Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi komisyondan geçti
Öğretmenlik meslek kanun teklifi Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçti. Teklifle sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirme yapılacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak. Teklifle uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları da getirilecek.
Milyonlarca öğretmenin beklediği meslek kanunu komisyondan geçti.
Öğretmenlik meslek kanun teklifi Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 15 saat süren mesai ile kabul edildi. Teklifle sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirme yapılacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.
EK GÖSTERGELER 15 OCAK 2023’TEN İTİBAREN ARTIRILACAK
Teklifle birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılacak. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3 bin, üçüncü derecede bulunanlar için 2 bin 200 olarak belirlenecek. Ek gösterge dördüncü derece için bin 600, beşinci derece için bin 300, altıncı derece için bin 150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için ise 850 olacak.
Ek göstergeyi düzenleyen madde 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.
Kanun teklifi ile aday öğretmenlik uygulamasını sona erdiren sınav iptal edilecek. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanarak adaylara destek olunacak. Öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kariyer basamağına ayrılacak.
UZMANLIK VE BAŞÖĞRETMEN UNVANI GELECEK
Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getirilecek. Bu öğretmenlere derece verilirken maaşlarında bin liralık artış yapılacak.
10 yıllık uzman öğretmenler de ilgili eğitimlerini tamamlayıp sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olabilecek. Bu öğretmenlerin kademeleri yükseldiği için maaşlarına 2 bin lira ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenlenecek.
Eğitimciler ise sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki ayrımın kaldırılmamasına tepkili. Eğitimciler, ücretli öğretmenliğin bir istihdam modeli olmaması gerektiğini belirtiyor.
Eğitimciler, öğretmenlik meslek kanununun özel sektörde çalışan öğretmenleri kapsamasını da talep ediyor. Mülakat yönteminin kaldırılması da öğretmenlerin talepleri arasında yer alıyor.