Asya'nın en iyi 10 yumurtalı yemeği: Türkiye'den de yemek var!
Asya mutfağı deyince bir sürü çeşit yemek oluşuyor aklımızda ama Türk mutfağı her zaman dünya mutfaklarında ilk sıralarda yerini almayı biliyor. Gelin hep birlikte bakalım bu listede hangi Türk yemeğine yer vermişler...
10• OYAKODON - JAPONYA
Oyakodon, baba ve çocuk anlamına gelen şiirsel bir isimdir ve yemekte hem tavuk hem de yumurta kullanıldığına atıfta bulunur. Tavuk, yumurta ve doğranmış taze soğanla doldurulmuş bir kase beyaz pirinçten oluşur. Yumurtalar tamamen pişmeden önce pirincin üzerine dökülür ve pişen pirinç işi bitirerek yumurtaların katılaşmasına yardımcı olur.
9• KUKU SABZİ - İRAN
Kuku sabzi, omlete veya meşhur frittata'ya benzeyen aromatik bir İran yemeğidir. Hafifçe çırpılmış yumurta ve çeşitli baharatlarla birleştirilmiş ince kıyılmış otlardan oluşur. Karışım genellikle her iki tarafı da kızarana kadar tavada kızartılır.
8• TAMAGOYAKİ - JAPONYA
Tamagoyaki, benzersiz bir pişirme yöntemi kullanılarak yapılan bir Japon omlet yemeğidir. Yumurtalar tamamen pişene kadar kendi içlerine katlanır. Omletin dolgusu olmamasına rağmen, genellikle şeker, mirin ve soya sosu ile tatlandırılır. Tamagoyaki genellikle bento kutularında bulunabilir ve geleneksel olarak ya kahvaltıda ya da suşi malzemesi olarak servis edilir.
7• OMURİCE - JAPONYA
Omurice, bu Japon füzyon yemeğinin iki temel malzemesi olan omlet ve pirincin kısaltılmış halidir. Pirinç genellikle tavuk ve ketçapla birlikte tavada kızartılır, ardından ince bir omlet yaprağına sarılır. Son olarak, yemek cömertçe ketçapla kaplanır.
6• ÇİLBİR - TÜRKİYE
Bu tarif Osmanlı zamanından çok meşhur olan bir tarif olmasıyla birlikte ülke genelinde halkın vazgeçilmesi haline geldi. Çilbir, sarımsak aromalı yoğurtla ıslatılmış haşlanmış yumurta anlamına geliyor. Üzerine kırmızı pul biber ve toz kırmızı biber serpilir ve genellikle pide ekmeğinin yanında servis edilir.
5• SHAKSHOUKA - YEMEN
Shakshouka, baharatlı domates sosunda haşlanmış yumurtanın lezzetli bir kombinasyonudur. Alışılmadık bir isme sahip olmasına rağmen, yemek basit ve yapımı kolaydır. Genellikle soğan, domates ve baharatların lezzetli bir domates sosu oluşturana kadar pişirildiği bir tavada yapılır.
Yumurtalar daha sonra doğrudan domates sosuna eklenir ve pişene kadar haşlanır. Yemeğe merguez sosis de eklenebilir. Şakşukanın Tunus'ta ortaya çıktığına inanılmaktadır, ancak yemek Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da da iyi bilinmekte ve yaygın olarak yenmektedir.
4• MENEMEN - TÜRKİYE
Menemeni bizlere anlatmaya gerek yoktur herhalde. Ne kadar zor günlerimiz de aklımıza gelen ilk şey olsa da hepimiz için vazgeçilmez öğündür ve olmazsa olmazımızdır.
3• TORTANG TALONG - FİLİPİNLER
Tortang talong, közlenmiş patlıcan ve hafifçe çırpılmış yumurta kombinasyonuyla yapılan basit bir Filipin yemeğidir. Bütün patlıcanlar yumurta karışımına batırılır ve ardından tüm yemek çıtır bir omlete benzemeye başlayana kadar kısa bir süre tavada kızartılır.
Bu çok yönlü lezzet, kıyma ve sebze gibi ek malzemelerle kolayca uyarlanabilir ve geleneksel olarak buharda pişirilmiş pirinç ve domates veya muz ketçabı eşliğinde servis edilir.
2• ONSEN TAMAGO - JAPONYA
Geleneksel olarak onsen tamago, yumurtanın buharda pişirilmiş pirinçte bir girintiye yerleştirilmesi ve etrafına biraz soya sosu veya et suyu gezdirilmesi, tercihen yanında biraz rendelenmiş daikon ile tüketilir. Yemeğin üzerine ince kıyılmış taze soğan ile süslenmesi tavsiye edilir.
1• CHAWANMUSHİ - JAPONYA
Chawanmushi narin bir muhallebi çorbasıdır ve adı çay bardağında buharda pişirilmiş anlamına gelmektedir. Yemeğin her bir porsiyonu ideal olarak küçük, kapaklı bir fincanda, meze olarak ya da daha büyük bir yemeğin parçası olarak servis edilir. Muhallebi genellikle dashi (Japon suyu), soya sosu, mantar, tofu, ginko fındığı veya buharda pişirilmiş karides gibi çok sayıda malzemeyle tatlandırılabilen bir yumurta karışımından oluşur.
Yemeğin Kansei döneminde Kyoto ve Osaka'da ortaya çıktığı ve daha sonra Edo ve Nagasaki'ye yayıldığı düşünülmektedir. Chawanmushi sıcak, ılık veya soğuk olarak servis edilebilir ve havuç talaşı, Japon maydanozu veya daha fazla deniz ürünü ile süslenebilir.
Kaynak: https://www.tasteatlas.com/best-rated-egg-dishes-in-asia