Asya'nın en popüler 20 salatası: Türkiye kaçıncı sırada?
Asya mutfağı deyince aklımıza bir çok yemek kültürü gelmektedir. Asya mutfağında en popüler salataları deyince mutlaka olmazsa olmaz dediğimiz o Türk mutfağından salatalar listede yerini alıyor. Listeyi sizin için araştırdık...
20- KERABU - MALEZYA
Malezya kerabu yemekleri tipik olarak, genellikle pirincin yanında servis edilen çeşitli taze sebze ve lezzetli sos kombinasyonlarını ifade eder. Çanak, salatalık, fasulye filizi, mango, arpacık soğanı, kanatlı fasulye, (dört açılı fasulye), hindistancevizi, bambu filizleri ve biber gibi farklı sebze ve meyveleri içerebilirken, ortak eklemeler arasında karides, balık pulları, domuz derisi ve tavuk ayağı.
Pansuman genellikle karides ezmesi, limon suyu, şeker ve kırmızı biberden yapılır. Kerabu terimi, benzer salatalara atıfta bulunmak için Güneydoğu Asya'nın diğer bölgelerinde zaman zaman kullanılmaktadır.
19- YAM KHAİ DAO - TAYLAND
Bu basit Tay salatası, kızarmış yumurta ve soğan ve havuç gibi dilimlenmiş sebzelerin yanı sıra bol miktarda taze doğranmış kişniş ve çeşitli yeşilliklerden oluşur. Salata, genellikle limon suyu, balık sosu, hurma şekeri ve taze acı biberleri birleştiren bir sosla gezdirilir.
Yam khai dao, ördek veya tavuk yumurtası ile hazırlanabildiği gibi, pilav ile servis edilebildiği ve hafif bir ana yemek olarak tüketilebildiği gibi, et ağırlıklı Tay yemeklerinin yanında da kullanılabilir.
18- PHULA KUNG - TAYLAND
Bu sıcak ve ekşi karides salatası, doğranmış limon otu sapları, arpacık soğanı, kaffir misket limonu yaprakları, kişniş ve nane yaprakları ile birleştirilmiş beyazlatılmış karideslerden oluşur ve hepsi acı limon sosuyla kaplanır. Baharatlı karides salatası tipik olarak taze marul yapraklarının üzerine yerleştirilir ve ardından taze nane dallarıyla süslenir.
Bu yemeğin pek çok çeşidi vardır, bunlardan bazıları karides yerine başka tür deniz ürünleri veya balık, hatta daha ilginç bir salata için birkaç deniz ürünü türünün karışımını gerektirir.
17- KETOPRAK - ENDONEZYA
Ketoprak, genellikle tofu salatası olarak tanımlanan geleneksel bir Endonezya sokak yemeğidir. Kızarmış tofu, buharda pişirilmiş pirinç kekleri, pirinç şehriye erişteleri, fasulye filizi, lahana ve salatalık kombinasyonu ile yapılır. Kombinasyon, fıstık sosu ve tatlı soya sosu ile servis edilir.
Genellikle kızarmış arpacık soğanı ve krupuk ile doldurulur. Çanak, Jakarta'daki çok sayıda ketoprak yemek arabasında bulunabilir, ancak yemeğin kökeni hakkında hala devam eden bir tartışma vardır - bazıları, sokak yemeği satıcılarının çoğunun Cirebon'dan gelmesi nedeniyle ilk olarak Cirebon'da yapıldığını iddia eder.
Diğer malzemeler önceden hazırlanırken tofu yemek arabalarından taze olarak kızartılır. Ketoprak genellikle bir vegan yemeğidir, ancak bazen üzerine katı haşlanmış yumurta konur ve bu da onu vegan yapmaz.
16- YAM WUN SEN - TAYLAND
Yom wun sen, Tayland menşeli geleneksel bir cam erişte salatasıdır. Salata, parlak ve ferahlatıcı tatlar ve gevrek doku ile karakterizedir. Cam erişte, kızarmış sarımsak, kişniş, acı biber, kurutulmuş karides, limon suyu, balık sosu, soğan, Çin kerevizi ve kavrulmuş fıstık kombinasyonu ile yapılır.
Ekstra protein içeriği için salataya kıyma veya sığır eti de eklenebilir. Yom wun sen genellikle soğuk veya ılık olarak servis edilir ve özellikle yaz aylarında popülerdir. Birçok Tayland restoranında bulunabilir, ancak genellikle evde de hazırlanır.
15- YUM WOON SEN - TAYLAND
Yum woon sen, cam erişte, kıyma, acı biber ve soslarla yapılan baharatlı bir Tay salatasının adıdır. Erişte ve domuz eti ayrı ayrı pişirilir, ardından kıtır kıtır doğranmış sebzelerle birleştirilir ve üzerine balık sosu ve limon suyu gezdirilir.
Bir kez toplandıktan sonra, salata geleneksel olarak yer fıstığı ile doldurulur, ancak bazı yerlerde tercih edilen sos olarak karides kullanılır. Yum woon sen tipik olarak oldukça baharatlı olduğu için, insanlar genellikle yanında buğulanmış pirinç ve marulla tüketirler.
14- RUJAK CİNGUR - ENDONEZYA
Rujak cingur , genellikle baharatlı ve tatlı bir sosla servis edilen, farklı tropikal meyvelerden oluşan bir meyve salatası olan Endonezya rujakının birçok versiyonundan biridir. Rujak cingur benzersiz bir çeşittir, çünkü meyvelerin yanı sıra sebzeleri ve nadir bir malzeme olan hayvan ağzını da içerir.
Geleneksel olarak rujak cingur'da sığır eti veya manda ağzı kullanılırken, meyve ve sebzeler haşlanmış veya çiğ olarak servis edilir. Çanak bir araya getirilir ve karides ezmesi, yer fıstığı, şeker ve acı biberle yapılan bol miktarda baharatlı Endonezya sosuyla kaplanır.
Geleneksel olarak muz yapraklarında servis edilir ve karides krakerleri ile süslenir. Pirinç kekleri, pirinç krakerleri, tofu veya tempeh genellikle garnitür olarak servis edilir. Doğu Java'da icat edilen bu sıra dışı yemek tüm bölgede kolayca bulunabilir ve özellikle bölgenin başkenti Surabaya'da popülerdir.
13- KAREDOK - ENDONEZYA
Karedok, sebze salatasının geleneksel Endonezya versiyonudur. Bu basit ve sağlıklı yemek, dilimlenmiş ve geleneksel fıstık sosuyla servis edilen taze ve çiğ malzemeler gerektirir. Karedok'ta en yaygın sebzeler arasında salatalık, lahana, yeşil fasulye, Tay fesleğen, fasulye filizi ve patlıcan bulunur, ancak diğer sebzeler de kullanılabilir.
Sos, kızarmış yer fıstığının tuz, hurma şekeri ve acı biberle birlikte öğütülmesiyle yapılır. Sosun tadı, karides ezmesi veya sarımsak gibi diğer malzemelerle ayarlanabilir. Fıstık sosu kullanımı nedeniyle karedok, genellikle başka bir Endonezya spesiyalitesi olan gado-gado ile karşılaştırılır , ancak yine de yalnızca ham bileşenlerin kullanılmasıyla ayırt edilir.
Karedok, Batı Java'da doğdu ve geleneksel olarak Sundan etnik grubuyla ilişkilendirildi. Endonezya'da karedok, yemek tezgahlarında, geleneksel işportacı tarzı yemek sahalarında ve restoranlarda bulunabilir. Bununla birlikte, Sundan topluluğu için, günün herhangi bir saatinde yenen günlük bir yemeği temsil eder ve genellikle pirinç, tofu, tempeh ve krupuk, geleneksel Asya karides krakerleri ile birlikte servis edilir.
12- PATLICAN SALATASI - TÜRKİYE
Patlıcan salatası, ana malzemesi közlenmiş patlıcan olan bir Türk salatasıdır. Şefin kişisel tercihlerine bağlı olarak her restoranda tadı biraz farklı olacaktır. Közlenmiş patlıcanın yanı sıra genellikle kırmızı biber, soğan, domates, limon suyu, zeytinyağı ve sarımsakla yapılır.
11- SEMİZOTU SALATASI - TÜRKİYE
Semizotu salatası, ana malzeme olarak semizotu ile yapılan eşsiz bir Türk salatasıdır. Semizotu, yeşil yapraklarının içinde ekşi ve hafif tuzlu bir tada ve yapışkan dokuya sahip, Omega-3 yağ asitleri ile dolu yabani bir ottur.
Bu salatanın pek çok çeşidi var ama semizotuna ek olarak genellikle dilimlenmiş soğan, domates, salatalık, kişniş, limon suyu ve zeytinyağı ile hazırlanır. Salata, basit bir tuz ve karabiber kombinasyonu ile tatlandırılır. Malzemeler basitçe karıştırılır ve ardından salata, tercihen her türlü et, balık veya sebze yemeğinin yanında servis edilebilir.
10- GOMA WAKAME - JAPONYA
Wakame salatası, geleneksel bir Japon salatasıdır. Salatanın birçok çeşidi olmakla birlikte genellikle wakame yosunu, soya sosu, mirin, susam yağı, yuzu suyu, rendelenmiş zencefil, susam, pirinç sirkesi ve acı pul veya kırmızı biber ile hazırlanır.
Kurutulmuş wakame suya batırılır, süzülür, sonra doğranır ve diğer malzemelerle karıştırılır. Wakame salatası hazırlandıktan sonra susamla süslenir ve hemen servis edilir.
9- PİYAZ - TÜRKİYE
Piyaz, geleneksel bir Türk salatasıdır. Ülkenin çoğunda kuru fasulye, maydanoz, soğan ve sumaktan yapılan bir yemek için kullanılan genel bir terimdir. Antalya'da ise piyaz, tahin, limon suyu ve sirkeden oluşan zengin ve yumuşak bir sos da içerir.
Fasulyenin üzerine sos konur ve yemek genellikle doğranmış domates, dilimlenmiş soğan, haşlanmış yumurta, zeytinyağı ve maydanoz ile süslenir. Piyaz, genellikle köfte ve benzeri ızgara etlerin yanında yenir ancak meze çeşitleri arasında da yer alabilir.
8- SAENGCHAE -GÜNEY KORE
Saengchae, baharatlı bir sosla kaplanmış dilimlenmiş taze sebzelerle yapılan çeşitli salataları belirtmek için kullanılan Korece bir terimdir. Yemeğin en yaygın çeşidi dilimlenmiş daikon turpu ile yapılır, ancak salatalık saengchae'nin yanı sıra marul, lahana ve et veya deniz ürünleri eklenmiş versiyonları da popülerdir, sos genellikle gochugaru biber gevreği veya gochujang biberini birleştirir. salça, tuz, sarımsak, sirke veya balık sosu.
Bu salatalar tipik olarak garnitür (banchan) olarak servis edilir ve geleneksel olarak susam veya dilimlenmiş yeşil soğan ile süslenir.
7- SUNOMONO - JAPONYA
Sunomono, sirke ve soya sosundan oluşan hafif tatlandırılmış bir sosla tatlandırılmış popüler bir Japon salatalık salatasıdır. Basit ve canlandırıcı, ince dilimlenmiş salatalıkların yanı sıra deniz ürünleri, deniz yosunu şeritleri veya kızarmış susam tohumları gibi çeşitli diğer malzemeleri içerebilir.
Genellikle meze veya hafif bir garnitür olarak servis edilir.
6- YUSHENG - ÇİN
Genellikle Çin Yeni Yılı kutlamalarında tüketilen yusheng, çiğ balık dilimleri ve kıyılmış sebzelerin baharatlarla tatlandırılması ve yer fıstığı, susam gibi çeşitli soslarla yapılan lezzetli bir salatadır. Çanak ayrıca, çoğunlukla erik sosu ve susam yağından oluşan yusheng sosuyla tatlandırılır.
Yemeğin kökenleri güney Çin'e kadar izlenebilir, ancak günümüzde, özellikle yemek 1960'larda Singapur'da yeniden popüler hale geldiğinden beri, yemek ağırlıklı olarak Singapur ve Malezya'da yaşayan Çinliler tarafından yenir. Yusheng tipik olarak çok servisli bir akşam yemeğinde meze olarak sunulur ve çok tuhaf bir şekilde servis edilir. Lo hei olarak bilinen bir törende, her malzeme tabağa eklenirken, masanın etrafında toplanan insanlar ilgili uğurlu selamlar söylerler.
5- GADO GADO - ENDONEZYA
Gado-gado, karışık salatanın Endonezya versiyonudur. Genellikle çeşitli sebzeler, yumurtalar, tempeh ve tofudan oluşur. Sebzeler genellikle hafifçe kaynatılır, cevizli bir sosla karıştırılır ve ardından çıtır karides krakerlerinin eklenmesiyle tamamlanır.
Sos geleneksel olarak kaju fıstığı ile yapılırdı, ancak daha düşük fiyat ve bulunabilirlik nedeniyle, yer fıstığı günümüzde daha sık kullanılmaktadır. Yemek, Endonezya sokak yemeklerinin gerçek bir temsilcisidir ve 16. yüzyıldan beri Endonezya kültüründe mevcuttur.
Jakarta'nın yerli halkı arasında ortaya çıktı, ancak bugün Endonezya'nın her yerinde bulunabilir. Gado-gado kendi başına tam bir yemek olabilir, ancak pirinç, pirinç krakerleri veya tavuk eklenerek de güçlendirilebilir. Bu klasik Endonezya sokak yemeği, genellikle sokak satıcıları tarafından veya işportacı merkezlerinde satılır ve kahvaltı, öğle veya akşam yemeklerinde servis edilebilir.
4- KISIR - TÜRKİYE
Kısır, ince bulgur, domates, nane, sarımsak, maydanoz ve limon suyu veya ekşi nar ekşisi ile yapılan klasik bir Türk salatasıdır. Salatayı daha baharatlı hale getirmek için genellikle kırmızı biber gevreği eklenir. Limon suyu tipik olarak Türkiye'nin kuzeybatısında kullanılırken, nar ekşisi daha çok ülkenin güneydoğusunda kullanılır.
Salata, büfeler ve mezeler için idealdir, ancak genellikle çeşitli mangalda et yemeklerinin garnitür olarak da kullanılır. Geleneksel olarak soğuk veya oda sıcaklığında servis edilir.
3- FATTOUSH - LÜBNAN
Fattoush, malzemelerin geri kalanının üzerine inşa edildiği bir temel olarak geleneksel pide ekmeği ile yapılan basit bir salatadır. Pide ekmeği yırtılır veya küçük ısırık büyüklüğünde parçalar halinde kesilir, ardından kızartılır, ızgara yapılır veya kızartılır. Daha sonra marul, turp, çıtır salatalık, çeri domates veya normal domates, biber, soğan ve (bazen) sarımsak gibi çeşitli sebzelerle karıştırılır.
Tüm malzemeler doğranır ve parçalar halinde kesilir ve en yaygın olarak nane ve maydanoz olmak üzere bol miktarda bitki ile karıştırılır. Bu otantik salataya son dokunuş, genellikle zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi ile yapılan sostur. Çıtır çıtır pide ekmeğinin yanındaki ana malzeme, Levanten bölgesinde yaygın olarak kullanılan bir baharat olan sumaktır.
Sumak sosa eklenebilir ve genellikle hazırlanmış bir salatanın üzerine serpilir. Yemeğe, taze bitki ve sebzelerin yumuşak tatları ve aromalarıyla mükemmel uyum sağlayan hafif ekşi bir tat ve lezzet verir. Orijinal fattuş çok yönlüdür ve diğer yaygın eklemeler arasında gevrek nar taneleri, zeytinler, yoğurt ve beyaz peynir yer alabilir.
Lübnan, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün ve Irak'ta sıklıkla yenen en ünlü salatalardan biridir. Bu serinletici salata, yıldız malzeme olarak bayat pide veya başka herhangi bir gözleme kullanan, popüler olarak fattat adı verilen bir yemek grubuna aittir.
2- TABBOULEH - LÜBNAN
Tabbouleh, temel olarak taze, ince kıyılmış maydanoz yaprakları, zeytinyağı, bulgur ve kıyılmış nane yaprakları ile yapılan, genellikle salata olarak kabul edilen, çıtır ve çiğnenebilir dokulu, renkli bir Lübnan ulusal yemeğidir. Tabbouleh'de kullanılan yenilebilir otların Orta Çağ'dan beri Araplar tarafından tüketildiği Lübnan ve Suriye dağlarında ortaya çıkmıştır.
Genellikle meze olarak servis edilir, bazen pide, babaganuş veya humus eşlik eder. Salataya doğranmış kırmızı domates, doğranmış salatalık, taze limon suyu ve kıyılmış soğan eklenerek keskin bir tat elde edilebilir. Tadını iyileştirmek için servis yapmadan önce tabbouleh'i birkaç saat soğutmak en iyisidir.
Serinletici tatları sıcak bir yaz günü için idealdir. Bulgur ise zengin lif, protein ve mineral kaynağı olarak tabbouleh'i Lübnan'ın en sağlıklı yemek seçeneklerinden biri yapar. Tabbouleh o kadar popüler ki, her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi günü kutlanan kendi günü bile var.
1- SOM TAM - TAYLAND
Som tam, çoğunlukla Tayland'ın (Isaan) kuzeydoğu kısmıyla ilişkilendirilen yeşil bir papaya salatasıdır, ancak genellikle ilk kez Laos'ta ortaya çıktığı öne sürülür. İnce yeşil papaya şeritlerinin yanı sıra, bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve tipik olarak sarımsak, acı biber, balık sosu, kurutulmuş karides, hurma şekeri ve limon veya demirhindi suyu ile yapılan keskin bir sos içerir.
Çeşitleri boldur ve çeşitli eklemeler içerebilir. Sos, diğer birçok kombinasyonda da görünebilir ve tatlılık ve müstehcenlik açısından önemli ölçüde değişebilir. Çok sayıda restoran ve sokak tezgahı, müşterilerin tercih ettikleri çeşitliliği seçmelerine ve malzemeleri tercihlerine göre ayarlamalarına olanak tanır.
Bu serinletici yemeğin Tayland'ın kuzeyinde mi, daha doğrusu Isaan bölgesinde mi icat edildiği, yoksa orijinal bir Lao yaratımı mı olduğu hala net değil. Birçoğu, öncelikle bol miktarda papaya kullanmak için icat edildiğine ve orijinal formunun, çoğunlukla baharatlı biber tatlarına dayandığı için hurma şekeri kullanmadığına inanıyor.
Menşei ne olursa olsun, bu basit salata dünya çapında popülerlik kazandı ve dünyanın dört bir yanındaki geleneksel Tayland restoranlarının menülerinde bulunabilir. Ana yemek olarak ya da pilav, ızgara et ya da marine edilmiş balıkların tamamlayıcısı olarak tüketilebilir.