Asya'nın En İyi Sokak Lezzetleri! Türkiye'den O Lezzette Listede Yerini Alıyor
Asya'nın mutfağı ne kadar zengin olduğu kuşkusuz tartışılmaz ve dünyanın en iyi yemek sitelerindeki oylamalara göre Türkiye'den de o lezzet listede yerini alıyor. Listeyi sizin için araştırdık.
10. Satay
Satay, yanında sosla servis edilen şiş etlerden oluşan geleneksel bir Endonezya yemeğidir. Satay yapmak için her türlü et kullanılabilir, hatta timsah veya yılan eti gibi bazı egzotik çeşitler bile kullanılabilir. Çoğu durumda et, ızgara yapılmadan önce marine edilir.
Turşular farklılık gösterebilir ancak genellikle koyu soya sosu, şeker, sarımsak, limon suyu ve diğer baharatları içerir. Satay'ın Endonezya'nın Java bölgesinden geldiğine ve Hindistan'dan göç eden Müslüman tüccarların etkisi altında geliştirildiğine inanılıyor.
9. Jeon
Kore krepleri olarak da bilinen Jeon, Kore mutfağında genellikle meze, garnitür olarak servis edilen veya atıştırmalık olarak tüketilen bir dizi gözleme benzeri yemeği temsil eder. Jeon tipik olarak tuzlu versiyonlarda hazırlansa da, bu lezzetli kreplerin bazı tatlı çeşitleri de vardır.
En basit haliyle, önce un ve yumurtaya bulanan, ardından yağda tavada kızartılan besindir. Jeon, ince dilimlenmiş et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve çeşitli sebzeler gibi malzemeleri içerir. Krepler geleneksel olarak her yıl Kore Ay Yeni Yılı ve Kore Hasat Festivali sırasında hazırlanır, ancak yıl boyunca her gün yenir.
8. Yakişoba
Yakisoba, Japon usulü kızarmış erişte çeşididir. Çin yemeklerinden gelen bu erişteler genellikle çeşitli et ve sebzelerle karıştırılır. Japonların favorileri genellikle domuz eti, lahana, soğan ve havuçtur. Yemekte kullanılan en yaygın erişte çeşitleri ramen eriştesi (buğday unu ile yapılır) veya soba eriştesidir (karabuğdaydan yapılır).
Soba eriştesi yemeğe adını vermiş olsa da, ramen çeşidi hala yakisoba'da kullanılan en yaygın türdür. Et ve sebzeler tavada kızartıldığında ve erişteler tamamen pişince, yemeği tamamlamak için kalın Worcestershire sosuna benzeyen özel bir yakisoba sosu eklenir.
7. Maraş Dondurması
Dünyada adından her zaman söz ettirmeyi başarmış Maraş Dondurmasının menşeinin Maraş'tan geldiğine inanılan ve ismini de buradan alan Türk dondurmasını diğer çeşitlerden ayıran özelliği, erimeye karşı dayanıklılığı ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Bu nitelikler, temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı maddenin eklenmesiyle sağlanır: Sakız reçinesi olarak da bilinen Arap sakızı ve erken mor orkidenin kökünden yapılan bir tür un olan salep.
6. Tteokbokki
Tteokbokki, genellikle silindir şeklindeki pirinç kekleri, tatlı kırmızı biber sosu ve balık köftelerinden oluşan baharatlı, tavada kızartılmış bir yemektir. Kore'deki en popüler sokak gıdalarından biri olarak kabul edilir ve genellikle pojangmacha olarak bilinen sokak satıcılarından satın alınabilir.
5. Pad Thai
Pad Thai, Tayland'ın ulusal yemeğidir; pirinç eriştesi, tofu, kurutulmuş karides, fasulye filizi ve yumurtadan oluşan lezzetli bir tavada kızartma ( Tay dilinde pad ) yemeğidir. Etle yapılıyorsa tavuk ve domuz eti en popüler seçeneklerden bazılarıdır. Tatlar, dokuların iyi dengelenmiş bir kontrastı ile tatlı, ekşi ve tuzluların karmaşık bir kombinasyonudur.
Pad Thai muhtemelen yurtdışındaki en popüler Tayland yemeklerinden biridir. Kökenleri, mutlak monarşiyi sona erdiren 1932 devriminden sonra ülkede yaşanan milliyetçilik dönemine kadar uzanabilir. Yeni bir ulusal erişte yemeği bulmak için halka açık bir yarışma düzenlendi ve kazanan, erişte, turp, lahana, yer fıstığı ve yumurtadan oluşan Pad Thai oldu.
4. Pho
Pho bir Vietnam şehriye çorbası, Vietnam'ın ulusal yemeği, sokak yemeği, rahat yemek ve bir yaşam biçimidir. Aynı zamanda karmaşık, benzersiz tatları ve zarif sadeliği nedeniyle batı yarımkürede en sevilen Vietnam yemeklerinden biridir. Her ne kadar çorba olarak sınıflandırılsa da pho ana yemek olarak servis ediliyor ve iki kasenin tadı asla aynı olmuyor.
Geleneksel olarak tavuk veya sığır eti suyuyla yapılır; burada kemikler, et suyu mükemmel hale gelinceye kadar en az üç saat tembel bir şekilde kaynatılır. Otların ve baharatların eklenmesi lezzetleri vurguluyor ve çiğneme gerektiren pirinç erişteleri, sulu dana dilimleri ve çıtır lahanalar yemeği başka bir seviyeye taşıyor.
3. Baozi
Çin'in en sevilen kahvaltı yiyeceklerinden ve günlük atıştırmalıklardan biri olan baozi ya da genellikle denildiği gibi basitçe bao, buharda pişirilmiş bir çörektir, mantou ekmeği olarak adlandırılan ekmekle yapılır ve içi tuzludan tatlıya kadar çok çeşitli dolgularla doldurulur. ancak bunlar genellikle çeşitli etleri, deniz ürünlerini veya sebzeleri içerir.
2. Gözleme
Gözleme, unla yapılan yassı ve mayasız bir ekmektir. Geleneksel olarak Türk mutfağında önemli bir kap olan tava adı verilen demir tavada pişirilir. Türk mutfağında çok eskilere uzanması yanında önemli bir lezzettir.
1. Yakitori
Yakitori, tavuk eti parçalarının kushi adı verilen özel bir şişlere takılır ve daha sonra geleneksel olarak kömür ateşinde pişirilir. Yakitori Japon ızgara tavuğu anlamına gelir.
Yakitoriyi özel kılan baharatlarıdır. Tavuğun kesimine ve hazırlama yöntemine bağlı olarak bu yemeğin çeşitli türleri vardır. Yakitori yapımında önemli bir adım, ızgara sırasında veya sonrasında yapılabilecek tuzlu veya tuzlu-tatlı baharatlardır.