Rusya'nın NATO harekatı 5 gününde

Rusya’nın, NATO kuşatmasına Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 5 günü geride bıraktı. Rusya ordusu, iki kentte daha kontrolü sağlarken, Kiev belediyesi, kentin kuşatma altında olduğunu duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna hava sahasının tamamında kontrol sağlandığını açıkladı.

Rusya'nın NATO harekatı 5 gününde

Karadeniz’de ABD güdümündeki NATO kuşatmasına set çeken Rusya Ordusu, Ukrayna’da ilerleyişini sürdürüyor.

Rus güçleri, Berdyansk ve Energodar kentleri ile Astrahan ve Borovenki yerleşim birimlerinde kontrolü ele aldı. Ayrıca Zaporizhzhia nükleer santralinde denetim sağlandı.

Rus güçlerinin girdiği Harkov’da da Kupyansk belediye başkanı, Rus ordusuyla anlaşarak, ortak devriyeye başladıklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisin etkisiz hale getirildiğini ve Ukrayna hava sahasının tamamında kontrolün sağlandığını açıkladı.

Başkent Kiev’de ise kuşatma sürüyor. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin tamamen kuşatıldığını, tahliyenin imkansız hale geldiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Kiev yönetiminin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, “Sivil halk, Kiev-Vasilkov yolu üzerinden kenti özgürce terk edebilir. Güzergah açık ve güvenli, siviller için tehlike söz konusu değil” İfadelerini kullandı.

Sözcü Konaşenkov, askeri harekatla ilgili olarak da “Kiev rejiminin sonu gelmeyen tehditlerine son vermek gerekiyordu” dedi.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Moskova’ya karşı yaptırımlarıyla ilgili , devlet başkanlığı idaresi üyeleriyle bir araya geldi. Putin, görüşmede, Batı’yı “yalanlar imparatorluğu” olarak niteledi.

abd rusya Ukrayna Putin nato batı belarus moskova son askeri kiev müzakere