Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyatın engellenerek adaletli iç piyasanın tesis edilmesi amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, yıl başından bu yana 1274 gerçek ve tüzel kişiye 327 milyon 376 bin 495 lira idari para cezası verildi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabından önemli bir açıklama yaptı. Edirne'deki bir dinlenme tesisinde, Avrupa'dan gelen bir gurbetçi, satın aldığı ürünün kendisine üç katı fiyatla satıldığını belirterek durumu sosyal medyada paylaştı. Paylaşımın ardından inceleme başlatıldı.
Aynı markaya ait bir ürün, farklı marketlerde 2-3 katına varan etiket fiyatlarıyla satışa sunulabiliyor. Avukat Özlem Şen, bu büyük fiyat farklarının "fahiş fiyat" olduğunu belirterek, vatandaşların e-Devlet üzerinden veya ALO 175 hattını arayarak şikayet edebileceğini söyledi.
Stokçuluk yapan ve fahiş fiyat uygulayanlara ceza yağdı. Ticaret Bakanlığı, otomotiv ile emlak sektörlerinde stokçuluk yapan ve fahiş fiyat uygulayanlara 889 milyon lira ceza kesti.
Ticaret Bakanlığı'nca, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadele çalışmaları kapsamında usulsüzlük tespit edilen firmalara ya da kişilere 1,5 yılda toplam 2 milyar 331 milyon 949 bin lira idari para cezası uygulandı.
Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Fahiş fiyat uygulayıp stokçuluk yapanlara karşı denetimler artırıldı. 81 bin işletme ve 580 bin ürün denetlendi. Bu kapsamda stokçulukta bir takvim yılı içinde üç defa yakalanan firmalara kapatma cezası uygulanacak.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi. İşte ayrıntılar...
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, yaptığı çalışmalar neticesinde fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yapan işletmeleri tespit etti. Söz konusu işletmelere 61 milyon 66 bin 431 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Konuyla ilgili açıklama Ticaret Bakanlığından geldi.
Ticaret Bakanlığına bağlı ekipler, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki kafe ve restoranlarda tarife ve fiyat listesinde gösterilen dışında "servis" veya başka herhangi bir ad altında ücret alınıp alınmadığını, alınıyorsa bunun menülerde yer alıp almadığını denetledi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, Ramazan Bayramı nedeniyle vatandaşların yoğun alışveriş yaptığı noktalarda denetimlerini artırdı.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz'un talimatıyla Ramazan Bayramı öncesi marketlerde etiket ve fahiş fiyat denetlemesi yapıldı.