Ekmekte "mutluluk hormonu" bulundu
Hacettepe Üniversitesinden gıda mühendisleri, 2 yıl süren araştırmalarının sonunda, ekmek hamurunun mayalanması sırasında mutluluk hormonu olarak da bilinen melatoninin yüksek miktarda oluştuğunu tespit etti. Uluslararası literatüre girerek, bilim dünyasına duyurulan araştırmaya göre, melatonin hormonu ekmeğin maya ile kabarması sırasında en üst seviyeye ulaşıyor, pişirilen ekmeğin kabuk bölümünde bu hormon bir miktar azalıyor ancak ekmeğin iç kısmındaki seviyesi değişmiyor. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökmen, yaptığı açıklamada, "Araştırmalarımıza göre, ekmek-melatonin ilişkisi literatüre ilk kez çalışmamızla girmiş oldu. Ekmek yendiğinde kanda daha çok melatonin olabileceğini ve nörotransmitter özellikteki bu maddenin kan-beyin bariyerini geçerek karar verme mekanizmalarını etkilediğini düşünüyoruz" dedi.