Kazım İspir'in andız çekirdeği tespihleri hayran bırakıyor
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 80 yaşındaki Kazım İspir, andız çekirdeğinden yaptığı kokulu tespihlerle geçimini sağlıyor. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da talep gören doğal tespihler, yoğun bir emeğin sonucunda üretiliyor.
80 yaşındaki Kazım İspir 41 yıldır andız tohumunu işleyerek tespihler üretiyor. Doğal kokulu olan Kazım Usta’nın tespihleri, yurt içinden ve yurt dışından alıcılar buluyor.
Çocuk yaşlada başladığı ayakkabı tamirciliğinden 39 yaşında emekli olan İspir, tespih üretimine yöneldi.
Zaman zaman 2 oğlu, gelinleri ve torunlarının da Kazım Ustaya üretimde yardım ediyor.
Kokusu, doğallığı, çekim kolaylığı ve ipeksi dokunuşu nedeniyle tercih edilen andız çekirdeğinden günde, 2-3 tespih üretilebiliyor.
Sipariş üzerine özel ürünler de imal eden Kazım usta, 99'luk ve çekme tespihleri kargo ile Avrupa ve ABD'deki müşterilerine gönderiyor.
Babasıyla topladıkları çekirdekleri kurutarak nasıl tespih yaptıklarını anlatan Mustafa İspir de inşaat işçiliğini bırakarak babasının atölyesinde çalışmaya başladıı.
Kazım ustanın müşterileri de, doğal malzemelerle üretilen tespihlerden memnun.