18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anlatan 10 kitap
Hem Türk hem de dünya siyasi tarihinin önemli kırılma noktalarından olan ve Çanakkale'nin geçilmeyeceğini kanıtlayan zafer üzerine yazılmış kitaplardan 10 tanesini sizler için derledik...
Çanakkale Savaşı, hem Türk hem de dünya siyasi tarihinin önemli kırılma noktalarından. Bütün yokluklara ve sıkıntılara rağmen Osmanlı askerinin elde ettiği tarihi bir zafer.
İşte Çanakkale Savaşı’nı anlatan 10 kitap...
1- ARIBURNU 1915, HALUK ORAL
Çanakkale'de savaşan taraflar için siperin gerisi yoktu. Bir tarafta deniz, öbür tarafta yalçın sırt; siper tam bir kapandı. Ölümün her an kol gezdiği bu siperler, destanlaşan insan öykülerinin de mekanı olmuştu.
2- ÇANAKKALE ÜZERİNDE BİR ŞAHİN, HANS JOACHIM BUDDESCKE
Çanakkale Savaşları’nın kara ve deniz dışında az bilinen bir cephesi daha vardı: Hava cephesi.
İzmir’de görev yaptığı dönemde kaleme aldığı anılarında Buddecke, hem sivil ve askeri havacılığın emekleme dönemlerine hem de Çanakkale Savaşları’nın gökyüzündeki cephesine ışık tutuyor.
3- ÇANAKKALE MUHAREBELERİNİN KRONOLOJİK TARİHİ, DOÇ.DR. MUSTAFA TOKER, HÜLYA TOKER
İstiklal Harbi’nin “Önsözü” olarak nitelendirilen Çanakkale muharebelerinin tüm seyrini ayrıntılı olarak ele alan Çanakkale Muharebeleri Kronolojisi, verilen mücadeleyi 15 Haziran 1914 tarihinden 9 Ocak 1916’ya kadar gün gün, saat saat kapsamlı bir şekilde anlatıyor.
4- ÇANAKKALE 1915 “VATİKAN GİZLİ ARŞİV BELGELERİ IŞIĞINDA FRANK COFFEE VAK’ASI”, RİNALDO MARMARA, BÜLENT GÜNAL
Kitap, tarihe “centilmenler savaşı” olarak geçen Çanakkale Savaşı’nın “insani yönü”ne vurgu yapıyor. Vatikan gizli arşiv belgelerinden derlenen kitap, Türk halkının savaş zamanında bile düşmanlarına karşı sergilediği duruşa bir övgü niteliğinde.
5- “KIYAMET KOPTUĞUNDA” HASAN CEVDET BEY'İN ÇANAKKALE VE DOĞU CEPHESİ GÜNLÜĞÜ
Çanakkale Muharebeleri'ne 30 yaşında üsteğmen rütbesiyle katılıp yüzbaşı rütbesiyle çıkan ve ara vermeden Doğu cephesine giden Hasan Cevdet Bey'in tutmuş olduğu günlük, 1915-1917 tarihleri arasında iki cepheye dair çok önemli bilgiler sunuyor.
6- KANAL SEFERİ'NDEN ÇANAKKALE'YE, AHMET YURTTAKAL
Kitap, Hukuk Fakültesi’nde öğrenci olmaya hazırlanırken kendini büyük ve amansız bir harbin içinde bulan gencecik bir yedek subayın, samimi ve içten bir üslupla cephe hayatını, korkularını, özlemlerini, mevcut duruma ve memlekete dair duygu ve düşüncelerini kaydettiği hatıralarından oluşuyor.
7- ÇANAKKALE BOĞAZ SAVUNMASI, MİCHAEL FORREST
İstanbul’a hakim olup Osmanlı İmparatorluğu’nu kısa yoldan I. Dünya Savaşı dışı bırakmak isteyen İtilaf Devletleri, dönemin en büyük ateş gücüne sahip savaş gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı denizden zorlama kararı aldı.
Hesapları, Boğaz boyunca sıralanan topları saf dışı ettikten sonra mayınları temizleyerek Marmara Denizi’ne ulaşmaktı.
Osmanlılar ise, başkentlerinin kilidi olan bu önemli su yolunu, 61’i Alman Krupp üretimi ağır top olmak üzere tabya ve bataryalara yerleştirdiği çeşitli tür ve kalibrelerdeki 238 topla, 11 mayın hattıyla, torpil istasyonlarıyla ve 2 denizaltı ağıyla savunuyordu.
8- MUHABİRİMİZ ÇANAKKALE CEPHESİNDEN BİLDİRİYOR!, WANDA ZEMBRZUSKA
Bulgar kadın gazeteci Zembrzuska’nın İstanbul ve Çanakkale Cephesi’nden gazetesine gönderdiği ve eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan röportajları Çanakkale Savaşı’na ışık tutuyor.
9- ÇANAKKALE MUHAREBELERİNİN DENİZ CEPHESİ, FİGEN ATABEY
Bu çalışma ile 18 Mart 1915 Çanakkale Boğaz Muharebesi’nin yanı sıra Kara Savaşları’nın sürmekte olduğu dönemde Boğaz içerisinde yapılan deniz mücadelesi, Marmara Denizi’ndeki deniz ulaştırması, İtilaf Devletleri denizaltılarına karşı yapılan mücadelenin bilinmeyen bazı yönlerine, bilimsel verilere dayalı olarak Türk ve yabancı arşiv belgelerinden istifade ile ışık tutulması amaçlanmıştır.
10- HEKTOR’UN İNTİKAMI, CEVDET CANTÜRK
Hakkında binlerce kitap da yazılsa, söyleyecek yeni bir şey olmasa da, tekrar tekrar anlatılması gereken Çanakkale Muharebeleri’nin kitabı.
Kaynak: TRT Haber