arkeoloji

afyon haberleri, arkeoloji haberleri, Roma dönemi, Roma lahdi, inşaat kazısı

Afyon'da bulunan lahit açıldı!

Afyonkarahisar'da inşaat kazısı sırasında bulunan lahit, korumaya alındı. Lahdin içinden çıkan 'urne' olarak tabir edilen 4 çömlek kül kabı Müze Müdürlüğü'ne getirilerek arsa sahipleri nezaretinde açıldı.

kültür sanat
İstanbul'un göbeğinde tarihi keşif

İstanbul'un göbeğinde tarihi keşif

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Saraçhane'de bulunan binasının karşısında yer alan, 500 yıllık Polieuktos Kilisesi'nin kalıntılarında yürüttüğü kazıda toprak altından bin 500 yıllık yeraltı dehlizi bulundu.

istanbul ayasofya
Türkiye'deki 11 eşsiz arkeolojik eser

Türkiye'deki 11 eşsiz arkeolojik eser

Kendinizi antik çağlarda hissedeceğiniz, yüzyıllar boyunca bu topraklarda var olmuş medeniyetlerin, geride bıraktığı 11 muhteşem eser müze ve örenyerlerinde keşfedilmeyi bekliyor. İşte Türkiye'deki 11 eşsiz arkeolojik eser..

arkeoloji müzesi
Depremlerle battı! İşte İstanbul'daki o kayıp ada...

İşte İstanbul'daki o kayıp ada

1010 yılında büyük bir depremle yıkılan İstanbul'daki Vordonisi Adası, ilgi çekici tarihi ile Türkiye’nin ilk ve tek sualtı arkeoloji alanı konumunda. İşte birçok kişinin varlığını dahi bilmediği İstanbul’un gizemli adası...

istanbul
İz bırakmadan yok olan 5 şehir

İz bırakmadan yok olan 5 şehir

Atina, Teb, Roma ve diğer büyük şehirler kültürel, eğitimsel ve siyasi egemenliklerinin kanıtlarını günümüze kadar ulaşan yapı ve eserlerde bıraktılar. Ancak zenginleşip daha sonra ortadan kaybolan başka tarihi medeniyetler de vardı.

mısır antik kent
Düzce’nin tarihi değişiyor: Faruk Özlü çalışmaları anlattı

Düzce’nin tarihi değişiyor

Düzce’nin tarihi değişiyor. 2013 yılında Düzcenin Konuralp mahallesinde başlayan kazı çalışmaları, Düzce'nin tarihinin 2300 yıl öncesine dayandığını ortaya çıkardı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü çalışmalardaki son durumu Ulusal Kanal'a anlattı.

düzce Arkeolojik kalıntı
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kurulacak

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı kuruluyor. Vakfa ilişkin kanun teklifi, Meclis Komisyonunda kabul edildi.

TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu
Antik Mısır firavunu Tutankamon’un mezarından çıkan ilginç eşyalar

Antik Mısır firavunu Tutankamon’un mezarından çıkan ilginç eşyalar

Antik Mısır firavunlarından Tutankamon, kadim medeniyetin en bilinen hükümdarları arasında. Tutankamon milattan önce 1332 ila 1323 yılları arasında, yalnızca 9 yıllık bir süre zarfında hüküm sürmüştü. Tutankamon’u tarihin en bilinen Antik Mısır firavunlarında birisine nasıl dönüşmüştü?

Muğla'da tonlarca ağırlıkta bulundu: Tam 2 bin 500 yıllık

Muğla'da tonlarca ağırlıkta bulundu: Tam 2 bin 500 yıllık

Muğla'nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer antik kentine 10-15 kilometre uzaklıkta iki adet 2 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen mermer ocağı bulundu. Tonlarca ağırlıktaki sütunları kimse yerinden oynatamıyor.

mermer blok muğla
Çanakkale’de büyük keşif: Tam 3 bin 300 yıllık

Çanakkale’de büyük keşif: Tam 3 bin 300 yıllık

Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırlarındaki Troya antik kenti kazısında kemikten yapılmış 3 bin 300 yıllık desenli hançer sapı bulundu.

çanakkale tarihi eser
2022 arkeolojinin yılı oldu: İşte o keşifler

2022 arkeolojinin yılı oldu

2022'de öne çıkan keşifler arasında Moğolistan'da ortaya çıkarılan "dalıcı" dinozor fosili, İspanya'da keşfedilen en eski insan fosili ve İngiltere'de bulunan bilinen en eski yırtıcı hayvan fosili en dikkati çekenler oldu.

dinozor fosil
2022 yılında Türkiye’de öne çıkan 10 arkeolojik keşif

2022 yılında Türkiye’de öne çıkan 10 arkeolojik keşif

2022 yılında Türkiye’nin dört bir yanında yapılan arkeolojik keşifler, yaşadığımız toprakların geçmişine dair çok önemli bilgiler sunuyor. İşte 2022 yılında ülkemizde öne çıkan 10 arkeolojik keşif...