Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde mısır üretimi yapan Ümit Bertok, girdi maliyetlerinden yakındı. Fiyatlara müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Bertok, çiftçiden KDV ve ÖTV alınmaması gerektiğini belirtti.
Artan doğal gaz fiyatları küresel ekonomilerde gübre fiyatlarını artırdı. Önde gelen gübre üretici firmaların kimi üretimi durdururken kimi de üretim kısıtlamasına gitti. Gübrede dışa bağımlı olan Türkiye'de ise gübredeki yıllık fiyat artışı haziranda yüzde 224'e ulaştı. Üretimin en önemli girdi kalemi gübre ile ilgili Türkiye hangi adımları atmalı?
Yüksek doğal gaz fiyatlarının ardından görülen gübre krizi günden güne büyüyor. Gübre sektörünün önde gelen şirketleri de teker teker amonyum üretiminde kısıtlamaya gideceklerini açıkladı. Hal böyle olunca gübre krizine ilişkin çözüm önerileri de tartışılır hale geldi. Peki gübre krizinde aranan çözüm insan dışkısı olabilir mi?
Manisa Soma'da hayvancılıkla uğraşan üreticiler, maliyetlerin 3-4 kat artığını söyledi. Çiftçiliğe devam edebilmek için desteklerin şart olduğunu belirttiler. Mazot, gübre ve elektrik fiyatlarından yakındılar.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım ve Kredi Kooperatifi ürünlerinin bir zincir markette daha satılacağını açıkladı. Tarım Kredi ve zincir market arasında bir platform oluşturulacağını duyuran Bakan Kirişci, konu ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini belirtti.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), haziranda yıllık bazda yüzde 134,96, aylık yüzde 7,92 artış gösterdi.
Tarımsal girdi fiyatları yeni rekorunu kırdı. TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 135 arttı. En fazla artan kalem yine gübre oldu. Gübredeki yıllık artış yüzde 234'e ulaştı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle tarlasına daha az gübre atmak zorunda kalan çiftçi ise verim kaybı yaşıyor.
Hatay Amik Ovasında pamuklar koza verdi. Üretici iyi bir sezon geçirmek istiyor. Ancak bunun için talepleri var. Su sorunu için reyhanlı barajının bir an önce tamamlanmasını istiyorlar. Hataylı çiftçi, girdi maliyetlerinin de aşağı çekilmesini bekliyor.
Hindistan Rusya'dan ithalatı şubat-mayıs döneminde 3.5 kat artırdı. İthalat hacmindeki artışın, petrol alımında yaşanan yükselmeyle ilgili olduğu belirtildi. Ülkenin Rusya'dan yaptığı ithalat, nisan-mayıs aylarında da 5 milyar doları bulmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gıda piyasalarındaki durumun trajik hale gelmemesi için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
Dünyada yaşanan gıda sorunu nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarımla ilgili yeni önlemleri devreye sokuyor. Vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımı desteklenecek. 1 yıl boyunca boş bırakılan tarla devlet aracılığıyla başkasına kiralanacak. Çiftçiye gübre-mazot, besiciye yem desteği ayni olarak verilecek.
Putin, 25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIF) kapsamında katıldığı ana oturumda, küresel ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.