya misket limonu) ve safran ve zerdeçal gibi baharat karışımında temizlenip marine edilen daha küçük veya çok genç tavuk çeşitleriyle yapılır.
Tavuk için doldurma, doğranmış ve soğan, sarımsak ve maydanoz, frenk soğanı, kişniş ve tarhun gibi bir avuç aromatik bitki ile karıştırılan kuru erik, hurma, kuru üzüm, kızamık veya kayısı gibi kuru meyvelerle yapılır. Sonuç, tavuğu nemli tutan ve ona güzel kokulu tatlar veren tatlı ve hafif ekşi bir dolgudur.
Tavuk, altın rengini ve kıtır kabuğunu elde etmek için genellikle bir tavada kısaca kızartılır ve ardından fırında pişirilir. İran dolması tavuğu genellikle oyulmuş olarak servis edilir ve her porsiyonda kokulu dolmanın yanında bir parça nemli tavuk bulunmalıdır.
Çanak en iyi şekilde sade pirinç, taze salatalar veya yoğurtla eşleştirilir.
14- TEBASAKİ YAKİTORİ - JAPONYA
Tebasaki, ana malzeme olarak tavuk kanadı ile yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Yemeği hazırlamak için kanatlar şişlere konur, ardından ızgara yapılır veya bazı durumlarda pişene kadar derin yağda kızartılır (özellikle Nagoya'da). Çıtır kabuğun daha iyi tadını çıkarmak için kanatlar genellikle sadece tuz ve karabiberle tatlandırılır ve tipik olarak bir şiş üzerinde kelebekli çiftler halinde gelirler.
İstenirse, yemeğin yanına limon dilimleri eşlik edebilir. Tebasaki genellikle izakaya barlarında bulunur.
13- INAZAL NA MANOK - FİLİPİNLER
Inasal na manok, Bacolod'da ortaya çıkan ve tüm Visayas bölgesinin imza yemeği haline gelen benzersiz bir Filipin ızgara tavuk yemeğidir. Sirke ve limon otu, sarımsak ve zencefil gibi çok sayıda baharat karışımında marine edilmiş çeşitli tavuk parçaları kullanır.
Izgara sırasında ete, tavuğa iştah açıcı bir altın rengi ve benzersiz bir biber aroması veren annatto-infüze edilmiş yağ sürülür. Çanak genellikle annatto aromalı sarımsaklı pirinç ve baharatlı sirke ile servis edilir. 2022'de Bacolod şehri, yemeği önemli bir kültürel varlık ilan etti.
12- SOYA SOSLU TAVUK - ÇİN
Soya soslu tavuk, kuzey Çin'den gelen geleneksel bir yemektir ve etin çeşitli çeşnilerle birlikte soya sosu bazlı bir sıvıda kaynatıldığı kırmızı pişirme tekniğinin klasik bir örneğidir. Kemikten düşen yumuşak, etli etle sonuçlanır.
Aşçıların çoğu yemek için tavuk çeyreği kullansa da, bazıları bacaklar, butlar ve kanatlar gibi daha küçük parçalar kullanmayı sever. Tavuk çeyrekleriyle yapılan soya soslu tavuk da Çin Yeni Yılı için geleneksel bir yemektir. Tavuğu pilav veya tavada kızartılmış erişte gibi garnitürlerle eşleştirmeniz önerilirken, tipik eşlik yağ, zencefil, tavuk suyu, soğan ve tuzla yapılan bir daldırma sosudur.
11- BUĞULANMIŞ TAVUK AYAĞI DİM SUM - ÇİN
Feng zhao, dim sum tarzı kızarmış tavuk ayağının adıdır. Tavuk ayakları temizlenir, tuzlanır, kurutulur ve ardından kemiklerin etrafındaki deriyi şişirmek ve dışını karamelize etmek için yağda kızartılır. Bir sonraki adım, tavuk ayaklarını yumuşatan buğulamadır - bir tencerede yıldız anason ve dilimlenmiş zencefil ile kaynatılır.
Tavuk ayakları süzüldükten sonra istiridye sosu, şeker, biber ve siyah fasulye sosundan oluşan marine ile karıştırıldıktan sonra sarımsaklı susam yağında sos koyulaşana kadar sotelenir. Bu aromatik tavuk ayakları, genellikle yanında siyah fasulye sosu ile hala sıcakken servis edilir.
10- IZGARA TAVUK - KUZEY KORE
Kai yang, bütün, marine edilmiş bir tavuğun ızgara veya mangalda pişirilmesiyle yapılan bir kümes hayvanı yemeğidir. Yemeğin kökeni kuzeydoğu Tayland'ın Lao halkından gelse de, bugün son derece popüler ve ülke çapında yaygın olarak yeniyor. Tavuk tipik olarak yapışkan beyaz pirinç, daldırma sosları (Orta bölgede tatlı sos, Kuzeydoğuda ekşi sos) ve som tam adı verilen bir sebze salatası ile eşleştirilir.
Tayland'ın her yerinde çok sayıda sokak tezgahında bulunabilir. Kai yang, soya sosu, zencefil, beyaz biber, balık sosu, sirke, hoisin sosu gibi pek çok malzemeden ve kişniş, limon otu ve sarımsak gibi bitkilerden yapılan turşusu ile diğer ızgara tavuk yemeklerinden farklılaşıyor.
Çanak ayrıca hazırlama yöntemiyle de karakterize edilir: etin turşunun tüm lezzetlerini emmesi için tavuk yavaş pişirilir. Kai yang'ın kökeni hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte, Lao halkının öncelikle deniz ürünleri tüketmesi ve diğer protein türlerinin çok nadir olması nedeniyle, yemeğin geçmişte sadece zengin insanlar için ayrıldığına inanılıyor.
9- JUJEH KEBABI - İRAN
ran'da ızgara tavuk kebabı jujeh kabab olarak bilinir. Bu basit yemek, İran mutfağının temel öğesidir ve biri kemiksiz tavuk kullanan, diğeri ise kemik üzerinde bırakılan et ile hazırlanan iki popüler çeşidi vardır. Tavuk genellikle daha büyük parçalar halinde kesilir, çeşitli soslarda ve safranda marine edilir, şişlenir ve ardından ızgarada pişirilir.
Genellikle yanında servis edilen ızgara domates, soğan, lavaş ekmeği veya safranlı pilav ile yenir.
8- TSUKUNE YAKİTORİ - JAPONYA
Tsukune, öğütülmüş tavukla hazırlanan bir yakitori versiyonudur. Et baharatlanır ve tipik olarak bambu çubuklara saplanmış dikdörtgen köfteler veya küçük köfteler halinde oluşturulur. Diğer yakitori türleri gibi, şişler de tipik olarak soya sosu, sake ve mirin bazlı ince tatlı kombinasyon olan tuz (shio) veya dara ile tatlandırılırken, et dilimlenmiş yeşil soğan, sarımsak, zencefil, soğan veya shiso ile zenginleştirilebilir. yapraklar.
Tsukune genellikle çiğ yumurta sarısı ve çeşitli soslarla servis edilir. Çanak, özel yakitori işletmelerinde temel bir üründür.
7- HAİNAN TAVUKLU PİLAVI - SİNGAPUR
Başlangıçta Çin'in güneyinde bulunan tropik bir ada olan Hainan'da icat edilen mütevazi Hainanese tavuklu pilav, Singapur'daki en popüler yemeklerden biri haline geldi. Isırık büyüklüğünde parçalar halinde kesilmiş, ardından kokulu beyaz pirinçle servis edilen buharda pişirilmiş tavuktan oluşur.
Servis tabağına alındığında üzerine soya sosu ve susam yağı gezdirilir ve dilimlenmiş salatalık ve baharatlı acı sos ile servis edilir. Sıklıkla, buğulama sıvısı daha sonra baharatlanır ve çorba olarak servis edilir. Tarif, 19. yüzyılda Hainanlı göçmenler tarafından Singapur'a getirildi ve bu eşsiz yemeği Singapur'da satan ilk satıcı, 1940'larda tezgahını açtı.
Bununla birlikte, yemeğin Hainanlı ve Singapurlu çeşitleri arasında bazı farklar vardır: Hainanlılar domuz suyu kullanmayı ve yemeği biber sosu yerine dövülmüş zencefille servis etmeyi tercih eder. Orijinalinden bağımsız olarak, Singapur versiyonu favori çeşit haline geldi ve bugün genellikle yalnızca Singapurlu tavuklu pilav olarak anılıyor.
Restoranlarda da servis edilse de, bu meşhur yemek genellikle sokak satıcıları tarafından satılır ve Singapur'da her sokak köşesinde bulunur.
6- ŞİŞ TAVUK - TÜRKİYE
Servis stilleri ve beraberindeki malzemeler dışında, bu Türk klasiği kömür üzerinde kavrulmuş et içeriyor. Ancak şiş tavuk yapmak, tavuğu kızartmadan önce zeytinyağı, limon ve sarımsak karışımında en az birkaç saat marine etmek gerekir.
Lezzetli Türk tavuk kebabına tipik olarak çeşitli soslar ve taze sebzelerin yanı sıra pide ve yanında pilav veya kuskus eşlik eder.
5- TİKKA - HİNDİSTAN
Hint tikkası , kemiksiz etten, genellikle tavuktan, küçük parçalar halinde kesilip yoğurt ve zerdeçal, kimyon, kişniş, acı biber, acı biber, sarımsak ve zencefil gibi geleneksel Hint baharatlarıyla marine edilen bir yemektir. Et, geleneksel silindirik kil fırın olan tandırda kömür üzerinde kavrulur.
Yumuşak ve sulu kalması için ete tekrar tekrar yağ veya tereyağı sürülür. Tikka tipik olarak cızırtılı olarak pişirilir ve servis edilir, ancak sade çeşitler de yaygındır. Genellikle yanlış bir şekilde , kemiğin üzerinde bırakılan etle pişirilen ve servis edilen bir çeşit olan tandır tavuğu ile ilişkilendirilir .
Hint tikkasının kökeni bilinmiyor, ancak Hindistan'da 5000 yıldan fazla bir süredir kullanılan tandır fırınının keşfinden bu yana var olan eski bir yemek olduğuna inanılıyor.
4- TANDIR TAVUĞU - HİNDİSTAN
Tandır tavuğu veya tandır murgh, Hint mutfağının en popüler yemeklerinden biridir ve adı, ateş anlamına gelen Farsça tannur kelimesinden türetilmiştir. Yoğurtta marine edilen tavuk etlerinin tandır masala, muskat ve kimyonla terbiye edildikten sonra şişlere dizilmesiyle yapılan yemektir.
Hazırlanma şekli nedeniyle benzersiz bir yemektir. Geleneksel olarak tandır adı verilen silindirik kil fırınlarda yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Ve bu da dumanlı bir tada sahip etli etle sonuçlanır. Popüler bir teori, restoran Moti Mahal'da (İnci Sarayı) Kundan Lal Gujral adlı bir adam tarafından icat edildiğini öne sürüyor.
Yeni bir yemek yapmak istedi, bu yüzden tavuğu, çoğunlukla naan adı verilen ünlü Hint ekmeğini pişirmek için kullanılan tandırda pişirmeyi denedi. Yemek, aç müşteriler tarafından anında beğenildi ve çıtır ama etli tavuk yemeği, sık sık restoranda yemek yiyen ve onu resmi ziyafetlerde düzenli bir yemek haline getiren Hindistan Başbakanı Jawaharial Nehru'nun bile dikkatini çekti.
Bahsedilen teori yakın geçmişe aittir, ancak tarihçiler tandırda pişirilen tavuğun aslında Babür dönemine, yani yemeğin o zamanlar devasa Hint ziyafetlerinin bir parçası olduğu zamana kadar uzandığını iddia ediyorlar. Tandır tavuğunun ünü, her ikisi de ülke çapındaki restoranlarda yaygın olarak bulunan chicken tikka masala ve tereyağlı tavuk gibi birçok türevin ortaya çıkmasına yol açtı.
3- TEREYAĞLI TAVUK - HİNDİSTAN
Muhtemelen tüm Hint yemeklerinin en iyi bilineni, murgh makhani olarak da bilinen tereyağlı tavuk, çoğu Hint restoranının temel yemeğidir. Yemek, Kundan Lal Gujral adlı bir adamın Moti Mahal adlı restoranını açtığı 1950'lerde Delhi'de ortaya çıktı.
Restoranın aşçıları, artık turşu sularını domates ve tereyağıyla birleştirdiler ve ardından tandırda pişirilmiş tavuğu, şimdiye kadarki en sevilen yemeklerden birine ve geleceğin uluslararası bir lezzetine yanlışlıkla rastladıklarını bile bilmeden, içinde pişirdiler.
Moti Mahal, Delhi'nin cazibe merkezlerinden biri haline geldi ve kısa süre sonra tereyağlı tavuk tüm dünyaya yayıldı. Kavurma et, bol baharat, krema, domates ve tereyağ ile yapılan zengin bir sos ile bu yemeğe en iyi naan ekmeği eşlik eder ve daha fazla tereyağı, kişniş veya yeşil biber ile süslenir.
2- NEGİMA YAKİORİ - JAPONYA
Negima, yeşil veya Galler soğanı (negi) parçalarıyla birlikte şişlenmiş dilimlenmiş tavuk butları veya tavuk göğsü ile yapılan bir yakitori çeşididir. Diğer yakitori türleri gibi, negima da tipik olarak tuz (shio) veya dara olarak bilinen kalın ve ustaca tatlı bir soya sosu çeşnisiyle tatlandırılır.
Malzemeler bambu şişlerde değiştirilir ve daha sonra geleneksel yakitori ızgaralarında kömür üzerinde ızgara yapılır. Negima, Japonya'daki en yaygın yakitori türlerinden biridir. Genellikle restoranlarda ve izakaya barlarda hazırlanır ve servis edilir.
1- YAKİTORİ - JAPONYA
Yakitori, tavuk eti parçalarının kushi adı verilen belirli bir şiş türüyle şişlendiği ve daha sonra geleneksel olarak bir kömür ateşinde ızgara edildiği Japon ızgara tavuğu ifade eder.
Tavuğun kesimine ve hazırlanma yöntemine bağlı olarak bu yemeğin çeşitli türleri vardır. Yakitori yapımında önemli bir adım, ızgara sırasında veya sonrasında yapılabilecek tuzlu veya tuzlu-tatlı çeşnidir. Tuzlu baharat, bazen biberle birleştirilebilen tuzdur, tuzlu-tatlı baharat ise aslında mirin, soya sosu, sake ve şekerden yapılan dara sosudur.
Yakitori'nin bugünkü versiyonları ilk olarak 19. yüzyılda Meiji Dönemi'nde ortaya çıktı, ancak 1950'lerde tavuk bol miktarda bulununca, saptırılmış tavuğun popülaritesi fırladı ve yemek kitleler arasında popüler hale geldi. Japonya'da yakitori, yakitori-ya adı verilen özel yakitori mağazalarından satın alınabilir, ancak genellikle izakaya olarak bilinen Japon gastropub'larında da servis edilir.
Saptırılmış tavuğun hazırlanması çok kolay olduğu ve portatif olduğu için aynı zamanda küçük Japon yemek tezgahları olan yatai'de satılan popüler bir sokak yemeğidir. Yemeğin yalnızca elle, genellikle doğrudan şişten yenilmesi amaçlanmıştır ve kavrulmuş sebzelerin bir tarafı ile eşleştirilebilirken, her lokma ideal olarak buz gibi bira ile yıkanmalıdır.
Kaynak: www.tasteatlas.com/asia