Elektrik zamlarına tepki sürüyor | Kim ne kadar ödeyecek?
Elektrik fatularına yılbaşında yapılan yüzde 127yi bulan zamlara tepkiler sürüyor. Kademeli fatura uygulamasında aylık 150 kilovat saat harcama yapana yüzde elli bu limiti aşanlara ise yüzde 127 zam öngörülüyor. Vatandaşın geri çekilmesini beklediği zamlı tarifede faturalar nasıl hesaplanacak, kim, ne kadar ödeyecek?
Yeni yılla birlikte elektrik faturalarında kademeli faturalandırma sistemi devreye girdi.
Yüzde 127'yi bulan zamlara tepkiler de sürüyor. Kademeli fatura uygulamasına göre kullanıma göre zam öngörülüyor.
Örneğin aylık 150 kilovatsaat ve altında tüketene yüzde elli 150 kilovat ve üzerinde harcayana ise yüzde 127 zam yapılacak.
Zamlı tarife faturlara yansıması ise belirlenen katsayı ile yapılacak. Örneğin, aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak.
Peki ortalama bir ailenin kullandığı elektrik miktarı 1. kademe sınırı olan 150 kilovatsaat'in altında kalıyor mu?
Dar gelirliyi desteklemek amacıyla devreye alınan yeni kademeli sistemle Aralık 2021'de 150 kWh'lık tüketimi için fatura toplamında 137,5 TL ödeyen bir tüketici, Ocak 2021'de yüzde 45'lik zamla 206 lira ödeyecek.
Sayıları çok az olan ve tüketimi 150 kWh'nin altında kalan ailelerin faturaları bile yarı yarıya artacakken, tüketimine bağlı olarak 150 kWh'nin üstüne çıkan aileler kademe kademe artan daha yüksek zam oranıyla karşı karşıya kalıyor.
4 kişilik bir ailenin asgari yaşam standartlarına göre elektrik tüketimi ortalama 230 kilovatsaat olarak hesaplanıyor. Yeni tarifede 230 kilovatsaatlik elektrik faturası 211 liradan 370 TL’ye çıkıyor.
üstelik dar gelirli için getirildiği söylenen tarife en çok da dar gelirli kalabalık aileleri etkiliyor. 4 kişilik dar gelirli bir aile elektriği lüks değil sadece ihtiyacı kadar kullansa bile yüksek zamlı tarifeden etkileniyor.
Zamların geri çekilmesini isteyen vatandaşlar en çok da bu tabloyu yaratan özelleştirmelere tepki gösteriyor.