Unutulmaya yüz tutan zanaat: Demircilik

Demiri ısıtıyor, döverek şekil veriyor. Tarih öncesinden kalma bir zanaat olan demirciliğin belki de son temsilcilerinden. 50 yıldır demirci zanaatıyla uğraşan Gürsel Karaaslan, bu mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. Gürsel usta, yeni ustaların yetişebilmesi için meslek liselerine önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Unutulmaya yüz tutan zanaat: Demircilik

Tarih öncesinden kalma bir zanaat olan demir ustalığı, Kütahya’da bu küçük atölyede yaşatılmaya çalışılıyor.

Önce demir yüksek sıcaklıkta eritiliyor. Sonra kalıplarla ve döverek şekil veriliyor.

Çocukluğundan bu yana ateşin başında demir döven 61 yaşındaki Gürsel Karaaslan, ömrü yettiğince baba yadigarı mesleğini sürdürmek istiyor.

Demirin ısıtıldığı ocakta körük çekerek mesleğe başlayan Gürsel usta, yarım asırdır balta, nacak ve çeşitli tarım aletleri üretiyor.

Demirciliğin zor bir meslek olduğunu ifade eden Karaaslan, meslek liselerine önem verilmeyişine ve yeni demircilerin yetiştirilmemesine tepki gösterdi.

Demircilik sayesinde 4 çocuk büyüttüğünü belirten Gürsel Usta, unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan demirciliğe aşık olduğunu söyledi.

Kütahya demircilik zanaat kütahya haberleri