İsmail Heniyye kimdir?

Filistin’in bağımsızlık mücadelesine adanan bir ömür. Mülteci kamplarından Hamas’ın liderliğine uzanan hayat. “Canımız kanımız ailemiz sahip olduğumuz her şey Kudüs ve Mescidi Aksa’ya feda olsun” diyen bir lider. İran’da terör saldırısına uğrayan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye şehit oldu.

Murat Güneş Murat Güneş
İsmail Heniyye kimdir?

İsmail Heniyye 1963 yılında Şati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi Arap İsrail savaşı sırasında mülteci duruma düşmüştü.

Gazze İslam Üniversitesi’nden 1987 yılında mezun oldu. 1989’da birinci intifaya katıldığı için tutuklandı.

Ardından Gazze’ye dönerek 1997’de Hamas’ın ruhani lideri Şeyh Ahmed Yasin’in ofisinin başına geldi.

2006 yılının Ocak ayında yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal’in sürgünde olmasından dolayı listenin başında yer aldı. Heniye, Hamas’ın başbakan adayı olarak sunuldu. Mahmut Abbas tarafından başbakanlığa atandı

Ekim 2006’da konvoyuna silahlı saldırı düzenlendi. 2007’de de İsrail, Heniye'nin evine füzeyle saldırdı. Ancak Heniye, Gazze’yi yönetmeye devam etti.

6 Mayıs 2017 tarihinde Hamas’ın siyasi büro şefi seçildi. Hamas’ın Ekim 2023 yılında İsrail’e düzenlediği El Aksa Tufanı operasyonunu yöneten siyasi liderdi.

Sadece kendisi değil ailesi de İsrail’in hedefindeydi. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yaptığı bombardımanda 3 oğlu ve 4 torunu şehit olmuştu.

Geçmişte yaptığı konuşmalardan birinde “Canımız, kanımız, ailemiz ve sahip olduğumuz her şey Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya feda olsun” demişti. Şimdi bütün insanlığın şehidi oldu. Filistin’in özgürlük mücadelesinde yaşayacak.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

ismail heniyye Hamas lideri İsmail Heniyye iran israil