Süleyman Soylu kimdir? Süleyman Soylu kaç yaşında? Nereli? AK Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Süleyman Soylu kim?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti'nin İstanbul 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu. Peki AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu kimdir? Süleyman Soylu kaç yaşında, nereli?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti İstanbul 2. bölge 1. sıra milletvekili adayı oldu. Süleyman Soylu'nun kim olduğu, kaç yaşında ve nereli olduğu merak edilmeye başlandı.
Peki AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu kimdir? Süleyman Soylu kaç yaşında, nereli? Hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar...
SÜLEYMAN SOYLU KİMDİR? KAÇ YAŞINDA? NERELİ?
Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969'da İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Süleyman Soylu Trabzon'un Of ilçesinin Çamlı köyündendir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'daki Gaziosmanpaşa ilçesinde tamamlayan Süleyman Soylu, daha sonra Plevne Lisesinde okudu. Karadeniz Teknik Üniversitesinde üniversite hayatına başlayan Süleyman Soylu, eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı.
Süleyman Soylu, iş hayatına ilk olarak 1990 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aracı kurumlarında başladı. Okul arkadaşlarıyla 1989 yılında ortaklaşa kurdukları bir şirketle ticaret hayatına başlayan Soylu, 1995 yılında kendi kurduğu şirketiyle siyasi hayatının yanı sıra ticari hayatını da sürdürmektedir.
SÜLEYMAN SOYLU'NUN SİYASİ HAYATI
Süleyman Soylu'nun siyasi kariyeri 1987 yılında başladı. Süleyman Soylu, 1987'de Doğru Yol Partisinin Gençlik Kolları'nda göreve başladı. 1987-1990 yılları arasında Doğru Yol Partisi İstanbul İl Teşkilatının Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği ve teşkilat başkanlığı görevini yaptı. 1995 yılında Doğru Yol Partisi Gaziosmanpaşa ilçe örgütünün yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 17 Temmuz 1995'te ilçe teşkilatının başına getirilen Soylu, 25 yaşında Türkiye'nin en genç ilçe başkanı unvanını da aldı. 18 Nisan 1999'da gerçekleştirilen yerel seçimlerde Gaziosmanpaşa belediye başkanlığı için yarıştı ancak seçilemedi. 29 Nisan 1999'da İstanbul il başkanlığı görevine geldi ve 2002 genel seçimleri öncesi milletvekili adayı oluncaya kadar bu görevi yürüttü.
Süleyman Soylu, Doğru Yol Partisinin 2007 genel seçimleri öncesinde Anavatan Partisiyle birleşme çabaları esnasında Demokrat Parti (DP) ismini alarak girdiği seçimlerde baraj altında kalması sonrasında Mehmet Ağar'ın istifasının ardından yapılan olağanüstü genel kurulun üçüncü turunda geçerli 800 oyun 529'unu alarak genel başkanlığa seçildi. 15 Kasım 2008'de gerçekleştirilen Nevval Sevindi ve Refaiddin Şahin'in de aday olduğu Demokrat Parti 9. Olağan Kongresi'nde 993 oy geçerli oyun 922'sini alan Soylu, genel başkanlığa yeniden seçildi.
2009 yerel seçimleri öncesinde, hedefinin 2007 genel seçimlerinde elde edilen yüzde 5,4'lük oy oranının üstüne çıkmak olduğunu söyledi ve "Yüzde 5,4'ün altında kalırsak çekilirim." dedi. Yerel seçimlerde il genel meclisi oylamasında partisi yüzde 4 oy alınca Soylu, seçimin ertesi günü yaptığı açıklamada "Ben bildiğiniz siyasetçilerden değilim." diyerek istifa edeceğini ve kongrede aday olmayacağını açıkladı ancak 12 Mayıs'ta bu kararını değiştirdiğini ve tekrar aday olacağını açıkladı. 16 Mayıs 2009'da kendi talebi ile gerçekleşen 5. Olağanüstü Büyük Kongre'de 3. tur oylaması öncesinde adaylıktan çekildiğini açıkladı.
12 Eylül referandumu için sunulan anayasa değişikliği paketinin, Türkiye’nin dönüşümü ve demokratikleşmesi için hayati öneme sahip olduğunu düşünen Süleyman Soylu, "Demokrasi Buluşmaları" adını verdiği bir dizi seminer düzenledi ve arkadaşları ile birlikte Türkiye'yi dolaşarak "evet" oyu tercihinin sebeplerini milletle paylaştı. Bu faaliyetinin ardından Hüsamettin Cindoruk'un genel başkan olduğu Demokrat Parti'den ihraç edildi.
Süleyman Soylu, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle 5 Eylül 2012'de Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Merkezi'ndeki törenle AK Parti'ye katıldı. 30 Eylül 2012'de Adalet ve Kalkınma Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna seçildi, Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon milletvekili seçildi. 12 Eylül 2015 Adalet ve Kalkınma Partisi 5. Olağan Kongresinde yeniden Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 13 Eylül 2015'te de Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini Mustafa Ataş'a devretti.
Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Trabzon 1. sıra adayı oldu ve seçilerek meclise girdi. 24 Kasım 2015'te Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 64. Türkiye Hükûmetinde Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine atanan Soylu, Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine devam etti.
Soylu, 31 Ağustos 2016'da istifa eden Efkan Ala'nın yerine Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı görevine atandı.
Süleyman Soylu, 10 Nisan 2020 tarihinde COVID–19 salgını dolayısıyla ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağının aynı gün iki saat önceden açıklanması sebebiyle vatandaşların marketlerde ve fırınlarda yoğunluk oluşturması tepkiye neden oldu. Bu yaşanan süreçte kararı açıklarken "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla" demesine rağmen sorumluluğun şahsına ait olduğunu belirterek 12 Nisan 2020 tarihinde görevinden istifa ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu istifanın kabul edilmediği açıklandı.
Süleyman Soylu evli ve iki çocuk babasıdır.
Kaynak: https://www.icisleri.gov.tr/icisleri-bakani-sayin-suleyman-soylu-nun-ozgecmisi