Rusya'nın Ukrayna operasyonu 6. gününde

NATO Kuşatmasına karşı Rusya'nın Ukrayna harekatı sürüyor. Rus güçlerinin Ukrayna'da ilerleyişi sürekken, 110 bini aşkın sığınmacının Donbass’tan Rusya'ya geçtiği bildirildi. Rusya'nın askeri harekatına İran ve Suriye'den destek açıklamaları geldi.

Rusya'nın Ukrayna operasyonu 6. gününde

ABD ve NATO’nun Karadeniz’de yayılma planına set çeken Rusya’nın, Batının kışkırttığı Ukrayna’ya yönelik operasyonu devam ediyor.

Rus güçleri, başkent Kiev’i kuşatma altında tutarken, Harkov'da da kontrolün büyük oranda sağlandığı belirtildi.

Sumi bölgesindeki Okhtyrka kentinden de şiddetli çatışma haberleri geliyor. Sumi Valisi, sosyal medyada yaptığı açıklamada, Okhtyrka’daki askeri birliğin Rus ordusu tarafından vurulduğunu, saldırıda yaklaşık 70 Ukrayna askerin öldüğünü duyurdu.

Ukrayna’daki ırkçı grupların, ülkedeki yabancı gözlemcilere saldırdığı ve araçlarını yağmaladığı bildirildi. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nen yapılan açıklamada, Neo-Nazi grupların Kramatorsk kentindeki AGİT Özel Gözlem Misyonu’nun yaklaşık 20 aracına el koyduğu belirtilirken, misyon üyelerinin akıbeti bilinmiyor.

Öte yandan Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Donbass’tan Rusya'ya gelen 110 binin üzerinde sığınmacı olduğunu açıkladı.

İran ve Suriye'den Rusya'nın Ukrayna harekâtına ilişkin yeni açıklamalar geldi. İran İslam Cumhuriyeti dini lideriAyetullah Hamaney, Ukrayna'nın 'ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı' olduğunu belirtti.

Hamaney, Tahran'ın savaşın sona erdirilmesini desteklediğini, ancak çatışmanın kaynağına kim olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi.

''Ukrayna’yı bu noktaya Amerika getirdi. Amerika’nın bu ülkenin içişlerine müdahalesi, renkli devrimleri, o devleti lağvedip bir diğerini getirmesi, Ukrayna'daki durumu buraya getirdi.
İran, Ukrayna’da savaşın durmasından yanadır. Ancak her buhranın ilacı, mümkün olduğunca doğru tanının konulmasıyla gerçekleşir. Ukrayna buhranının temeli, Amerika’nın kriz üreten siyasetlerinin siyasi sonucudur ve Ukrayna da bu siyasetin kurbanıdır.
Amerika ve Avrupa'ya sırtını dayamış devletler şunu bilmelidir ki; bu dayanakları bir seraptan ibarettir ve gerçekliği yoktur. Bugün #Ukrayna, dün ise Afganistan. Her iki devletin başkanları; biz Amerika ve Batı devletlerine itimat ettik ve bizi yalnız bıraktılar! dediler.''

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi de, Batı'nın Rusya'ya zarar vermek için Nazileri bile silahlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

Sputnik'e konuşan Caferi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir politikacı olmadığını, Batı'nın kendi siyasi çıkarı için yarattığı bir figür olduğunu vurguladı.

abd rusya Ukrayna karadeniz avrupa nato Devlet batı rus askeri kiev Zelenskiy Donbass Donetsk