Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken görüştü: Gündem Ukrayna

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi. Kritik görüşme öncesinde bakanlar ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov, krizin çözümüne yönelik mesajlar verirken, ABD tarafından yine kışkırtıcı açıklamalar geldi. Blinken, Rusya'nın Ukrayna ile karşı karşıya gelmeyi sürdürmesi halinde bunun "ciddi sonuçları" olacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken görüştü: Gündem Ukrayna

AGİT Bakanlar Konseyi için İsveç’te bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey LavrovABD’li mevkidaşı Antony Blinken, Ukrayna krizini görüşmek üzere bir araya geldi.

İki bakan, kritik görüşme öncesi ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, toplantıda, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki krizi çözmeye hazır olduğu ve çatışma istemediğine işaret etti. Buna karşılık, NATO'nun bölgedeki askeri varlığını arttırması durumunda, Rusya’nın meşru güvenlik çıkarlarını koruyacağının da altını çizdi.

Lavrov, durumun normalleşmesinin tek yolunun çıkar dengesinin bulunması olacağını vurguladı, Blinken ile bu konuda anlaşmaya varmayı ümit ettiğini belirtti.

ABD tarafından ise yine kışkırtıcı açıklamalar geldi. Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığının kritik bir seviyeye geldiğini söyledi. Ukrayna’nın saldırı tehdidi altında olduğunu savundu.

Blinken, Rusya'nın Ukrayna ile karşı karşıya gelmeyi sürdürmesinin "ciddi sonuçları" olacağını belirtti.

Letonya’da yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Ukrayna, Rusya'ya karşı ekonomik yaptırımları da içeren kapsamlı "caydırıcılık paketi" hazırlanması konusunda ABD ile çalıştıklarını bildirmişti.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, 3 yıldan fazla süredir Moskova’da bulunan ABD’li diplomatların ülkeyi 31 Ocak 2022’ye kadar terk etmelerini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD yönetiminin Rus diplomatlara yönelik vize temininde zorluklar çıkarmasını eleştirdi. Söz konusu nedeniyle karşı adım atma kararı aldıklarını belirten Zaharova, "Bu bizim seçimimiz değil, Amerikalı ortaklarımız bize bu tür bir oyunu dayattı.” İfadelerini kullandı.

abd rusya amerika karadeniz lavrov nato blinken Donbass