Osmaniye'de kırmızı altın hasadı başladı
Türkiye'deki turp miktarının yüzde 80'i Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde üretiliyor. Coğrafi işaret tescilli turp, zahmetli üretimin ardından sofralara ulaşıyor.
Osmaniye'de üretilen coğrafi işaret tescilli Kadirli turpunun hasadı başladı.
Türkiye'nin turp üretiminin yüzde 80'inden fazlası Osmaniye'de yapılıyor. Tescilli turp hem ilçe hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Savrun Çayı'nda yıkanan turplar, uzun uğraşların ardından sofralara ulaşıyor.
Yaklaşık 40 bin dekar alana ekilen turp hasadı, aralık ayında başlayıp 4 ay sürüyor. Dekar başına ortalama 4 tona yakın turp elde ediliyor.
Tarladan toplanan turplar, Savrun Çayı'na götürülerek setlerle çevrilen alana dökülüyor. Tazyikli suyla yıkanarak toprakları temizleniyor.
Plastik çizmelerle soğuk suya giren kadınlar, toprağı temizlenen turpları ayıkladıktan sonra paketliyor.
Kırmızı altın olarak nitelendirilen Kadirli turpu eski yöntemlerle üretiliyor. Her aşamasında çoğunlukla kadınlar çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor.