Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Komisyon'da kabul edildi

Öğretmenlik meslek kanun teklifi Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan geçti. Teklifle sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirme yapılacak. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları getirilecek. Teklifin eksik olduğunu belirten eğitimciler ise sözleşmeli ve kadrolu ayrımının kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Komisyon'da kabul edildi

Haber: Buse Gençtürk

Milyonlarca öğretmenin beklediği meslek kanunu komisyondan geçti.

Öğretmenlik meslek kanun teklifi Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda 14 saat süren mesai ile kabul edildi.

Teklifle sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarında iyileştirme yapılacak. Mecburi hizmet hariç tüm öğretmenler aynı haklara sahip olacak.

Teklifle birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılacak. Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3 bin, üçüncü derecede bulunanlar için 2 bin 200 olarak belirlenecek. Ek göstergeyi düzenleyen madde 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkan Vekili Bülent Turan şunları söyledi:

- Öğretmenlik sözleşmeli kadrolu ücretli olmak üzere yasak dayanağı olması üzere kanun teklifi olarak hazırlanmış.

Kanun teklifi ile aday öğretmenlik uygulamasını sona erdiren sınav iptal edilecek. Öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak üç kariyer basamağına ayrılacak.

- Öğretmenlik mesleği apoletli bir meslek değildir.

Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getirilecek. Bu öğretmenlere derece verilirken maaşlarında bin liralık artış yapılacak.

10 yıllık uzman öğretmenler de ilgili eğitimlerini tamamlayıp sınavdan başarılı oldukları takdirde başöğretmen olabilecek. Bu öğretmenlerin kademeleri yükseldiği için maaşlarına 2 bin lira ilave edilecek. Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak.

- Bizim bir tane başöğretmenimiz var m Kemal Atatürk.

Eğitimciler ise teklifle sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasındaki ayrımın kaldırılmamasına tepkili.

- Milli eğitim Bakanlığı temel belgeleri var meb şura kararlarında kadrolu hizmet öğretmen ayrımı ortadan kaldırılıyor. Bu Metin onu inkar etmiş gözüküyor öğretmenlikle ilgili temel sorunlara çözüm üreten bir Metin değil bu.

Eğitimciler, teklifte öğretmenlerin nasıl yetiştirileceğine yönelik düzenlemenin de yer almadığına dikkat çekti.

- Açın şu öğretmen liselerini yetiştirdiğimiz çocukları öğretmenlik mesleğine değer vermek buralardan başlar bu kanun metni öğretmenler açısından hayal kırıklığıdır ne cb ne Meb şura kararları dinlenmemiştir yol yakınken sendikalar dinlenmemiştir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu