Asya'nın en iyi 10 tatlısı: Türkiye kaçıncı sırada?
Asya mutfağı deyince aklımıza bir çok yemek kültürü gelmektedir. Asya mutfağında en iyi tatlılar deyince mutlaka olmazsa olmaz dediğimiz o Türk mutfağından iki tatlımız listede yerini alıyor. Listeyi sizin için araştırdık...
10• KAKİGORİ - JAPONYA
Kakigōri, traşlanmış buz ve aromalı, tipik olarak meyve bazlı şuruptan oluşan bir Japon tatlısıdır. Ayrıca yoğunlaştırılmış veya buharlaştırılmış sütle tatlandırılabilir ve üzerine mochi ve tatlı fasulye ezmesi eklenebilir. Kökenleri Haeian dönemine (794-1185) kadar uzanıyor, ancak 19. yüzyıla kadar daha geniş bir kitleye ulaşamadı - ilk kakigōri mağazasının 1869'da açıldığı tahmin ediliyor.
Kakigori yapmak için kullanılan buz, geleneksel olarak maden suyundan yapılan ve doğal kaynaklardan alınan saf buzdur. Buzun traşlanması, elle döndürülen bir makineyle veya bugün daha büyük olasılıkla, traşlanmış buza kabarık, kar tanesi kıvamı veren elektrikli bir makineyle yapılır.
9• KASUTERA - JAPONYA
Kasutera, şeker, un, yumurta ve nişastalı şurupla yapılan geleneksel bir Japon pandispanyasıdır. Bu Nagasaki spesiyalitesi, ilave tereyağı veya sıvı yağ olmadan yalnızca yumurta köpüğü ile kabartılır ve yumuşak, nemli ve süngerimsi bir dokuya sahiptir. Pasta, Castella olarak da bilinir ve 16. yüzyılda Portekizli tüccarlar tarafından Japonya'ya getirilmiştir.
Adı, Kastilya'dan ekmek anlamına gelen pao de Castela'dan türetilmiştir . Bugün Nagasaki kasutera'yı çikolata, yeşil matcha çayı, kahverengi şeker veya bal gibi tatlarla birçok varyasyonda bulmak yaygındır. Arkadaşlara veya akrabalara vermek için popüler bir hediye ve güzel bir hatıradır.
8• MANJU - JAPONYA
Manjū, çeşitli formlarda şekillendirilmiş ve farklı içerikler ve tatlar içeren buharda pişirilmiş bir Japon şekerleme ürünüdür. Genellikle, manju'nun iki ana kısmı vardır, yoğrulmuş buğday veya pirinç unundan oluşturulan dış kabuk ve çiğnenebilir dış tabakanın içine gizlenmiş kremsi hamur.
En yaygın çeşit, buğday unu ile üretilir ve popüler olarak anko veya tsubuan olarak adlandırılan kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulur . Manjū'nun kökenleri muhtemelen Çin'de yatmaktadır, ancak günümüzde geleneksel olarak Japonya ile ilişkilendirilmektedir. Bu geleneksel ikramın köken hikayesi, orijinal Çin yapımının bir et dolgusuna sahip olduğunu, ancak daha sonra Japon vejetaryen rahipler tarafından değiştirildiğini ve yarı tatlı kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulduğunu söylüyor.
7• HANIMEFENDİ - LÜBNAN
Ma'amoul, hurma, ceviz ve antep fıstığı gibi meyve ve kuruyemişlerle dolu eski bir kurabiyedir. Kurabiyeler geleneksel olarak Paskalya, festivaller ve kutlamalar için hazırlanır ve genellikle top veya kubbe şeklindedir. Çerezleri ayırt etmek için ceviz versiyonu genellikle yuvarlak tepeli bir kubbe şeklinde, hurma hanım düz tepeli bir kubbe şeklinde şekillendirilirken, fıstık hanım uzun, oval bir şekle sahiptir.
Ekstra tatlılık için kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilmesi alışılmadık bir durum değildir ve birçok Orta Doğulu evde genellikle gün içinde kahve veya çay ile servis edilir.
6• DAİFUKU - JAPONYA
Genellikle daifukumochi olarak anılan Daifuku , popüler bir Japon şekerlemesidir. Genellikle çiğnenebilir bir dış katman ve kremsi, tatlı bir dolgudan oluşan küçük yuvarlak toplar şeklindedir. Daifuku kabuğu , haşlanmış veya buharda pişirilmiş pirincin zaman alan ezme işlemiyle elde edilen yapışkan bir bileşen olan mochi ile yapılır .
Genellikle farklı renklerle, en yaygın olarak soluk pembe ve açık yeşil ile renklendirilir ve dekoratif ve çekici bir incelik yaratır. Her daifuku pastası, tatlı kremsi ve tatlı içerikle doldurulur ve en yaygın olanı, halk arasında anko veya tsubuan olarak adlandırılan geleneksel yarı tatlı kırmızı fasulye ezmesidir.
5• TTEOK - JAPONYA
Tteok, yapışkan veya yapışkan olmayan pirinçle hazırlanan geleneksel Kore pirinç kekleridir. Pastalar inanılmaz derecede çok yönlüdür ve çoğunlukla tatlı olmalarına ve tatlı olarak tüketilmelerine rağmen, bazı sade çeşitler tuzlu yemeklere dahil edilebilir.
Genel hazırlık, pirinci isteğe bağlı olarak farklı malzemelerle zenginleştirilebilen ve çeşitli şekillerde şekillendirilebilen esnek bir hamur haline gelene kadar buharda pişirmeyi, dövmeyi veya yoğurmayı içerir. En popüler tteok çeşitleri arasında songpyeon , chapssaltteok , garaetteok , gyeongdan ve daha birçok geleneksel ve modern versiyon bulunur.
4• VAGAŞİ - JAPONYA
Wagashi, genellikle tahıllar ve azuki fasulyesi gibi doğal, bitki bazlı bileşenlerden yapılan geleneksel Japon tatlılarıdır. Tatlı ikramlar tipik olarak çay ile servis edilir ve üç kategoriye ayrılır: namagashi (taze şekerleme), han namagashi (yarı kuru şekerleme) ve higashi (kuru şekerleme).
Wagashi, tasarımıyla karakterize edilir, bu nedenle ilkbaharda, kiraz çiçeği tam çiçek açtığında, üreticiler kiraz yaprakları veya yaprakları kullanarak kiraz çiçeği şekillerinde wagashi yaparlar. Bu tatlıların kökenleri, doğal kabuklu yemişler, meyveler ve yemişlerden başka hiçbir şeyin olmadığı Yayoi Dönemi'ne kadar uzanır, bu nedenle wagashi, Çin'den getirilen tahıl işleme becerilerinden etkilenmiştir.
3• MARAŞ DONDURMASI - TÜRKİYE
Türk dondurmasının Maraş şehrinden geldiğine inanılır bu nedenle adı ve onu diğer çeşitlerden gerçekten ayıran şey, erimeye karşı direnci ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Bu nitelikler, temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı maddenin eklenmesiyle sağlanır: sakız reçinesi olarak da bilinen Arap sakızı ve eski mor orkidenin kökünden yapılan bir tür un olan salep .
Aslında, Kahramanmaraş bölgesinde, dondurma tipik olarak normalden belirgin şekilde daha fazla salep içerir, bu nedenle bazen kesme dondurma olarak adlandırılır
2• MOCHİ - JAPONYA
Yapışkan pirinçten yapılan minik kekler olan Mochi, Japon mutfağının ve kültürünün önemli bir parçasıdır. Mochi'nin hazırlanması, genellikle yapışkan mochigome çeşidi olan haşlanmış veya buharda pişirilmiş pirinci kalın ve homojen bir hamur haline gelene kadar zaman alan bir dövme işlemiyle başlar .
Daha sonra yuvarlanarak küçük yuvarlak şekiller verilir. Kökeni Çin olsa da, mochi yüzyıllardır Japonya ile ilişkilendirilmiştir. İlk olarak Yayoi döneminde, sadece aristokrasi tarafından tüketilirken ortaya çıktı, Heian dönemine kadar, insanların servet ve sağlık getirdiğine inandıkları için dini bayramlarda yaygın olarak hazırlanıp servis edilen bir yemek haline geldi.
1• BAKLAVA - TÜRKİYE
Dikkat çekici baklava, tümü tatlı, viskoz bir şurupla ıslatılmış, kıyılmış fındıklarla iç içe geçmiş ince yufka hamur katmanlarından oluşan lezzetli bir tatlıdır. Baklavanın popülaritesi, sınırları, bölgeleri ve etnik grupları çoktan aşarak, kökeni ve icadı birçok ülke tarafından iddia edilen bir tatlı haline geldi.
8. yüzyıla kadar uzanan Asur kökenli olması muhtemeldir ve buradan Yunanistan'a kadar tüm bölgeye yayılmıştır. Yunanlılar tarifi değiştirdiler ve bugün yufka hamuru olarak bilinen ince tabakaları yarattılar, ancak günümüz baklavasının orijinal bir Türk buluşu olduğuna inanılıyor.
Kaynak: https://www.tasteatlas.com/most-popular-desserts-in-asia