Göller Bölgesi göllerini kaybediyor
Antalya’nın Elmalı ilçesindeki Avlan Gölü, kuruyor. 850 hektarlık alana sahip gölün tabanı çorak araziye döndü. Peki Avlan Gölü’nü kurumanın pençesinden kurtaracak bir çözüm var mı? Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Avlan Gölü için yapılması gerekenleri Ulusal Kanal’a anlattı.
Haber: Devrim Dönmez - Kamera: Osman Zeybekoğlu
Bir zamanlar bölgesine hayat veriyordu. Şimdilerde kurumaya yüz tuttu. Antalya’nın Elmalı ilçesindeki karstik oluşumlu Avlan Gölü, çorak araziye döndü.
850 hektarlık alana sahip göl, sedir ormanlarının bulunduğu Elmalı Dağı ve Bey Dağları arasında yer alıyor. 1975 yılında bir kanal açılarak göldeki sular çaya akıtıldı. Göl kurutuldu. Bölgede yağış ve nem azaldı. Yetiştirilen tarım ürünlerinde verim düştü. Sedir ağaçları kurumaya yüz tuttu. Hayat şartlarının ve geçimin zorlaştığı bölgeden insanlar da ekolojik varlıklar da göç etti.
Yöre insanının mücadelesi ile göl kurutma projesi iptal edildi. Gölün yeniden su tutması için çalışma başlatıldı. Ancak istenilen olmadı. Şimdilerde gölde su seviyesi günden güne azalıyor. Göldeki ekosistem neredeyse yok oldu. Bölge tarımı için de tehlike çanları çalıyor. Peki Avlan Gölü’nü bu yok oluşun pençesinden kurtaracak bir yol var mı?
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, görünenden daha büyük bir tehlikeye dikkat çekti.
Çeltik, stratejik önemdeki yeraltı sularının korunmasıyla geleceğe büyük katkı sağlanabileceğini belirtti. Yetkilileri bir an önce önlem almaya çağırdı.