Aksakallılar Başkanı Yıldırım'dan Rusya ve Çin açıklaması

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı'nın sayısını gelecek yıllarda artıracaklarını söyledi. Rusya ve Çin’in teşkilatın doğal üyesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bu geniş coğrafyamızda üzerimize düşen büyük görev ve sorumluluğun bilincindeyiz” dedi.

Aksakallılar Başkanı Yıldırım'dan Rusya ve Çin açıklaması

AK Parti Genel Başkanvekili Binali YıldırımRusya ve Çin’in Türk Devletleri Teşkilatı'nın doğal üyesi olduklarını söyledi.

Teşkilatın, Aksakallılar Konseyi Başkanlığını yapan Yıldırım, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Ulusal Üniversitesinin birlikte kurduğu Türkoloji Enstitüsü'nün açılışına katıldı. Yıldırım açılış töreninde, Türk Devletleri Teşkilatı’nın geleceğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın sayısını gelecek yıllarda artıracaklarını Binali Yıldırım, Balkan ülkeleri ile Rusya ve Çin’in topluluğun doğal üyesi olduklarını vurguladı:

- Akraba devletler yani aynı kökten gelen dilleri konuşan veya bünyelerinde Türklerin yaşadığı devletler de bu topluluğun doğal üyesidir. Moğolistan bunlardan biridir. Ayrıca Balkan coğrafyasındaki tüm ülkeler bu teşkilatın doğal üyesidir. Ayrıca Rusya ve Çin de bu topluluğun doğal üyesi niteliğindedir. Ve ileride topluluğa dahil olacaktır.

Binali Yıldırım konuşmasında Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan Karabağ Savaşına da değindi. Azerbaycan, topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarmak için vatan savaşı verirken, Rusya’nın adil ve kararlı bir duruş sergilediğini söyledi.

Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı’nın amacını ise, "güçlü bölgesel işbirliği, teröre karşı ortak duruş" olarak açıkladı:

- Amacımız; bölgesel iş birliğini geliştirmek, bölgede refahı yükseltmek, kalkınmada, ulaşımda, iletişimde, ekonomide, ithalat ve ihracatta, kültürdeki farklıların giderilerek bu ülkeleri ortak bir gelecek hedefinde birleştirmektir. Amacımız, bölgesel sorunları ve huzursuzlukları ortadan kaldırmak, terör belasına ortak duruş sağlamak, Kafkasya ve Orta Asya’ya kadar uzanan topraklardaki her türlü iş birliğini geliştirmek. Temel hedefimiz ‘dostları arttırmak, düşmanları azaltmaktır. Türk devletleri teşkilatının amacı budur.

rusya Azerbaycan çin binali yıldırım Türk Devletleri Teşkilatı türk keneşi aksakallılar konseyi