Tunceli'de geleneksel yöntemlerle imece usulü dut pekmezi üretiliyor. Yurt genelinde talep gören dut pekmezi, kilogramı 60 liraya kadar alıcı buluyor.
Ordu'da dut ağaçlarının meyveye durmasıyla kadınların pekmez mesaisi başladı. Atalarından kalma yöntemle odun ateşinde pekmez kaynatan Ordulu kadınlar aile bütçesine de katkıda bulunuyor.
Erzurum'un eşsiz lezzetlerinden "pekmezli baklava" coğrafi işaret aldı. Bu baklavayı diğerlerinden ayırt eden en önemli özellik tatlandırma yöntemi. İçinde şeker bulunmuyor. Sadece yörede yetişen dutlardan elde edilen pekmez kullanılıyor.
Bingöl’de dut pekmezi üreticileri bugünlerde hummalı bir çalışma yürütüyor. Üreticiler geleneksel yöntemlerle yaptıkları dut pekmeziyle hem kültürlerini koruyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
Karadeniz'de "dut pekmezi" mesaisi başladı. Giresun'da yaklaşık iki ay boyunca geleneksel yöntemlerle duttan hazırlanan pekmez ailelere hem gelir hem de adeta şifa oluyor.
Iğdır’da, Ramazan ayında oruçluları tok tuttuğu için vatandalar, sahurlarını dut pekmezi ile yapıyorlar.