Afyonkarahisar'ın damak çatlatan lezzeti sucuk
Afyonkarahisar’ın damak çatlatan lezzeti “külde sucuk”. Taş fırının küllerine gömülerek pişirilen sucuk, soğuk kış günlerinin en sevilen lezzetleri arasında.
UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi alanında giren Afyonkarahisar, damakları çatlatan bir sucuk ziyafeti sunuyor.
Taş fırının küllerine gömülerek pişirilen sucuk, beğenilerek tüketiliyor.
Kentin coğrafi işaretli lezzeti Afyon sucuğu yıl boyunca sofraları süslüyor.
Küle gömülerek pişirilecek olan sucukta ilk olarak dış zar soyuluyor. Sonra pişirme kâğıdına sarılıyor.
Tat bakımından, külde pişen sucuk, tavada ya da mangalda pişen sucuktan daha lezzetliymiş.