Asya'nın en iyi 20 pirinçli yemeği: Türkiye kaçıncı sırada?
Asya mutfağı deyince aklımıza bir çok yemek kültürü gelmektedir. Asya mutfağında en iyi pirinçli yemeği deyince mutlaka olmazsa olmaz dediğimiz o Türk mutfağından bir yemeğimiz listede yerini alıyor. Listeyi sizin için araştırdık...
20- KETUPAT - ENDONEZYA
Ketupat , palmiye, hindistancevizi veya pandan yapraklarından yapılmış geleneksel dokuma kaplarda hazırlanan ve satılan eşsiz Asya pirinç kekleridir. Çok sayıda şekil ve boyutta görünmelerine rağmen, en yaygın çeşidi, küçük bir dokuma sepeti andıran küp şeklindeki ketupattır.
Kese tamamlandığında, pirinç güvenli bir şekilde içeride kapatılır ve paketin tamamı genellikle suda veya bazen hindistancevizi sütü ve su karışımında kaynatılır. Kekler kaynatıldıktan sonra soğutulmalıdır ve farklı dokuları nedeniyle kolayca dilimlenebilirler.
Ketupat birçok Asya ülkesinde bulunabilir, ancak kökeni genellikle Endonezya'nın Java adasıyla ilişkilendirilir. Ketupat, Müslüman toplumdaki bayram festivalinde özellikle önemlidir. Aynı zamanda, girift bir şekilde dokunmuş yaprakların insan doğasının neden olduğu hataları temsil ettiği ve içindeki beyaz pirincin masumiyet, saflık ve günahların nihai kurtuluşunu temsil ettiği güçlü bir dini sembolizme sahiptir.
Dilimlenmiş ketupat genellikle Endonezya'nın ünlü rendang'ı , farklı köri çeşitleri, dilimlenmiş salatalıkların yanında servis edilir veya üzerine nefis bir fıstık sosu konulabilir.
19- MANDİ - YEMEN
Mandi , kuzu veya tavuk eti, güzel kokulu basmati pirinci ve çeşitli baharatların karışımından oluşan, Yemen'in Hadramevt eyaletine özgü ulusal yemeğidir. Yemekte kuzu kullanılıyorsa, lezzetleri daha da artırmak için küçük boyutlu ve mümkün olduğu kadar genç olmalıdır.
Mandi yapmak için etin, üzerinde asılı duran et için fırın görevi gören, zeminde kil ve kömürle kaplı özel olarak tasarlanmış bir delik olan tandırda pişirilmesi gerekir. Daha sonra kapatılır ve bunun yerine eti tatlandırdığı için dışarıya duman çıkmasına izin verilmez.
Etler yumuşayıp sulu hale gelince pilav ve salata, yoğurt, baharatlı domates turşusu gibi garnitürlerle servis edilir. Yemen'de ve Arap Yarımadası'nın geri kalanında sevilen mandi, genellikle ziyafetler ve düğünler gibi özel etkinliklerde servis edilir.
18- TEMAKİ - JAPONYA
Temaki, konik şekli ile karakterize edilen elle haddelenmiş bir suşi türüdür. Çanak pirinç, çiğ balık ve bir parça nori yosununa sarılmış sebzelerden oluşur. Hazırlanma kolaylığı nedeniyle temaki en çok evde yapılır ve Japonya'daki normal suşi restoranlarında bulunması biraz zordur.
Geleneksel olarak temaki, ev partileri ve geniş aile kutlamaları için hazırlanır. Aynı zamanda yabancıları suşi ile tanıştırmanın harika bir yoludur. Temaki neredeyse her zaman elle yenir çünkü bu tür suşi için yemek çubukları oldukça gereksizdir.
Temaki'yi zencefil turşusu, wasabi ve soya sosu ve ponzu sosu gibi dip soslarla eşleştirmeniz önerilir.
17- TENDON - JAPONYA
Tempura ve donburi'nin lezzetli bir kombinasyonu - dolayısıyla adı tendon - bu klasik Japon tek kase yemeği, dövülmüş ve derin yağda kızartılmış deniz ürünleri veya taze buharda pişirilmiş pirincin üzerine serilmiş sebzelerden oluşur. Tendon için en popüler malzemeler , hemen hemen tüm tempura yemeklerinde bulunabilen ebi veya karidesleri ve nasu adı verilen Japon patlıcanını ve ayrıca daikon turpu ve kabocha kabağı gibi diğer sebzeleri içerir .
Tendon genellikle dashi çorba suyu ve soya sosu, mirin ve kaeshi adı verilen şeker karışımı ile yapılan lezzetli bir tempura sosu olan umami veren tentsuyu ile gezdirilir . Alternatif olarak, tendon kasenizin daha iştah açıcı görünmesini sağlamak için tempura parçaları, buharlı bir pirinç yatağının üzerine düzgün bir şekilde dizilmeden önce herhangi bir dashi veya soya bazlı sosa ayrı ayrı daldırılabilir.
Japonya'da tendon yemekleri çoğunlukla öğle yemeğinde veya hafif bir akşam yemeği olarak yenir.
16- OYAKODON - JAPONYA
Oyakodon , yemekte hem tavuğun hem de yumurtanın kullanılmasına atıfta bulunarak baba ve çocuk anlamına gelen şiirsel bir isimdir . Tavuk, yumurta ve kıyılmış yeşil soğanla kaplı bir kase beyaz pirinçten oluşur. Yumurtalar tam pişmeden pilavın üzerine dökülür ve pişen pirinç işini bitirerek yumurtaların katılaşmasını sağlar.
Bu basit yemek, soba restoranları gibi çok sayıda Japon lokantasında servis edilir. Oyakodon, birçok Japon iş adamı için çok önemli bir gerçek olan hazırlamasının kolay ve hızlı olması nedeniyle özellikle öğle yemeği saatlerinde popülerdir. Oyakodon, Japon fast-food restoranlarının yanı sıra çok sayıda sokak satıcısından da satın alınabilir.
Japonların yaptığı gibi aşağıdan yukarıya doğru yenmesi tavsiye edilir, böylece her zaman beyaz pirinci kaplayan tepenin bir kısmı olur.
15- KAYU - JAPONYA
Japonya'da kayu veya oku pirinç lapası, hastalık zamanlarında soğuk algınlığı ve ateş için yaygın bir çare olan tavuk çorbasına eşdeğerdir. Kolay sindirilebilir yumuşak pirinç ve sudan oluşan basit bir yemektir. Pirinç, yulaf lapasının tatlarını arttırmak için genellikle dashi stoğunda veya misoda pişirilir.
14- KARA RAİSU - JAPONYA
Japon körisi, Japonya'da son derece popüler bir yemektir. Köri neredeyse her zaman pirinçle servis edildiğinden, karē raisu teriminin çok sık geçtiği duyulabilir . Köri, 19. yüzyılda, Meiji dönemi Japonya'nın yabancıları ve mallarını memnuniyetle karşıladığı 19. yüzyılda İngilizler tarafından Japonya'ya getirildi.
Sonuç olarak, Japon körisi, yoğun köri tozu kullanımıyla karakterize edilen İngiliz körisine benzer. Çanak, kısa taneli beyaz pirincin üzerine kepçeyle konulan zengin bir et ve sebze (havuç, soğan ve patates gibi) yahnisi olan köri pirinci haline geldi.
Yaygın garnitürler arasında patlıcan, nilüfer kökü ve üstte salatalık bulunur. Ayrıca kare raisu'nun popüler bir varyasyonu olan katsu kare , üstüne tonkatsu adı verilen bir parça derin yağda kızartılmış domuz pirzolası konulan körili pirinç yemeğidir.
13- OMURİCE - JAPONYA
Omurice, bu Japon füzyon yemeğinin iki temel bileşeni olan omlet ve pirincin kısa bir şeklidir. Pirinç genellikle tavuk ve ketçapla birlikte tavada kızartılır ve ardından ince bir omlet tabakasına sarılır. Son olarak, yemek cömertçe ketçapla kaplanır.
Ara sıra çırpılmış yumurta pirincin üzerine konulabilir ve ketçap, demi-glace sos ile değiştirilebilir. Omurice, Batı pişirme teknikleri ve malzemelerinden etkilenen birçok Japon yemeğinden biridir. Geleneksel bir Japon yemeği haline gelmesine rağmen genellikle evde hazırlanır veya geleneksel olmayan Japon restoranlarında servis edilir.
12- GYUDON - JAPONYA
Gyūdon, Japonya'daki en popüler ve ucuz fast food yemeklerinden biridir. Adı kelimenin tam anlamıyla sığır eti kasesine çevrilebilir . Çanak, bir kase pirinç üzerinde servis edilen sığır eti ve soğandan oluşur. Sığır eti ve soğan, mirin, şeker, sake ve soya sosu kombinasyonunda pişirilir ve yemeğe tuzlu-tatlı bir tat verir.
Gyūdon-ya olarak bilinen restoranlarda masada genellikle turşu kırmızı zencefil ve kırmızı biber bulunur, böylece herkes yemeğini kişisel tercihlerine göre baharatlayabilir. Restoranlar genellikle bütçeyle yemek yiyen çok sayıda aç öğrenci tarafından ziyaret edilir.
11- MAKİ - JAPONYA
Rulo suşi anlamına gelen Makizushi muhtemelen en ünlü suşi çeşididir. 18. yüzyılda icat edilen bu suşi türü, üzerinde sirkeli pirinç tabakası bulunan bir kurutulmuş deniz yosunu tabakası olan nori'den oluşur. Pirincin ortasına çeşitli balıklar, teriyaki tavuğu ve taze veya pişmiş sebzeler dizilir ve kombinasyon daha sonra esnek bir bambu hasır yardımıyla yuvarlanır.
Son olarak, suşi rulosu altı ila sekiz parçaya bölünerek girift ve dekoratif bir görünüme sahip ısırık büyüklüğünde bir incelik yaratır. Tüm makizushi grubu gibi çok sayıda farklı suşi türünden oluşur.
10- ŞAH PİLAVI - AZERBAYCAN
Bir krala yakışır bir yemek - veya belki de sadece bir düğün töreninin ana yemeği - şah pilavı, yerel aromaların karışımıyla aşılanmış geleneksel bir Azerbaycan yemeğidir. Kendine özgü nihai şekline ulaşmadan önce birkaç hazırlık aşamasından geçer.
Önce basmati pirinci pişirilir, ardından lavaş (ince ve yumuşak buğday bazlı gözleme) ile kaplı bir kaseye konur. Eşsiz bir doku ve tat karışımı oluşturmak için pirincin üzerine kuru kayısı, erik, kestane ve kuru üzüm katmanları eklenir.
Daha da çeşitli bir lezzet profili için bazı varyasyonlar, katmanlara dağılmış kuzu veya tavuk etini de içerir. Kaseye az miktarda safran suyu dökülerek dolgu tamamlanır, ardından lavaşla örtülür ve altın-kahverengi olana kadar pişirilir. Yemeğin birkaç saate kadar sıcak kalabilmesi nedeniyle düğünlerde, yemekli davetlerde ve diğer özel günlerde favoridir.
9- TTEOK - GÜNEY KORE
Tteok, yapışkan veya yapışkan olmayan pirinçle hazırlanan geleneksel Kore pirinç kekleridir. Pastalar inanılmaz derecede çok yönlüdür ve çoğunlukla tatlı olmalarına ve tatlı olarak tüketilmelerine rağmen, bazı sade çeşitler tuzlu yemeklere dahil edilebilir.
Genel hazırlık, pirinci isteğe bağlı olarak farklı malzemelerle zenginleştirilebilen ve çeşitli şekillerde şekillendirilebilen esnek bir hamur haline gelene kadar buharda pişirmeyi, dövmeyi veya yoğurmayı içerir. En popüler tteok çeşitleri arasında songpyeon , chapssaltteok , garaetteok , gyeongdan ve daha birçok geleneksel ve modern versiyon bulunur.
8- TTEOKBOKKİ - GÜNEY KORE
Tteokbokki, genellikle silindir şeklindeki pirinç kekleri, tatlı kırmızı biber sosu ve balık keklerinden oluşan baharatlı, tavada kızartılmış bir yemektir. Kore'deki en iyi sokak yiyeceklerinden biri olarak kabul edilir ve genellikle pojangmacha olarak bilinen sokak satıcılarından satın alınabilir .
Çanak, Joseon Hanedanlığı döneminde bir tedavi olarak kullanıldığı dönemde ortaya çıktı ve aynı zamanda kraliyet sarayının yemeklerinden biriydi. Başlangıçta tteokbokki , dilimlenmiş pirinç kekleri, et, yumurta ve baharatlardan oluşan kızarmış bir yemek olan tteok jjim olarak adlandırılıyordu .
Rengi kahverengi olmasına rağmen, bugün kırmızı, çünkü 1900'lerin ortalarında gochuang (baharatlı bir biber salçası) piyasaya sürüldüğünde renkler değişti. Bir zamanlar kraliyet ailesi için bir yemek olan şey, bugünlerde Kore'deki en ucuz sokak yemeği yemeklerinden biridir ve son zamanlarda, Kore halkı arasında tteokbokki'ye olan sürekli talep nedeniyle onu bir gıda franchise'ına dönüştürme çabaları bile olmuştur.
7- KİMBAP - GÜNEY KORE
Genellikle Kore suşisi olarak adlandırılan kimbap, deniz yosunu ( kim ), terbiyeli pirinç ( bap ) ve genellikle yuvarlanan, dilimlenen ve servis edilen diğer isteğe bağlı malzemelerden oluşan bir Kore yemeğidir . Ruloya hemen hemen her şey eklenebilir, ancak en yaygın malzemeler balık köftesi, et, ıspanak, yumurta ve salatalıktır.
Kimbapın menşei hakkında birkaç teori var. Birçoğu bunun Japon suşisinin Korece bir versiyonu olduğuna inanıyor. Diğerleri bunun pirinç ve deniz yosunundan oluşan bir dürüm olan kimssamın bir çeşidi olduğunu söylüyor . Kökeni ne olursa olsun, kimbap en popüler Kore yemeklerinden biri olmaya devam ediyor.
Üç ana kimbap stili vardır ve her birinin içinde çok sayıda varyasyon vardır. Deniz yosunu, pirinç ve dolgulu geleneksel kimbap , içi yosunlu, dışı pirinçli French veya Nude kimbap ve üçgen şeklinde olan ve Güney Kore'nin birçok marketinde satılan Samgak kimbap vardır.
6- NİGİRİ - JAPONYA
Nigiri veya nigirizushi, etin dilimlenip suşi pirincinin üzerine bastırıldığı, elle preslenmiş özel bir suşi türüdür. 1800'lerde Tokyo'da (daha sonra Edo olarak adlandırıldı) geliştirildi. Bazen, tüm karışımı sarmak ve bir arada tutmak için nori yosunu kullanılır.
Üst malzeme genellikle karides, ton balığı, mezgit veya yılan balığı gibi deniz ürünleridir ve her zaman taze ve en yüksek kalitede olmalıdır. Geleneksel olarak nigirizushi, shiso yaprakları, wasabi, soya sosu veya zencefil turşusu ile eşleştirilir. Bazen daikon ve tuzlu deniz yosunu ile süslenir. Yemek geleneksel olarak tek lokmada elle yenir.
5- DOLMA - TÜRKİYE
Dolma, Türkiye'nin milli yemeğidir ve pirinç esaslı karışımla doldurulmuş her türlü sebze anlamına gelir. Geleneksel dolma için üzüm yaprağına pirinç ve kıyma doldurulur. Yaprak dolması ilk olarak 7. yüzyılın başlarında Kral II. Hüsrev'in sarayında yapılmıştır.
Dolmanın popülaritesi Müslüman dünyasına yayıldı, bu nedenle yemeğin çok sayıda çeşidi var. Dolma, etsiz dolma ve zeytinyağlı dolma olmak üzere iki gruba ayrılır.
4- BİBİMHAP - GÜNEY KORE
Bibim karışık anlamına gelir ve bap pişmiş pirinç anlamına gelir , bu nedenle bibimbap tam anlamıyla karışık pirinçtir. Pirinç, dilimlenmiş dana eti, namul (dilimlenmiş sebzeler), soya sosu, gochujang (kalın, koyu kırmızı acı biber salçası) ve üstüne çiğ yumurta gibi çeşitli malzemelerle birleştirilerek buharda pişirilen pirincin içinden dağılarak pişirilir. .
Bulgogi ve kimchi'nin yanı sıra Kore'nin en sevilen yemeklerinden biri olan bibimbap'ın birçok ulusal yemek gibi ihtiyaçtan ortaya çıktığı söyleniyor. Kore'de Yılbaşı gecesinden arta kalan yiyeceklerin Yeni Yıla getirilmemesi gerektiği geleneği vardır, bu nedenle farklı malzemeleri pirinçle bir kasede birleştirme uygulaması başladı ve bibimbap yaratıldı.
3- BİRYANİ - İRAN
Biryani, Babür İmparatorluğu'na kadar uzanan bir grup klasik yemektir. Biryani'nin ana malzemeleri pirinç (ideal olarak basmati ), baharatlar, et, yumurta veya sebze bazı ve kuru meyveler, fındık ve yoğurt gibi çok sayıda isteğe bağlı bileşendir.
İmparator Şah Cihan'ın kraliçesi Mümtaz Mahal'in 1600'lerde yemeğe ilham verdiğine inanılıyor. Biryani kelimesi , kızartılmış veya kavrulmuş anlamına gelen Farsça birian kelimesinden türetilmiştir ve yemek, tüccarlar ve göçmen grupları aracılığıyla İran'dan Hindistan'a doğru ilerlemiştir.
2- ONİGİRİ - JAPONYA
Nemli, çiğnenebilir ve doyurucu onigiri veya omusubi , Japon pirinç toplarıdır. 11. yüzyıldan beri favori bir piknik yemeğidir.
1- SUŞİ - JAPONYA
Suşi, Japonya'nın en ünlü mutfak temsilcisidir ve tipik olarak bir kuru deniz yosunu tabakasının içine sarılmış pirinç ve dolgularla yapılır. Bununla birlikte, suşi terimi aslında sayısız farklı içerikle ve pek çok form ve sunumda yapılabilen çok çeşitli alt çeşitleri kapsayan şemsiye bir terimdir.
Kaynak: www.tasteatlas.com/asia/rice-dishes
Çanak yanlış bir şekilde çiğ balıkla eşanlamlı hale gelse de, her suşi türünün ana maddesi sadece sirkeli pirinçtir. Başlangıçta suşi, yalnızca balıkları koruma yöntemiydi - ilk olarak Güneydoğu Asya'da geliştirildi, ancak 8. yüzyılda Japonya'ya ulaştı.
Zamanla, yemek yavaş yavaş dönüştü. Pirinç artık fermente edilmedi, sirke haline getirildi ve balıkla birlikte yenildi ve 19. yüzyılda bugün bildiğimiz şekliyle suşi icat edildi. Beyaz veya kahverengi olabilen pirincin yanı sıra, diğer malzemeler arasında çiğ veya pişmiş olabilen deniz ürünleri, et ve sebzeler bulunur.