Tavuk etinin fiyatı arttı. Art arda gelen zamlarla kırmızı etin fiyatına ulaştı. Esnaf da vatandaş da yüksek fiyata tepkili.
Yılın ilk çeyreğinde gıda fiyatlarındaki artış ile et fiyatları da zamlandı. Kırmızı et son 1 ayda yüzde 5 oranında zamlandı.
Kırmızı et üretiminde yüzde 30 artış yaşandı. Üçüncü çeyrekte Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi 443 bin 14 ton oldu.
Süt ve süt ürünleri ile kıyma, sucuk, salam gibi ürünlere yalnızca mayıs itibarıyla yüzde 20'yi aşan zam yapıldı. Et ve Süt Kurumu’na (ESK) göre ise perakende kıyma fiyatları son bir hafta içinde yüzde 2.7 artarak 41.1 TL’den 42.2 TL’ye çıktı. 13-17 Mayıs haftasında 39.3 TL olan Ankara’daki perakende kıyma fiyatları da 20-24 Mayıs aralığında 39.7 TL’ye yükseldi. Mayıs ayı itibarıyla son bir yılda kıyma İstanbul’da yüzde 32.4, Ankara’da 17.8 zamlanmış oldu
Kırmız et üretimi azalıyor, fiyatlar artıyor. Hükümet ise tek çözüm yolunu ithalatta görüyor. Son olarak Bosna Hersek'ten kırmızı et ithalatı yapılması için karar aldı. Bu duruma Türk Veteriner Hekimleri Birliği Ankara Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi tepki gösterdi. Tanrıverdi, çözümün ithalatta değil yerli üreticinin desteklenmesinden geçtiğini vurguladı
Kırmızı eti üretici üretemiyor, tüketici tüketemiyor. Türkiye'de et üretimi azaldı. Fiyatların yükselmesine ithalat da engel olamadı. Vatandaşın sofrasına da artık et uğramaz oldu.
2018 yılında kırmızı et üretimi 2017'ye göre yüzde 12 azaldı. Geçtiğimiz dördüncü çeyrekte üretim 259 bin 672 ton oldu.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin toplam protein üretiminde bir eksiği olmadığını belirterek, "Et yerine balık, tavuk, hindi, yesek bu iş çözülecek." dedi.
Şarbon krizi etteki fiyatlara da yansıdı. Kırmızı ette etiket fiyatı 3 lira arttı. Tarım Bakanlığı kasaplar için yeni bir düzenleme getirdi. Kasaplar artık köfte satabilecek.
Kırmızı et fiyatlarındaki artış tüketiciyi tavuk etine yönlendiriyor. Sofralarımızın sağlıklı ve ucuz protein kaynağı tavuk, artık restaurantlarda daha ön planda yer alıyor.
Muğla Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'nde kitaplarını imzalayan iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, Kurban Bayramı'nda et tüketimine sınırlama konulmaması gerektiğini savundu
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tunç, toptan et fiyatlarının bir hafta içinde geçen yıla göre yaklaşık 2 lira düştüğünü belirterek, "Bu düşüş marketlere ve raflara yansımadı." dedi.