Dünyanın gözü Antalya'daki 3’lü zirvede

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022, Rusya-Ukrayna krizinde gelinen kritik eşikte “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla toplanıyor.

Dünyanın gözü Antalya'daki 3’lü zirvede

Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022, Rusya- Ukrayna krizinde gelinen kritik eşikte “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” temasıyla toplanıyor. Forum çerçevesinde Rusya ile Ukrayna arasında üst düzeyde ilk temas bugün Antalya’da sağlanacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun arabuluculuğunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba bir araya gelecek.

İKİ TARAFIN ENDİŞELERİNİ GÖZETEN YAKLAŞIM

Üçlü formattaki toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını hedefleyen Ankara, arabuluculuk masasına her iki tarafın endişelerini gözeten bir yaklaşımla oturacak.

Toplantıda görüşülecek öncelikli konu ise Belarus sınırında son olarak 3 Mart’ ta yapılan müzakerelerde alınamayan nihai ateşkes kararının alınabilmesi olacak. Tarafların şartlarında ne gibi esneklik sağlayabileceğinin görülmesi bakımından da görüşme kritik önemde.

Türkiye bölgesel barış ve istikrarın tesisinde diyaloğa dayalı çözüm arayışlarının devamını önemsiyor ve siyasi çözüme fırsat veren adımların karşılıklı atılabilmesi için tüm kanalları aktif olarak işletiyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, görüşme için Lavrov’un masaya olumlu taleplerle geleceğini düşündüğünü açıkladı. Kuleba, “10 Mart’ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek. Erdoğan, Putin’i mi yoksa Çavuşoğlu mu Lavrov’u ikna etti bilmiyorum ama görüşme yapılacak” dedi.

Antalya türkiye rusya Ukrayna erdoğan Putin antalya Mevlüt Çavuşoğlu lavrov çavuşoğlu Barış diplomasi siyaset Rusya Ukrayna Kuleba