Sosyal medyada Rusya karşıtı kara propaganda
Rusya'nın Donbass bölgesine başlattığı askeri operasyonların ardından sosyal medyada kara propaganda başladı. Yoğun olarak Twitter üzerinden yürütülen kara propagandayla Rusya karşıtı yanlış bilgiler servis ediliyor.
Ali Murat Engin
Rusya'nın Donbass bölgesine başlattığı askeri operasyonların ardından sosyal medyada kara propaganda başladı. Yoğun olarak Twitter üzerinden yürütülen kara propagandayla Rusya karşıtı yanlış bilgiler servis ediliyor.
1- Sosyal medya üzerinden paylaşılan bir video yaklaşık 400.000 izlenmeye ulaştı. Söz konusu video " Rus askeri paraşütçüler Ukrayna'da, Harkov yakınlarında karaya çıktı." üst başlığıyla paylaşıldı.
Kısa süre içerinde aslında videonun Rusya'nın Vostok 20118 askeri tatbikatları sırasında çekildiği ortaya çıktı.
2- Harkov'da hükümet binasına Rusya Bayrağı çekildiğini iddia eden görüntüler onlarca sosyal medya hesabından paylaşıldı, yoğun etkileşim aldı. Rusya'nın bölgeyi işgal ettiği yalanı ile karmaşa yaratmaya çalışan paylaşımların arkasındaki gerçekler ortaya çıktı.
Söz konusu görüntülerin 1 Mart 2014 tarihinde Harkov'daki bölgesel hükümet merkezinde gerçekleşen bir protesto sırasında çekilmiş olduğu ortaya çıktı.
3- Rus savaş uçaklarının Ukrayna'da şehir merkezlerini bombaladığı iddia edilen ve 85 bin görüntülenmeye erişen videonun gerçek olmadığı anlaşıldı. Videoyu paylaşan hesap kısa süre sonra videoyu sosyal medya hesabından sildi.
Russian military paratroopers land in #Ukraine, near #Kharkov #russian #TerceraGuerraMundial #rusia #ucrania pic.twitter.com/jPzpeQpOzt
— Sapo Perro (@sapoperroo) February 24, 2022
Videonun iki yıl önceki bir geçit töreni provası sırasında çekildiği aktarılıyor.
4- Ukrayna’daki Mariupol şehrine Rus savaş uçaklarının saldırdığına yönelik yapılan paylaşımlar sosyal medyada 3 milyon görüntülenme, 20 bin etkileşim aldı.
Bir süre sonra görüntülerin bugüne değil, 29 Ocak tarihine ait olduğu anlaşıldı. Videoyu ilk kez paylaşan hesap bir santrale yıldırım düşme anını görüntülediğini belirtiyor.
5- Aşağıdaki görüntüleri paylaşan hesaplar, olayın güncel ve Harkov’daki patlamalar olduğunu iddia etti.
Yapılan araştırmalar sonucu görüntülerin 2 Ağustos 2015’te Çin’in liman bölgelerinden biri olan Tianjin şehrinde meydana gelen bir patlamaya ait olduğu ortaya çıktı. Görüntülerde aslında zehirli ve kimyasal gazların olduğu bir depoda meydana gelen patlama yer alıyor.