Beslenme tarzımız hem yaşam standartlarımızı hem de sağlığımızı derinden etkiliyor. Her gün beslenme alışkanlıklarımıza dair önemli bilgiler ediniyoruz. Glutensiz ürünler gittikçe popülerleşirken gluten intoleransı nasıl anlaşılır? Glutene karşı hassasiyeti olanlar ne yemeli?
Farkında olmadan tükettiğimiz bu besin hem kronik hastalıkları tetikliyor hem de ömrümüzden ömür alıyor. Tüketildikten sonra halsizlik ve yorgunluğa yol açan besine karşı uzmanlar uyarıyor. Tadına aldanmadan uzmanlara kulak verin. İşte o besin ve zararları...
Diyet yapan birçok insan yağ kaybederken aynı zamanda kas da kaybeder. Daha sonra kilo aldıklarında, kaybettikleri yağları faizle geri alırlar. Dr. Francesco Cagnazzo, diyetlerin neden başarısızlıkla sonuçlanabileceğini açıkladı.
Elazığ'da çölyak hastası öğrencilere glütensiz tost yapımı için bir okul kantinine tost makinesi ve bıçak seti dağıtıldı. Proje kapsamında kentte bulunan 130 okul kantinine tost makinesi ve bıçak seti hibe edilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığının talimatına göre, glüten içermeyen tüm gıdalarda "Glüten içermez", "Glütensiz", "Çölyak hastaları için uygundur" ifadeleri kullanılabilecek.
Çölyak hastalığında bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılması olarak gösteriliyor. Antalya’da yaşayan Mürüvet Özel’e de 8 yıl önce çölyak hastalığı tanısı kondu. Mürüvvet Hanım hastalıkla mücadelenin zorluğunu en iyi bilen biri olarak glutensiz beslenme için tüm hastalara pastane açtı. Özel’in hazırladığı glutensiz ürünler yoğun ilgi görüyor.
Türkiye Çölyak Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, Türkiye'de 95 bin raporlu çölyak hastasının bulunduğunu belirtti.
Çölyak hastalarının glutensiz ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce nisan ayında üç dekar alana ekilen kara buğdayın hasadı yapıldı