DSÖ ülkeleri itidale çağırdı: ''Omicron varyantı için akılcı ve orantılı tedbirler alınmalı''
Dünya Sağlık Örgütü, Omicron varyantı ile ilgili ülkelere itidal çağrısı yaptı. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron varyantının ortaya çıktığı Afrika ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamalarını eleştirdi. Genel Sekreter, ülkeleri varyanta karşı “akılcı” ve “orantılı” tedbirler almaya davet etti.
Omicron varyantına karşı ülkeler bir anda peş peşe kısıtlamaları devreye aldı. Dünya Sağlık Örgütü ise koronavirüsün yeni varyantı Omicron’a ilişkin itidal çağrısı yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni varyanta karşı ülkeleri riski azaltmaya yönelik "akılcı" ve "orantılı" tedbirler almaya çağırdı. Ghebreyesus, varyanta karşı küresel yanıtın "sakin, koordineli ve tutarlı" olması gerektiğini vurguladı.
''DOĞRU ŞEYİ YAPTIKLARI İÇİN CEZALANDIRILIYORLAR''
Pek çok ülkenin uygulamaya koyduğu seyahat kısıtlamalarına işaret eden Tedros, varyantın ilk ortaya çıktığı ülkelere yönelik kısıtlamaların adil olmayacağı mesajı verdi.
- Bu varyantı bu kadar hızlı bir şekilde ortaya çıkardıkları, dizilimi çözüp raporladıkları için Botsvana ve Güney Afrika'ya teşekkür ediyorum. Bu ülkelerin doğru şeyi yaptıkları için şimdi diğerleri tarafından cezalandırılmasından derin endişe duyuyorum.
''EŞİTSİZLİK YENİ VARYANTLARA DAVETİYE ÇIKARIR''
Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri, aşı ve tedavi yöntemlerinin yeni varyanta karşı ne derece etkili olduğunun henüz netlik kazanmadığını söyledi.
- Ülkelerin vatandaşlarını henüz tamamen tanımadığımız bir varyanta karşı korumaya çalışmaları anlaşılabilir bir şey. Ancak çeşitli üye ülkelerin kanıtlara dayanmayan, kendi başına bir etkisi bulunmayan duyarsız, genel önlemleri yürürlüğe sokmalarından da aynı derecede endişe duyuyorum. Bu, sadece eşitsizlikleri daha kötü hale getirir.
Ghebreyesus, üçüncü doz aşı uygulamasına hız veren zengin ülkelerle aşı sıkıntısı yaşayan yoksul ülkeler arasında uçurumun derinleştiğine işaret etti. Aşı dağılımında adalet sağlanmadığı ve kamu sağlığında etkili adımlar atılmadığı sürece yeni varyantlara davetiye çıkarılmış olacağı uyarısı yaptı.
Afrika ülkeleri Güney Afrika, Namibya ve Tanzanya hükümetleri, ülkelerine yönelik seyahat kısıtlamasının bilimsel değil siyasi olduğunu açıklamışlardı.