Türkiye'den ABD'ye S-400 tepkisi | Mevlüt Çavuşoğlu: ''Siyasi irade ile olabiliyor, Kongreyi bahane etmeyin''
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin S-400'ler konusundaki çifte standardına tepki gösterdi. Çavaşuoğlu, Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alımında Amerikan Kongresinde Hindistan'a yaptırım uygulanmaması için girişim olduğunu hatırlattı. “Biz de kendilerine 'Demek ki siyasi irade olduğu zaman olabiliyor. Kongre'yi bahane etmeyin' dedik" ifadelerini kullandı.
ABD ile devam eden S-400 gerilimi ile ilgili Ankara'dan Washington yönetimine çifte standart tepkisi geldi.
Türkiye, Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini alması sonrası, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’yi tek taraflı olarak f-35 programından çıkarmış ve CAATSA yaptırımlarını devreye sokmuştu.
Ancak aynı ABD, Asya-Pasifikte müttefik olarak gördüğü Hindistan'ın Rusya’dan S-400 almasına karşı aynı yönteme başvurmadı. Hatta Amerika Kongresine Hindistan’a S-400 yaptırımı uygulanmaması için tasarı sunuldu.
“KONGREYİ BAHANE ETMEYİN”
Akşam Gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington yönetiminin S-400’ler konusundaki bu çifte standardına dikkat çekti.
- S-400’ler konusunda Türkiye'ye yaptırım getiren ABD Kongresi'nde Hindistan'a yaptırım uygulanmaması için girişim oldu. Biz de (ABD Dışişleri Bakanı) Blinken'a 'demek ki siyasi irade olduğu zaman olabiliyor' dedik. Yani isteyince başkasına yapabiliyorsunuz, Kongre'yi bahane etmeyin. Bunu Cumhurbaşkanımız da Biden'e söylemişti.
ABD İLE F-35 / F-16 GÖRÜŞMELERİ
Çavuşoğlu, ABD ile yürütülen F-16 görüşmelerine ilişkin de bilgi verdi.
- Roma'daki görüşmede Blinken şunu söylemişti; 'aramızda sorunlar var, benim dönemimde ilişkileri normalleştirmek, bu sorunları ortadan kaldırmak istiyorum. Bir mekanizma kuralım ve bu konular tek tek değerlendirilsin.' Bu konuda bir kağıt hazırladık. Bakan yardımcımız Sedat Önal Bey, ABD bakan yardımcısına iletti. Ben de Riga'daki görüşmemizde Blinken'e verdim. Onlar da bize görüşlerini iletecekler. Konuları grup grup ayırdık. Askeri ve savunma sanayi, terörle mücadele, adli konular ve ekonomik ticari işbirliği...