Ahşap yayıktan sofralara uzanan lezzet: Tonya tereyağı

Trabzon'da Tonya tereyağı asırlardır ahşap yayıklarda üretiliyor. Tonyalı kadınlar yöresel yemeklerin vazgeçilmezi olan yayık tereyağı geleneğini sürdürüyor.

Ahşap yayıktan sofralara uzanan lezzet: Tonya tereyağı

Yemeklere lezzet katıyor, uzun uğraşlar sonucu elde ediliyor.

Trabzon'un Tonya ilçesinde üretilen tereyağı, Anadolu'nun her yerinden talep görüyor.

Coğrafi işaret tescilli tereyağı, Tonyalı kadınlar tarafından ahşap yayıklarda hazırlanıyor.

Yaylalarda beslenen büyükbaş hayvanlardan elde edilen sütün kaymağı toplandıktan sonra kaynatılıyor, mayalanarak buzdolabında dinlendiriliyor. Ardından da evlerin tavanına asılan ahşap yayıklara dökülen kaymak, çalkalandıktan sonra Tonya tereyağına dönüşüyor.

Tonyalı kadınlar asırlardır yayık tereyağı geleneğini sürdürüyor.

trabzon hayvan tereyağ