Turistik ikamete izin kaldırıldı
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, yeni dönemde turistik sebeplerle Türkiye'ye yerleşmek isteyenlere ikamet izni verilmeyeceğini açıkladı. Çataklı, Suriyelilere geçici koruma statüsü verilmesiyle ilgili başlatılacak yeni uygulamayı da anlattı.
Turistik sebeplerle Türkiye yerleşmek isteyenlere ikamet verilmeyeceğini açıkladı, göçmenlerle ilgili son bilgileri paylaştı,
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile yaptığı Göç Buluşması Toplantısı’na bir yenisi daha eklendi. Bu kez Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, muhabirlerle benzer bir toplantı yaptı.
Kısa dönem turizm ikametine ilişkin konuşan Çataklı, yeni dönemde turistik sebeplerle Türkiye'de ikamet almak isteyenlere izin verilmeyeceğini belirtti.
Çataklı, son dönemde Suriye'den ekonomik sebeplerle çoğunluğu erkek olan bir nüfus hareketi olduğuna dair tespitlerin yapıldığını da ifade etti. Çataklı, Suriyelilere geçici koruma statüsü verilmesiyle ilgili başlatılacak yeni uygulamayı da anlattı:
- Kaydolmamış, yeni gelmiş Suriyelilere doğrudan geçici koruma statüsü vermeyeceğiz. Bundan sonra bunları önce kampa alacağız, kamplarda araştıracağız. Geçici korumaya ihtiyacı var mı, yok mu, hangi sebeplerle geldi, bakacağız. Suriye'den, özellikle Şam ve çevresinden ekonomik anlamdaki göç hareketliliğine müsaade etmeyeceğiz.
Çataklı, Türkiye’de bulunan göçmenlerle ilgili güncel rakamları da paylaştı. Bakan Yardımcısı, 3 milyon 744 bin 139 Suriyelinin geçici koruma altında olduğunu belirtti.
Türkiye’deki toplam göçmen sayısının 5 milyon 445 bin 191 olduğunu söyleyen Çataklı 486 bin 89 kişinin ise gönüllü olarak ülkelerine döndüğünü açıkladı.
Çataklı, Türkiye'ye yasal yollardan gelen ve vize süresi dolmasına rağmen ülkeden çıkmayan yabancılar olduğunu da bildirdi:
- Mülteciler Türkiye'ye geldikten sonra yasal kimliklerini, pasaportlarını imha ediyorlar daha sonra o kişinin kimliğini, uyruğunu tespit etmek imkânsız hala geliyor. Şimdi özellikle Afrika olmak üzere vize verilen noktalara parmak izi cihazları gönderiyoruz. Artık vize verilen kısımlarda parmak izi alacağız. Türkiye'ye geldikten sonra kimlik bilgilerini imha etmiş olsalar bile parmak izlerinden tespit edebileceğiz.