2. Dünya Savaşı: Hiç görmediğiniz fotoğraflarla
Nazi Almanyası'nın 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırmasıyla başlayan İkinci Dünya Savaşı, yaklaşık 80 milyon kişinin ölümüne yol açarken insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri kabul edilen bu olayın üzerinden 83 yıl geçti. İşte hiç görmediğiniz fotoğraflarla 2. Dünya Savaşı
Nazi Almanyası, şükran günü kutlamaları, 1937
Bu fotoğraf, 1937 yılında Buckeberg`deki şükran günü kutlamalarından. Kutlamalara 700.000 insan katıldı. Nazileri desteklemeyenler bile bu durum karşısında çok şaşırmıştı çünkü daha önce böyle bir kalabalık hiç görülmemişti. Bu durum, katılanlar arasında müthiş bir birlik ve beraberlik duygusu yarattı. Gece çadırlarına doğru yürüyüşe geçtiklerinde bile sahne ışıkları hala gökyüzünde dolaşıyordu. Bu kutlamadan, sonra her şeyin kesinlikle daha iyiye doğru gittiğini düşünüyorlardı.
Naziler, halkı Yahudi dükkanlarına saldırıya çağırmak için şarkı söylerken 1933
4 Nazi birliği, Almanya`daki Yahudi protestoları sırasında, Woolworth şirketinin Berlin şubesi önünde şarkı söylerken, 1 Mart 1993. Fotoğraftaki dükkanın sahibi Woolworth, daha sonra tüm Yahudi çalışanlarını işten çıkartarak, saf bir aryan olan Adefa Zeichen`i işletmenin başına geçirdi.
Alman SS birlikleri, Berlin`deki 1936 Olimpiyat oyunlarında dinlenirken
Adolf Hitler`in Lelbstandarte SS Birlikleri. O dönemler, halk törenlerinde, SS birlikleri hem Hitler`in hem de Hitler`in onurunun korumalığını yapıyordu. Ne kadar kalabalık olurlarsa, halk arasında Hitler o kadar onurlu görünüyordu. Daha sonra Hitler, 1. Seçkin SS bölüğünü kurdu ve bu birlik Hitler`in özel korumaları olarak yetiştirildi.
Cathedral of Light(Işık Klisesi)`daki Nazi toplantısı, 1937
Katedral tüm bu alanın içinde ve dışarıda olmak üzere 12 metre aralıklarla, tüm kalabalığı bir çember içine alacak şekilde, gökyüzüne doğrultulmuş 130 uçaksavar ışığıyla donatılmıştı. Bu efekt çok zekice planlanmıştı. Bu dizayn, Hitler tarafından Nuremberg tören meydanını organize ve dizayn etmek üzere görevlendirilmiş Albert Speer`ın parlak fikriyle ortaya çıkmıştı. Bu hala Speer`in en önemli işlerinden birisi olarak görülür.
Hitler`in kişisel korumaları talim yaparken, Almanya, 1938
Lelbstandarte Adolf Hitler SS Birlikleri, Mavzer Kar98k silahlarıyla Almanya`da kışlalarındalar 1. SS Adolf Hitler Panzer bölüğü, Adolf Hitler`in kişisel korumalarıydı. Sonradan Alman Silahlı Kuvvetleri`nin en seçkin ve zorlu birliklerinden birisi oldular.
Nazi SS birliklerinin sadakat yemini, Munich, 1938
Her yıl düzenlenen Nazi birlikleri yemin töreni, Munich, 1938 Yemin şu şekildeydi: Alman Birlikleri baş yargıcı olan, Führer`imiz, Adolf Hitler, her zaman, cesur bir asker olacağımıza ve sana karşı sadık kalacağımıza yemin ederiz. Sana ve bize gönderdiğin liderlerimize tanrının yardımı ile son nefesimize kadar sadık kalacağımıza ant içiyoruz.
Avusturya`nın ilhakındaki(Anschluss) başarının açıklanmasından sonra Hitler alkış yağmuruna tutulurken, 1938
Avusturya, Mart 1938`de Nazi Almanyası`na katıldı. Nazi ideolojilerinden birisi, Nazi Almanya`sının içinde ya da dışında, yeni doğmuş ya da yaşayan tüm Almanları, oluşturacakları bir Almanya birliğinde( Reich) birleştirmekti. Hitler`in Nazi partisindeki liderliğinin ilk yıllarından beri amacı, 1924`te kendi otobiyografisinde(Mein Kampf) bahsettiği gibi, ana vatanı ve Almanya arasında mümkün olduğunca büyük bir birlik kurabilmekti.
Okhrana çar gizli polisi tarafından düzenlenen Stalin sabıka fotoğrafı, 1911
Stalin o sıra, 33 yaşındaydı. Fotoğraftaki bilgi kartında şöyle notlar vardı: "32-34 yaşlarında ve kulakları "6" formunda. Bilgi kartındaki ırk bölümü ise boştu. Fotoğraf, 1911`de çekildi ve bu onun ikinci yakalanışıydı. 1908`de devrimci aktivitelerde bulunduğu için Okhranka tarafından tutuklanmıştı. Yedi ay hapishanede kaldıktan sonra, Solvychegodsk köyüne iki yıl süreyle sürgüne gönderilmişti. Sürgünde 7 ay kaldıktan sonra, kadın kılığına girerek, trenle St. Petersburg`a kaçmıştı.
Stalin`in büyük oğlu Yakov Dzhugashvili Almanlar tarafından yakalandığında, 1941
Kiev`deki Yahudi katliamları sırasında, seyyar ölüm mangası, 1942
Alman askeri, kucağında bebeğini tutan bir kadını vurulma anı, Ivanograd. Fotoğrafta infazı yapan asker, öldürdüğü kadının yanında dururken görülüyor. Diğer askerlerin silahları da fotoğrafın sol kenarında fark ediliyor. Fotoğraf doğu cephesinden, Almanya`ya gönderilirken, Nazilerin işlediği savaş suçları hakkında belgeler toplayan bir Polonya direnişçisi tarafından Varşova postanesinde ele geçiriliyor. Ukrayna, 1942, Yahudi Operasyonu.
Cebelitarık bölgesindeki ışıldaklar, 1942
Bu ışıldaklar, kara ekiplerinin kullanması için değil, topçu ekiplerin gelen bombaları seçebilmesi için yapılmış. Bu ışıldaklar, hem düşman bombacıların yerlerini tespit etmek için hem de ışığın gözlerine almasını sağlayarak onları rahatsız etmek için kullanılmış.
Stalingard`da bir ambara saldırı hazırlığındayken, 1942
1942 Eylülüne gelindiğinde Stalingard`da şiddetli bir şekilde, göğüs göğüse mücadeleler başlamıştı. Almanlar evden eve, sokaktan sokağa çarpıştıkça şehrin içindeki bu daha dar alanlarda, açık alanda savaşırken sahip oldukları tüm taktiksel avantajı kaybetmişlerdi. Tanklar ve koordineli biçimdeki ani baskınları şehir içindeki çatışmalarda hiçbir işe yaramıyordu.
Alman bir asker lav silahı ile sigarasını yakarken, 1940`lar, Doğu Cephesinde bir yer
Lav silahlarının iki yakıt hattı vardır. Askerin sigarasını yakıyor olduğu hat sürekli yanar halde duran ve tetiği basıldığında biraz daha büyük bir alev püskürten bir hat. İkinci hat ise daha büyük alev üretmek için ve jelimsi daha katı bir formu olan bir yakıt kullanıyor.
Ukraynalı askerler katlettikleri Yahudilerin başlarında, Varşova, 1943
Ukraynalı askerler Varşova Mahalli Ayaklanma bastırıldığı sırada bir giriş kapısında öldürülen Yahudileri izliyorlar. Almanca orijinal başlık "Durdurma Operasyonunda Askerler Görevlendirildi" şeklinde.
Stand to Death, 152mm`lik howitzer havanı ateşlenirken, Bagration Operasyonu, 1944
Belarus Stratejik Saldırı Opearasyonu(Bagration Operasyonu) Alman Ordu Merkezi`ni tamamen yok etti. 2 ayda, 1,100km`lik ön cephe 600km batıya kaydı. Bu operasyon sırasında Belarus`taki Sovyet askerleri Almanların Wehrmacht Ordu Karargahını, Almanlardan 5 kat daha az zaiyat vererek yok ettiler. Bu fotoğraf 1944 yazında Emmanuel Yevzenkhin tarafından çekildi.
Belarus Opeasyonu sonrasında esir düşen 57,000 Alman Moskova`ya götürülüyor, 17 Temmuz 1944
Belarus Operasyonu - Almanların Merkez Ordu Karargahının yok edildiği operasyon- tüm savaş boyunca yapılan en başarılı askeri hamle oldu. Bu kritik Sovyet hamlesi Müttefik Kuvvetlerin Normandiya Çıkarması`ndan hemen sonra yapıldı ve bu Operasyonu çok az kişinin bilip Normandiya Çıkarmasının herkes tarafından biliniyor olması doğuda olan savaş ile ne kadar az ilgilenildiğinin belirtilerinden biri.
Alman esirler, 17 Temmuz 1944
Müttefik Askerleri, Reich Parti Kongresi`ndeki kendi balkonunda Hitler ile alay ediyorlar, 1945
Nazi Almanyası`na karşı zafer kazanılmış, Müttefik Kuvvetler`in Amerikan, İngiliz ve Rus askerleri Hitler`in taklidini yaparak Kongre binasında konuşmalarını yaptığı ünlü balkonunda kendisiyle ve fikirleriyle alay etmekteler. Bu fotoğraf 6 Temmuz 1945`te (Almanya`nın teslim oluşundan 2 ay kadar sonra, Hiroşima`dan 1 ay önce ve Filipinler`in kurtuluşundan bir gün önce) çekildi.
Alman Nazi askerlerin toplama kampı görüntülerine tepkisi, 1945
Bu fotoğrafta Amerkan askerleri tarafından yakalanan Alman askerlerine, toplama kampları hakkında bir film izlettiriliyor. Zorla izledikleri bu film ile Almanlar Üçüncü Reich`in yaptığı en korkunç olaylarla yüzleşiyorlar.