Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'den HDP'nin kapatılması davasına ilişkin açıklama

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin terör odağı eylemlerine devam ettiğini açıkladı. Başsavcı, “Parti bulunduğu yerden farklı bir noktada değil” dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'den HDP'nin kapatılması davasına ilişkin açıklama

Haber: Seda Akyüz - Kamera: Tansev Kara

Yargı yılı değerlendirildi, HDP’ye kapatma davasına yönelik yeni açıklama geldi. FETÖ'nun yargı kurumlarına güveni sarstığı kaydedildi.

“HDP AYNI EYLEMLERİNE DEVAM EDİYOR”

Yargıtay Başkanlığı 2021 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin toplantıda Ulusal Kanal ve Aydınlık gazetesinin de arasında bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. PKK’nın yasal uzantısı HDP’nin kapatılması için iddianame hazırlayan Bekir Şahin, süreci değerlendirdi. Şahin, iddianameye bu süreçte ek yapmayacaklarını belirtti:

- Bizim görevimiz iddianameyi yazmak. Eksiklikler olduğu belirtildi. Biz iddianameyi tekrar düzenleyip yeniden Anayasa Mahkemesi'ne sunduk. Yazılı savunmamızı 20 gün içinde yaptık. Şimdi parti yazılı savunmasını yapacak. Ardından biz sözlü savunma için davet edileceğiz. HDP iddianamesine ekleme yapmayacağız. Çünkü, parti bulunduğu yerden farklı bir noktada değil. Aynı söylemlerine eylemlerine devam ediyor.

“FETÖ HUKUKU SİLAH OLARAK KULLANDI”

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca da Türkiye’deki adalet algısında dair değerlendirmeler yaptı. Akarca, adalete güven konusunda FETÖ’nün verdiği zararı paylaştı. Yargıtay Başkanı kaliteli hukukun oluşabilmesi için kıdem süreleri, hukuk fakülteleri başta olmak üzere yapılması gerekenleri anlattı:

- En büyük sorun, kaliteli hakim, savcı, avukat yetiştirememek. En önemli sebeplerinden bir tanesi de hiç kuşkusuz FETÖ'nün Türk yargısına verdiği zarar var. Hukuku bir silah gibi kullandılar. 14 bin hakim savcının kıdemi 5 yılın altında. Hukuk fakültelerinin fazlalığı ortada. Hakim ve savcı yardımcılığı müessesesi getirilmeli. Herkes meslek içi eğitimden geçirilmeli. Örneğin, temyiz incelemesi bile deneyime bağlı. 12 yıllık görev sınırı süresi kaldırılmalıdır.

''AİHM’İN VERDİĞİ HER KARARI KUTSAYACAK DEĞİLİZ''

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin AİHM Türkiye’deki yerel mahkemelerin verdiği kararlara karşı tutumu da Yargıtay Başkanı’na soruldu.

Mehmet Akarca, ''AİHM'in verdiği her karar doğrudur gibi bunu tartışacak halimiz yok. Bu aynı şekilde Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi için de geçerli. O kararın uygulama mercilerinin bunu hukuki çerçevede değerlendirip ona göre sonuçlandırması gerekiyor. Bu ister Yargıtay için olsun, ister Anayasa Mahkemesi için ister AİHM için olsun, verdikleri her kararı kutsayacak değiliz, her kararı da “doğrudur, benimsiyoruz” anlamına gelmesin.'' dedi.

Yargıtay Başkanı Akarca, hukuk alanında yeni bir modeli hayata geçirmeyi planladıklarını da söyledi. Akarca, yapay zeka tabanlı bir sistem üzerinden emsal ve güncel kararların yaygınlaştırılacağını bu sayede adli kalitenin yükseleceğini belirtti.

fetö hdp yargıtay hdp kapatılsın hdp kapatma davası Mehmet Akarca bekir şahin